3. dávka Bexsera a kdy spalničky?

Anonymní
29.8.23 21:53

3.dávka Bexsera a kdy spalnicky?

Ahoj,

zjistila jsem, ze jsem asi propasla 3.dávku vakcíny Bexsero. Dceři bylo 18.měsíců a má 2 dávky, třetí jsem odkladala, pak byla nemocná a nakonec je to už půl roku. Nevím proč jsem si myslela, ze třetí dávka se smí podat až do 2 let kdykoliv.

K doktorce jdeme za týden, ale trochu se bojim, aby si to dcera nemusela cele zopakovat :-(

A druhá věc je ockovani proti spalnickam - musí se podávat teď v 18m anebo lze odložit? Kamarádky dávaly ve 2 letech, ale naše lékařka říkala, ze je nutne v 18m, tak nevím.

Dekuji za rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4873
29.8.23 22:09

Žádné očkování se nedává znovu od začátku. Posilující se dává MINIMÁLNĚ 6 měsíců od té 2.
MMR dle vyhlášky do 18.měsíců, ale samozřejmě můžeš odložit i nad rámec vyhlášky. Já ji dávala dětem až před 3.narozeninami, před nástupem do školky. O tom kdy a čím necháš své dítě očkovat, rozhoduješ ty ne doktorka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.8.23 22:29

Zensky, ctete ty pribalaky…

https://files.zdravotniregistr.cz/…%20letak.pdf

Bexsero muzes doockovat tak trochu kdy chces, pisou „ve druhem roce zivota“, ale ve druhem radku u o mesic starsich deti, ze booster se dava „12 - 23 mesicu“ po prvni serii.

MMR musi byt podle vyhlasky naockovane do 18. mesicu veku, ale to ti muze byt uplne fuk, protoze o ockovani rozhodujes ty jako rodic a vyhlasku vubec dodrzet nemusis.
Klidne to naockuj az pred skolkou, stejne se to lepe snasi az kolem dvou let veku.

Doktorce podepis odklad a vic se o tom nebav.
Hlavne se nenech vmanipulovat do podminek, ktere nechces (prilis kratky rozestup, nachrchlane dite apod.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
29.8.23 22:36

Dcera byla hodně často nachcipana a třetí dávku bexsera taky dostala až v 18 měsících, tam je nutné tuším nějak dodržet čas od druhé dávky, nevím teď kolik, ale znova ji ockovat nebudou, možná to akorat neproplati pojišťovna :think: mmr ještě nemá, má 19 měsíců a na to nespecham, to je třeba mít při nástupu do školky, synům sem ho taky odkladala až na nějaké dva roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.23 22:36

Já prave četla na stránkách meningokoka, ze se třetí dávka dava mezi 12-15.měsícem s prodlevou nejméně 6.měsíců od poslední dávky - tak to mi přijde, že jsme propásli, když ji je 18.měsíců :( A koukam do ocko kalendáře a bohužel je to ještě dele jak půl roku, spletla jsem to s hexou.

No snad 3 měsíce prodlevy nebudou tak dramaticky a bude to mít stále stejné účinky.

Ohledně spalnicek - my máme hodně ockujici doktorku a říkala, jak je nutne, aby to měla, protože chodí mezi děti a muže to chytit. No jako ano, ale zároveň ctu, jak je to pro tak malé dítě brzy a má se počkat na 2 roky. Rada bych věřila doktorce, ale ta by ideálně píchla všechno v jeden den :roll:

• Citovat
  • Upravit
34322
29.8.23 23:16
@Anonymní píše:
Já prave četla na stránkách meningokoka, ze se třetí dávka dava mezi 12-15.měsícem s prodlevou nejméně 6.měsíců od poslední dávky - tak to mi přijde, že jsme propásli, když ji je 18.měsíců :( A koukam do ocko kalendáře a bohužel je to ještě dele jak půl roku, spletla jsem to s hexou.

No snad 3 měsíce prodlevy nebudou tak dramaticky a bude to mít stále stejné účinky.

Ohledně spalnicek - my máme hodně ockujici doktorku a říkala, jak je nutne, aby to měla, protože chodí mezi děti a muže to chytit. No jako ano, ale zároveň ctu, jak je to pro tak malé dítě brzy a má se počkat na 2 roky. Rada bych věřila doktorce, ale ta by ideálně píchla všechno v jeden den :roll:

V pribalaku je to, co ti pisu, otevri si ten odkaz.
Ten rozestup muze byt az dva roky a porad to bude ok.

Doktorce, jakou popisujes, bych toho ohledne ockovani teda moc neverila.
Hlavne klid, udelej to, jak potrebujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65172
30.8.23 08:03
@Anonymní píše:

Ohledně spalnicek - my máme hodně ockujici doktorku a říkala, jak je nutne, aby to měla, protože chodí mezi děti a muže to chytit. No jako ano, ale zároveň ctu, jak je to pro tak malé dítě brzy a má se počkat na 2 roky. Rada bych věřila doktorce, ale ta by ideálně píchla všechno v jeden den :roll:

Vis, co to slovo znamena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
30.8.23 08:24
@Anonymní píše:

Synovi je 18 mesicu a treti davku bexsera taky jeste nema, bude ji dostavat teprve ted, pres prazdniny jsme neockovali, protoze nesnasel dobre tu vlnu veder a zaroven se lecil mesic z vyrazky po celem tele u ktere jsme porad nedokazali najit pricinu, tak jsem ho do toho nechtela nechat ockovat.
Ohledne spalnicek, proc je to brzy? Syn dostal vakcinu ve 13 mesicich a uplne na pohodu, takze jsem naopak rada, ze to ma za sebou, chodi obcas do detske skupiny a nikdy nevis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.23 14:29

@Ernais protze je to živá vakcíny a dítě se s tím ve vyšším věku lépe vyrovná - ale já bych neodkladala nijak zásadně, říkala jsem si, že do 2 let. Dcera zatím nechodí nikam, kromě hřiště a pisku, kde jsme tedy denně. Samozřejmě je otázka, co je větší hazard - odklad ockovani a možnost chytit nemoc anebo očkovat, když to ještě není tak nutne a dite z toho má komplikace. Je to asi dite od dítěte - dcera měla v pohodě hexu i pneumokoky a bexsero 40 horečku, tak se trochu bojim, protože jestli o nějakém ockovani kolují hrůzné historky, tak prave o spalnickach. Samozřejmě vím, ze ti, co mají ocko v klidu, nemají důvod něco nekam psát :-)

Necham ji teď dat tu třetí dávku Bexsera a poradím se s doktorkou, zda je za ni nutne očkovat nyní, když nechodí do skupinky ani do uzavřeného koutku (což v zimě možná občas půjdeme). A pokud rekne ano, tak bych to dala stejně až tak za 2 měsíce od Bexsera, tak uvidíme.

My prave taky řešili vedra a predtim ekzemy, když už měla jít druhy den, tak mi ve městě sáhla do ptačího trusu a ruku stihla oliznout, takže 3 dny prujem a ocko zas nic, až je z toho taková prodleva. Jsem rada, ze to nevadí.

• Citovat
  • Upravit
34322
30.8.23 15:32

Ze nekde dite chytne spalnicky neni moc pravdepodobny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek