4 leté vzteklé dítě

74
19.1.25 15:55

4 leté vzteklé dítě

Dobrý den, mám prosbu.
Mám skoro 4 letého kluka a v posledním měsíci se nám začal velmi vztekat, někdy i 6× denně, čistě jenom křičí z plných plic, je až rudej u toho, prostě jen řve. Vůbec nevíme, co s tím, když s ním začnu mluvit, je to horší.
Vzteky vznikají, když se mu něco nepovede ( to ale chápu a jsem u něho, ptám se ho, jestli chce pomoc nebo ho obejmu a on se za chvíli uklidní). Ale nejhorší jsou ty, když něco zákážu nebo když jdeme ven a jemu se zrovna nechce nebo když se mu nechce domu. Máme pravidelný scény, když přijedeme autem domu, tak nechce jít, řekne, že nechce a začne zase křičet, scéna hodná na Oskara přímo. Lidí vykukují z oken, co se děje samozřejmě. Tím, že je to pravidelný, tak si raději ani nechci říkat, co si o nás myslí.
Snažím se zachovat chladnou hlavu, ale mě vždy to zvládnu, za to jsem pak na sebe naštvaná, vlastně mi i přijde, že když mám nervy, tak je to kvůli tomu, že nevím, jak si poradit.
Je tu někdo, kdo si prožívá nebo prožil něco podobného? Co vám pomohlo?
Rozhodně mu neustupuji a když prostě řeknu ne, tak ne, ale ty záchvaty tam jsou teď pořád.
Zajímavý je, že nikdy neměl takhle problém, vždy poslouchal, ano, taky se někdy vzteknul, ale tak normálně, že i po napomenutí se uklidnil. Člověk je teď pořád v takovém napětí, mám strach, co se kde stane.
Děkuji moc za odpověďi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14379
19.1.25 16:24

@Kelly13 jo,naše mladší je taková. Jinak je to zlaté dítě, ale tohle dělá, jakmile není po jejím. Začne ječet a když chci náhodou vysvětlit, zacpe si uši. Pomáhá ignorace. Když pak přijde, tak jí to vysvětluji. Zlepšuje se to, ale pomalu. Je jí 5 a půl roku a někdy je na zabití. Spíš selhávám, než abych to uměla řešit. Často křičím. Ale na její jekot mám spíš alergii. Takže můžu jen soucítit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
19.1.25 16:28
@Aduš8 píše: Více

Přesně, jak říkáte, taky mě to štve, ten rev, v tu chvíli vůbec nevím, co dělat, vždycky si řeknu, že to zvládnu, co budu dělat, ale když to přijde, tak mi přijde, že jsem úplně bezmocná. A když mám k tomu obecenstvo, tak je to ještě lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33080
19.1.25 18:21

@Kelly13 Neustupovat,být důsledný, i kdyby se dítě na hlavu stavělo a ještě se u toho odstrkovalo ušima.
Možná u vás už nastala první testosteronova a vlna ( bývá okolo 5 let) nebo naopak trochu opožděné období vzdoru, kdy si dítě zacne uvědomovat sám sebe, mít své názory a testovat hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
19.1.25 18:30
@Svistice píše: Více

Ano, jak říkáte, neustupovat a být důsledný, to samozřejmě vše dělám, nic mu neprojde, jen nevím úplně, jak správně to řešit, je to různý, někdy odejdu z místnosti, někdy jo prostě capnu a jdeme, sice se u toho kroutí, řve, ale prostě nejdřív to zkouším po dobrým, to znamená, že mu říkám, že když půjde domu nebo, že když půjde z vany, tak že si přečteme jeho oblíbenou knížku nebo že si pustíme film nebo nějaký jídlo dobrý a tak, prostě to, co má rád, ale nefunguje to už vždy a někdy mi nic jiného nezbývá, než ho capnout a jít. Ale je to hrůza 🙈 🙈 A hlavně i to, že je to několikrát denně 🙈

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33080
19.1.25 18:34

@Kelly13 Jo, je to náročné. Prošla jsem si to s oběma dětmi, jen u nich to období začalo asi tak ve dvou letech a u staršího skončilo v šesti (u mladší někdy mezi 4-5 rokem).
Umanuté a palicate jsou teda doteď, ale už je to zitelne a už nejedou jen na emocích, ale funguje tam i nějaké racio, sebekontrola, společenské normy atd.

Přeji hodně sil a doporučuji zásobu čokolády na nervy! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
19.1.25 18:39
@Svistice píše: Více

Děkuji, snad to zvládneme a je to za námi 🙈 Ano, čokoládu jsem si už nakoupila, začala jsem to jíst jako chleba od té doby 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
19.1.25 19:02

Ignorovat a nedělat mu obecenstvo. Když je to doma, odejít do jiné místnosti a ignorovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4568
19.1.25 20:14

Tohle prožívám téměř dennodenně s dcerou, které je 3,5 roku. Začalo to v roce a jen to nabírá na intenzitě… Ale vztekání je už o dost kratší než dřív a vydrží jen, když se k tomu přidá hlad nebo únava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí