4. měsíc těhotenství a nová práce

2962
18.7.16 19:14

4 měsíc těhotenství a nová práce

Ahoj holky chtěla bych se zeptat a poradit. Jsem teď na začátku 4. měsíce těhotenství a od 1.8. nastupuji do nové práce s tříměsíční zkušební dobou. Těhotenství jsem samozřejmě neříkala a podepisovala jsem akorát čestné prohlášení, že jsem zdravotně způsobilá.
Nastupuji do samého obchodu, ve kterém jsem pracovala před 4. měsíci skoro 2 roky nepřetržitě, akorát v jiném městě. Těhotenství na mně nejde vidět, jsem hubená, ale nevím jestli přežiji zkušebku a když ne, tak můžu jít marodit a měla bych nárok na mateřskou? Kdybych řekla, že jsem se dozvěděla, že jsem těhotná třeba 2 týdny po nástupu, chtěli by po mně zprávu od gynekologa a tím by poznali že jsem lhala? Můžou mně za zatajení něco udělat, než jen vyhodit?
Mně říkala doktorka, že se odchází 6 týdnů před TP na mateřskou, takže těch 8 týdnů už je zrušených? TP mám 20 ledna. Případně prodlužuje nemocenská ochrannou lhůtu, nebo se počítá počet odpracovaných dní?
Jsem teď na ÚP a podpora už mi končí a nemůžu si dovolit být bez peněz.

Děkuji za případné rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1017
18.7.16 19:22

Na mateřskou se stále nastupuje 6 až 8 týdnů před termínem. Aby jsi měla nárok na mateřskou, musíš na ni nastoupit v ochranné lhůtě, do 180 dní od konce smlouvy. O těhotenství si nic vyžádat nesmí, pokud je mi známo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
18.7.16 19:29
@Mgree píše:
Ahoj holky chtěla bych se zeptat a poradit. Jsem teď na začátku 4. měsíce těhotenství a od 1.8. nastupuji do nové práce s tříměsíční zkušební dobou. Těhotenství jsem samozřejmě neříkala a podepisovala jsem akorát čestné prohlášení, že jsem zdravotně způsobilá.
Nastupuji do samého obchodu, ve kterém jsem pracovala před 4. měsíci skoro 2 roky nepřetržitě, akorát v jiném městě. Těhotenství na mně nejde vidět, jsem hubená, ale nevím jestli přežiji zkušebku a když ne, tak můžu jít marodit a měla bych nárok na mateřskou? Kdybych řekla, že jsem se dozvěděla, že jsem těhotná třeba 2 týdny po nástupu, chtěli by po mně zprávu od gynekologa a tím by poznali že jsem lhala? Můžou mně za zatajení něco udělat, než jen vyhodit?
Mně říkala doktorka, že se odchází 6 týdnů před TP na mateřskou, takže těch 8 týdnů už je zrušených? TP mám 20 ledna. Případně prodlužuje nemocenská ochrannou lhůtu, nebo se počítá počet odpracovaných dní?
Jsem teď na ÚP a podpora už mi končí a nemůžu si dovolit být bez peněz.Děkuji za případné rady

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jako nějaký zaměstnavatel už podal i tretní oznámení za to, že žena neřekla při nástupu, že je těhotná a hned šla na neschopenku- a já tím souhlsaím, je to podvod- na jak dlouho máš pracovní smlouvu? Ono jako podvádíš, jetli to máš třeba na rok a víš, že v prosinci už tam nebudeš :zed: Nic tvoje věc, jako ve zkušebce tě můžou vyhodit i těhotnou a jestli máš termín v lednu, tak do listopadu určitě někdo pozná, že jsi těhotná, tak bych řekla, že tě vyhoděj ve zkušebce (po zkušebce). Jako 4. měsíc ještě často není znát- ale pak už to jede, břicho v sedmým měsíci už je jasný :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
18.7.16 19:45

Pokud máš v úmyslu normálně pracovat, tak jsi neudělala nic špatnýho, i těhotná má právo pracovat. a říct to, nikde tě nevezmou :)

@enny3 píše: ****břicho v sedmým měsíci už je jasný :pankac:****

no jak kdy, a jak u koho, jsou i výjimky :jazyk: :lol: :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
18.7.16 19:52

@enny3 v tomhle ale nejsou zaměstnavatelé o nic lepší…co měla asi tak dělat, vykváknout to při každém pohovoru? to by ji nikde nevzali, nehledě na to, že do toho nikomu nic není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
18.7.16 20:00
@slavuska1 píše:
Pokud máš v úmyslu normálně pracovat, tak jsi neudělala nic špatnýho, i těhotná má právo pracovat. a říct to, nikde tě nevezmou :)no jak kdy, a jak u koho, jsou i výjimky :jazyk: :lol: :*

Nj, máš pravdu, mě jen zabila ta naivita- jakože to není vidět ve čtvrtém měíci, že si myslí, že celou zkušebku projde bez zjištění zaměstnavatele, že je těhotná- podle mě jí stejně vyhoděj, no třeba ne, máš pravdu. Jj můj kolega mi 14.1. nevěřil, že jsem těhotná a 5.2 jsem porodila no :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
18.7.16 20:05

@enny3 Já vím, že do 7 měsíce to asi neutajím, ale chci normálně pracovat, abych něco našetřila na prcka, jinak bych neměla nic a nechci být na nikom závislá a válet se doma, když nemám žádné zdrav. problémy. Je to pozice pokladní/prodavačky po 3 měsících na dobu neurčitou, ale to se mi asi nepodaří utajit tak dlouho. Jde o to, jestli když mně třeba vyrazí po 2 měsících a šla bych na neschopenku, jestli mi pak dají mateřskou, když jsem předtím pracovala. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
18.7.16 20:10
@enny3 píše:
Nj, máš pravdu, mě jen zabila ta naivita- jakože to není vidět ve čtvrtém měíci, že si myslí, že celou zkušebku projde bez zjištění zaměstnavatele, že je těhotná- podle mě jí stejně vyhoděj, no třeba ne, máš pravdu. Jj můj kolega mi 14.1. nevěřil, že jsem těhotná a 5.2 jsem porodila no :lol:
no právě, ty bys to v 7.m utajila v pohodě :pankac:
@Mgree píše:
@enny3 Já vím, že do 7 měsíce to asi neutajím, ale chci normálně pracovat, abych něco našetřila na prcka, jinak bych neměla nic a nechci být na nikom závislá a válet se doma, když nemám žádné zdrav. problémy. Je to pozice pokladní/prodavačky po 3 měsících na dobu neurčitou, ale to se mi asi nepodaří utajit tak dlouho. Jde o to, jestli když mně třeba vyrazí po 2 měsících a šla bych na neschopenku, jestli mi pak dají mateřskou, když jsem předtím pracovala. :roll:

musíš pracovat minimálně tak dlouho, jak pak budeš na případný neschopence před mateřskou. ochranná lhůta je max 180 dní, ale zároveň tak dlouhá, jak dlouho trval poslední pracovní poměr…kdybys dělala 2 měsíce, tak ochrannou lhůtu, ve který bys musela nastoupit na MD(tudíž být minimálně 32+0) bys měla 2 měsíce..což by ti asi vyšlo, ale taktak. každopádně pokud budeš spolehlivá, tak by tě tam snad do konce zkušebky měli nechat, jim to nic neudělá, když tě vyhodí až po 3m, a ne už po měsíci, a tobě to pomůže :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
18.7.16 20:16

@slavuska1 Po 3 měsících bych už měla na dobu neurčitou a viděla jsem, co udělala vedoucí holkám, které byly těhotné. Hned je vyrazila. Ale ony se tím pochlubily kolektivu a samozřejmě se to doneslo k šéfové. 8o Takže já budu ticho a budu doufat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
18.7.16 21:32

Chápu, že si chceš vydělat a mít plat i kdyby jen ty 3 měsíce… Taky si myslím, že okolo 6 měsíce už těhotenství neskyješ. Taky jsem si myslela, jak to budu tajit a mám už teď ve 22tt jasné břicho a to jsem do cirka 18tt neměla ani prd. A je tedy pravda, že ve zkušebce tě můžou vyhodit těhotná netěhotná, nebo pokud ve zkušebce půjdeš na neschopenku, tak to samé. Tak držím palce ať to vydrží, ale nic bych si od toho extrémně neslibovala ono i těhotenství je nevyzpytatelné, za dva měsíce můžeš být vyřízená takovým způsobem, že do práce chodit nebudeš moct… To nechci strašit nebo něco přivolávat, ale tak to prostě je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5550
19.7.16 00:08

Povinnost je ohlásit těhotenství.
Tohle je trestny čin. Jsem zvědavá jak se k tomu pak postaví zaměstavatel.
Hodně štěstí a odvahy teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
19.7.16 08:12

@Luciiiš83 to není pravda, zákon těhotné neukládá žádnou povinnost to oznámit zaměstnavateli. Je to spíš věc etiky a morálky, ale ze zákona to může klidně tajit a týden před mateřskou oznámit, že odchází na MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5550
19.7.16 14:15

@Kejmina90 Já si myslím že člověk pak není zdravotně způsobilý a co když se pak něco stane a zaměstnavatel nevěděl že je těhotná.
Co když budu dělat zdravotní sestru pichnu se o stříkačku miminko mi umře dávám příklad a co pak? A já řeknu že jsem nevěděla že to musím hlásit atd…kdyby věděli že jsem těhu tak nedelaš v práci to co jiné sestry ale máš tam určité omezení.
To je blbost. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5916
19.7.16 14:30

@Mgree No já to vidím tak, že to stejně praskne a do 7 měsíce to neutajíš, takže asi tě stihne vyhodit do konce 3 měsíční zkušební doby. Nárok na mateřskou mám nárok pokud jsi během posledních 2 let odpracovala 270 dní. Nástup na mateřskou je nejdřív 8 týdnu před porodem nejpozději 6 týdnu před porodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
27.9.16 09:30

Ahojte holky, tak se opět hlásím. V práci jsem stále, do konce zkušebky mi zbývá měsíc, už to jde i trochu vidět, ale zatím nikdo si toho asi nevšiml. Přemýšlím, že už se tak za dva týdny přiznám a pokud mně vyhodí, tak bych na mateřskou už nárok měla. Akorát je blbý, že se mnou počítají na dýl, pač je nouze o zaměstnance, do obchodu se nikomu nechce. Jsem teď ve 24. týdnu a zvládám to v pohodě. :) Asi jediné co mi vadí, tak odpolední směny, ale to si člověk nevybere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat