Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky máme už 4. den horečky 40 stupňů. Už jsme byli na pohotovosti i u svého lékaře a bylo nám sděleno, že to je určitě od zubů, ale tak dlouho? Dopoledne je to vždy ok. Malý si hraje a je jako zdravý, ale vždycky kolem 14:00 hodiny odpoledne se to úplně zvrtne začnou horečky, malý pořád jen pláče a naříká a to tak trvá až do rána. Dáváme střídavě co 3-4 hodiny čípky Paralen a Nurofen a Diazepam jen při horečce. Je pravda, že má ručičky hodně v puse a že mu rostou zuby, ale že by to tak dlouho trvalo ty horečky? Poraďte!
Díky moc
Kubínek
Pepi mi také jednou horečkovala, nakonec jsem vyrazila na pohotovost (neděle večer) a tam ještě měla horečku, hodinu po návratu domů bylo po všem - měla jsem neteplotové spokojené dítě…
Ale pokud to má lékař pod kontrolou, zkus vydržet a přeji hodně sil. A moc držím palce, ať to vezme takový obrat jako u nás.
Lesina
PS: Přesunu diskusi do dětských nemocí.
Moc děkuji za utěšení. Příjde mi to už hrozně dlouho od zoubků, ale snad to nic nebude.
Kubínek
Tfuj, úplně jsem si vzpomněla na horečky u naší malé, když měla rok
Nám pro změnu doktorka řekla, že když to jinak vypadá, že je vše v pořádku, tak to může být něco od močových cest - museli jsme vzít moč a dát ji na rozbor. Tím tě nechci nějak strašit, ale možná by nebylo od věci, kdybys to radši pro jistotu (a svůj klid) taky nechala zkontrolovat…
U nás to nakonec byla hnisavá angína a začínající zánět v obou uších… Doktorka na ušním byla šokovaná (a já taky!), jak je možný, že malá nedávala nic najevo, když jí to přece muselo hrozně bolet - ale fakt normálně jedla, hrála si, pěkně spala… spravilo se to až po antibiotikách.
Držím palce, ať je brzy líp…
Kubinku,
nevim kolik je synovi mesicu, ale muze to byt detska 6 nemoc - my jsme mely 4 dny vysoke horecky a pak se osipala vyrazkou a tim horecka skoncila, byl to klasicky prubeh. Podruhe mela take horecky nikdo nevedel od ceho, jine priznaky totiz nemela, na posledni chvili¨ji dal doktor pro jistotu ATB a cekali jsme na rozbor moci (usi byly ok, angina to nebyla, 6 nemoc jsme mely) - test moci prokazal zanet mocovych cest. V noci jsem dokonce jela do laboratore, aby nam dali vysledky a mohly jsme zacit s lecbou. Doktor v podstate zachranil dceri zivot, bohuzel znam pripad s nestastnym koncem.
Nechci te strasit, ale zuby to asi nebudou. Mit 4 dny 40 horecku, se mi nezda a pristup doktorky take ne.
Hodne stesti a zdravi a preji ti at to jsou fakt jen zuby a at uz vyrostou ![]()
Bubina
Ahoj,
tak my máme zrovna za sebou jeden „horečkový týden“. Pět dní horečky kolem 39, pak ještě pár dní kolem 38. (Taky mě napadlo, jestli nepůjde třeba o 6. nemoc - ještě jsme ji neměly) Ze začátku si Andrejka
(teď jí byly 2 roky) stěžovala taky na bolest bříška, což mě vystrašilo a pádili jsme na pohotovost, ovšem rozbor moči ani vyšetření nic neprokázalo a diagnostikovali to jako virózu. Asi třetí den si ale začala stěžovat na „bobino v pusince“ a byl z toho zánět dásní (taky virového původu). Ještě to úplně neodeznělo, pořád musíme dásničky mazat takovou tinkturou, ale po týdnu už aspoň začala něco jíst. Bolet to ale muselo dost, protože jakmile trochu odezněl účinek Nurofenu nebo Panadolu (střídali jsme po 3 hodinách, jinak teplota vůbec neklesala), tak hned začala pofňukávat. A o nocích ani nemluvím…
Martina
Nekolikadenni vysoke horecky od zubu u nas taky byvali. Klidne i ty 40. Nase doktorka rekla, ze dcera proste reaguje na zuby ci nachlazeni horeckami a musim si na to zvyknout. 6 nemoc taky nekolikrat prodelala a opet s vysokymi teplotami. Jednou jsme dokonce jeli na pohotovost s teplotou 41, kdyz mela zanet stredousi.
Jen jsem chtěla podotknout, ať dáváš ten diazepam, aby ti malé nazkřečovalo. Mamka je dětská sestra a říká, že není nic horšího než dítě v křečích, co fialoví, rudne, nedýchá…Jo a nám nepomáhá nic, než studený zábal, sice je to řev, jak kdybych malou vraždila, ale do půl hodinky se teplota srazí o 2-3 stupně.
k.a.c.k.o., ty zábaly se právě nedoporučujou - může zkolabovat krevní oběh
Nám horečku srazila vlažná koupel - do vaničky jsem natočila vodu o teplotě normálně 36-37 stupňů a malou tam tak na 10 minut po:,–(ila (cokoli, co je chladnější než těch 40 stupňů, tu teplotu srazí, i když nám ta voda může připadat na dotyk až moc teplá). Během hodiny horečka klesla o 2-3 stupně.
Taky jsme hodně dávali octové zábaly - smíchat studenou vodu s octem 1:1 a namočit do toho plínku nebo ponožky, dát na nožičky a přikrýt suchým.
Pozor - nic z toho se nesmí používat, když má to dítě studené ručky a nožky. Ale tu teplotu to fakt srazí.
Holky moc děkuji za odpověďi. Nějka jsem nestíhala odepsat. Tak nakonec to fakt bylo od těch zubů.
Díky moc
To my měly taky. Malá začla s horečkama ve čtvrtek, v pátek jsme byly na pohotovosti, v neděli zase a nejhorší na tom je, že Vám řeknou podávat nurofen, paralen a zábaly a nic víc. Nakonec v pondělí jí vyběhla na bříšku vyrážka a obvoďačka určila, že je to šestá nemoc. Po horečkách bylo až pátý den.