Krácení dovolené při neschopence - částečný úvazek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Krácení dovolené při neschopence, částečný úvazek
Ahoj holky,
můžu vás poprosit o radu ohledně neschopenky a krácení dovči?
Jsem od 17.2. 2016 na nemocenské a budu do 3.8. 2016, od 4.8. MD. Od 1.1. 2016 byl můj úvazek 90%, od 1.7. 2016 je to 100%. Týdenní pracovní fond je 37,5 hod, přičemž na 90% úvazek jsem dělala pondělí až čtvrtek a půlku pátku. Vychází mi krácení o 1/12, jenže ve firmě mi bylo řečeno, že se nezohledňuje částečný úvazek a dokonce, že se svátky počítají jako zmeškané dny, tedy by to vycházelo na 2/12 (4 dny při 25 dnech fondu dovolené?).
Jde mi o každý den vzhledem k nároku na celou dovolenou za 2017.
Děkuju za vysvětlení
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Znám jen částečnou odpověď - zkrácený úvazek se opravdu v počtu dní nezohledňuje, protože jsi měla pracovní všechny dny a pak případné čerpání dovolené by se vykazovala v jednotivých dnech podle úvazku. Uvedu příklad. pokud mám zkrácený úvazek tak, že pracuji pondělí až středa 8,5 hodiny a čtvrtek - pátek 5 hodin, tak dovolenou mám plných 25 dní, ale na výplatnici mi počítají náhradu za pondělí až středa 8,5 a čvrtek-pátek 5 hodin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dufus
Jestliže jste byla ve st. svátek nemocná, dostávala jste za něj nem. dávky a proto se tento den započítává do počtu neodprac. dnů pro výpočet počtu krácených dnů dovolené.
Letos Vám ale na dovolenou za kal. rok nárok zatím vůbec nevznil, neboť jste dosud neodpracovala 60dnů. Ty budete mít „odpracovány“ až na konci října. Až pak Vám vznikne nárok na 25 dnů dovolené. Ty se Vám bude krátit o 2/12 za neodpracované dny. Celkem totiž máte 121 zameškaných dnů. Částečný úvazek se skutečně nezohledňuje. Ve vašem případě nemá rozvržení částečného úvazku ani vliv na celkový nárok na dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nozu Když pracuje 3 dny v týdnu, rozhodně nemáte nárok na plnou dovolenou 25 dnů, ale na 25:5×3, tzn. na 15 dnů. Kdyby jste ale pracovala 5 prac. dnů po 4 hodinách, měla byste nárok na 25 dnů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka píše:
@nozu Když pracuje 3 dny v týdnu, rozhodně nemáte nárok na plnou dovolenou 25 dnů, ale na 25:5×3, tzn. na 15 dnů. Kdyby jste ale pracovala 5 prac. dnů po 4 hodinách, měla byste nárok na 25 dnů.
ale já jsem nepsala, že pracuje jen 3 dny. Já psala, že 3 dny pracuje delší a 2 dny kratší dobu a stále je dovolená v plném počtu. Možná jsem to nenapsala úplně srozumitelně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dufus Omlouvám se, nevšimla jsem si, že jste do 16.2 pracovala. Takže zatím máte nárok za odpracované dny a to ve výši 1/12 z 25 dnů. Nárok na dov. za kal. rok vám vznikne až kolem 1/2 září.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nozu
Já nedočetla celé, jenom pondělí až středa. omlouváme se ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, děkuju, je mi to jasné, krátím 2/12. Nevíte, připadne v r. 2017 60 odpracovaných dní na 24.3. 2017?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dufus Když to bude vč. 24.3. tak to sedí na těch 60 dnů. Nesedí ale délka PPM, která je 196 dnů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka Super, díky. Mně ten nárok za celou dov. 2017 koukám vyjde i s MD jen do půlky února díky dovolené za 2015 plus 2016, i přes přepočet s 2/12.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dufus Jestli PPM bude trvat jen do poloviny února 2017, tak vám nárok na dovolenou za kal. rok nevznikne. Těch 60 dnů je potřeba „odpracovat“ resp. být na PPM v ten daný rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka Vznikne, i dovolená se bere jako odpracovaná doba.
v § 348 odst. 1 písm. b) zák. práce je uvedeno, že za výkonem práce se považuje dovolená
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dufus To sice ano, ale vám bude končit PPM 15.2.2017, tzn. potřebuje do 24.3. odpracovat 27 prac. dnů. Po krácení vám zbývá z dovolené 2016 23 dnů.
Se zbylou dovolenou za 2015 je to hodně komplikované a záleží jak to zaměstnavatel vyhodnotí, protože ZP zcela jednoznačně upřednostňuje vyčerpání dovolené v daném roce, resp. do 30.6. roku následujícího. Záleží jak to máte upraveno např. ve vnitř. předpisech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, potřebuju ujistit, že počítám dobře. V PN jsem od začátku ledna, kdy jsem byla v práci pouze 2 dny, jinak dovolená a následně nemocenská, trvající doteď… Takže zameškaných dnů:
Leden 20 Únor 20
Březen 23
Duben 20
Květen 21 (nepočítám ty dva svátky, je to správně?)
Což je celkem 104 zameškaných dnů. Na PPM nastupuji v rozmezí 10.-24.6. Vzhledem k podmínce krácení dovolené za prvních 100 zameškaných dnů přijdu o 1/12 letošního nároku. V případě, že na PPM nastoupím 22.6., měla bych mít zameškaných přesně 120 pracovních dnů a tím pádem přijít stále jen o tu jednu dvanáctinu? Nebo je výhodnější nastoupit o dva dny později a nastoupit přesně 6 týdnů před termínem? To asi nee že… Anonym skrz personalistiku. Díky.
- Citovat
- Upravit