Změna smlouvy v práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zmena smlouvy v práci
Ahoj, mám takový dotaz. Přes rok pracuju v práci, kde na me zamestnavatelka dostávala dotace od státu a tak mám na smlouvě napsáno 12100. Bohužel ji ty dotace končí a tak za mnou přišla, ze mi změní smlouvu na 10tis, což se mi teda moc nelíbí. Peníze mi zůstanou, jaký mám, ale papírově budu mít ještě míň než mám teď. To mluvím o nemocenské, případně kdybych odešla a skončila na pracaku, tak dostanu z obojího směšnou částku. Dělám kuryra v gastru - tudíž práce a penězi a zodpovědnost za auto. To ji nikdo neosoci, ze z takového platu není možná hmotka? Jinak můj dotaz činí, ze ji to podepsat nechci, co z toho plyne? Chci podat výpověď na konci měsíce.
Nicméně od září ještě nastupuji do školy, kde budu napsána na denním studiu, takze ji odpadne placení za zdravotní. Tak mi to úplně nepřijde fér. Jak byste postupovali?
Případně, jak to funguje s danema a se vším, když budu na denním studiu a zároveň budu mít HPP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@angelsface řekla bych, že student si nesmí vydělat víc než právě těch 10 000, jinak stejně platí daně a zdravotní. Ale nejsem si úplně jistá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Student si může vydělat kolik chce. Jestli máte smlouvu na dobu neurčitou o nic nejde. Z Vaší strany přece není důvod dávat výpověď.
Proč by jí mělo odpadnout placení zdravotního?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka za studenta platí zdravotní stát. Ale právě by si měl vydělat jen určitou sumu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
@Sojkka za studenta platí zdravotní stát. Ale právě by si měl vydělat jen určitou sumu.
tak stát sice platí, nicméně z výdělku se taky odvádí. není to tak, že když pojistné zaplatí stát, tak zaměstnanec už platit nemusí, musí. jediný rozdíl je v tom, že pokud si zaměstnanec vydělá míň, než je minimální mzda (např. díky zkrácenému úvazku), tak pokud je za něj plátcem pojistného stát, tak nemusí doplácet do povinného minima (jinak do minima doplácí zaměstnanec, zaměstnavatel mu to normálně strhne ze mzdy a odvede).
pokud se tedy bavíme o běžné pracovní smlouvě. pokud máš na mysli zřejmě dohodu o provedení práce, z té se do určitého limitu neodvádí zdravotní a sociální (a je jedno, jestli je dotyčný student nebo ne).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina jo, dohodu. Ale student u ní má přece výhodu i v dani, stát mu to vrátí při ročním vyúčtování. A myslela jsem, že pokud bude zakladatelka student, tak by ty daně taky platit neměla (nebo by to spíš měli vrátit).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka tak ale daň může být zaměstnavateli jedno, protože tu stejně neplatí on, ale zaměstnanec
ono spíš naopak - čím víc slev na dani, tím větší zodpovědnost zaměstnavatele, že bude mít v pořádku všechny doklady s nároky na slevu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
@sagina a to zdravotní? To stát nezaplatí?
zaplatí. ale zaměstnanec ho z vydělaných peněz zaplatí taky
výjimkou je ta dohoda o provedení práce do deseti tisíc měsíčně, ale z té se zdravotní neodvádí bez ohledu na to, jestli stát je či není plátcem pojistného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina aha díky. Můžu ještě otravovat? Dcera studuje VOŠ a reálně hrozí, že jim zruší třídu (zůstalo jich málo) a bude muset přejít na kombinované studium. Mají snad 2 dny školu a asi 1 den praxi. Jak je to se statusem studenta? Myslím sleva na dani pro rodiče, pro studenta při brigádě a slevy v dopravě. To normálně platí dál? Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@angelsface Nic Ti z toho neplyne, podepisovat to samozřejmě nemusíš, navíc, když tam ani nechceš zůstat.
Jí by ale žádne placení odvodů neodpadlo, z Tvé mzdy by to musela odvádět i dále.
Co se týká Tebe - když budeš studentka, můžeš si navíc uplatňovat slevu na dani za studenta. Jinak u Tebe bude vše stejné jako u klasického zaměstnance.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,prosím o radu. Před narozením prvního potomka jsem pracovala na DPČ ( nárok na nemocenskou a mateřskou vznikl). Kvůli zdravotnímu stavu jsem nastoupila na nemocenskou a pár měsíců na to se všem v práci měnila smlouva na HPP. Já se to dozvěděla až pár let poté.Následně naši pobočku zrušili a kolegové dostali odstupné. Měla jsem na změnu smlouvy taktéž nárok nebo ne, když věděli, že jsem těhotná?Díky za radu. Inkognito z důvodu osobních informací.
- Citovat
- Upravit
Ne, nemela, pokud si ty osobne smlouvu na hpp nepodepisovala, tak ji proste nemas.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud si nic nepodepisovala tak rozhodně HPP nemáš. To se nemůže „jen tak změnit“. Takže bohužel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit