Focení, špatný nápad?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
16.7.16 18:07

Foceni, špatný nápad?

Ahoj,
poprosím o zachování anonymity - chodí sem pár známých a nechci, aby věděli, co vše se mi honí v hlavě…

Už pár let mě baví fotografování, ale nikdy jsem se tomu pořádně nevěnovala, nejdřív toho bylo hodně ve škole, pak maturita, pak nová práce, nové město a nyní jsem si uvědomila, jak moc bych se fotografování chtěla věnovat.

Fotila jsem vždy spíš jen kamarádky a známé a občas jsem fotila i rodinné fotografie a malé děti, takže moc dobře vím, že nejvíce mě baví fotit miminka. Proto si čím dál víc pohrávám s myšlenkou, že bych se zaměřila na fotografování novorozenců, miminek,…

Bohužel nemám možnost focení v ateliéru a venku je jen málo kdy počasí vhodné pro takové focení. S přítelem se brzy stěhujeme do vlastního bytu - v Praze, takže se zatím jedná pouze o garsonku (ceny zde jsou opravdu vysoké, proto jen malý byt). Plánujeme ji mít uspořádanou tak, že v „ložnici“ - na velké posteli by bylo teoreticky možné fotit miminka, ale nějak se mi moc nelíbí myšlenka, že bych si vodila úplně cizí lidi domů…

Druhou věcí je, že vůbec netuším, zda by měl o mé fotografie někdo zájem… nejdříve bych nejspíše fotila úplně zadarmo, abych si rozšířila portfolio s tím, že bych ráda fotografie zveřejňovala na internetu, aby ostatní mohli vidět mojí tvorbu…Ale netuším, jak moc bych dokázala zaujmout a kdo by měl zájem o fotky od 21tileté holky, která s miminky moc velké zkušenosti zatím nemá.

Vím, že zrovna v Praze je velké množství fotografů, co mají pro focení lepší podmínky… proto si s touto myšlenkou stále jenom pohrávám a nedokážu se rozhodnout, zda do toho opravdu jít, nebo to bude jen ztráta času :roll:

Jaký na to máte názor vy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26270
16.7.16 18:11
@Anonymní píše:
Ahoj,
poprosím o zachování anonymity - chodí sem pár známých a nechci, aby věděli, co vše se mi honí v hlavě…

Už pár let mě baví fotografování, ale nikdy jsem se tomu pořádně nevěnovala, nejdřív toho bylo hodně ve škole, pak maturita, pak nová práce, nové město a nyní jsem si uvědomila, jak moc bych se fotografování chtěla věnovat.

Fotila jsem vždy spíš jen kamarádky a známé a občas jsem fotila i rodinné fotografie a malé děti, takže moc dobře vím, že nejvíce mě baví fotit miminka. Proto si čím dál víc pohrávám s myšlenkou, že bych se zaměřila na fotografování novorozenců, miminek,…

Bohužel nemám možnost focení v ateliéru a venku je jen málo kdy počasí vhodné pro takové focení. S přítelem se brzy stěhujeme do vlastního bytu - v Praze, takže se zatím jedná pouze o garsonku (ceny zde jsou opravdu vysoké, proto jen malý byt). Plánujeme ji mít uspořádanou tak, že v „ložnici“ - na velké posteli by bylo teoreticky možné fotit miminka, ale nějak se mi moc nelíbí myšlenka, že bych si vodila úplně cizí lidi domů…

Druhou věcí je, že vůbec netuším, zda by měl o mé fotografie někdo zájem… nejdříve bych nejspíše fotila úplně zadarmo, abych si rozšířila portfolio s tím, že bych ráda fotografie zveřejňovala na internetu, aby ostatní mohli vidět mojí tvorbu…Ale netuším, jak moc bych dokázala zaujmout a kdo by měl zájem o fotky od 21tileté holky, která s miminky moc velké zkušenosti zatím nemá.

Vím, že zrovna v Praze je velké množství fotografů, co mají pro focení lepší podmínky… proto si s touto myšlenkou stále jenom pohrávám a nedokážu se rozhodnout, zda do toho opravdu jít, nebo to bude jen ztráta času :roll:

Moc si nedovedu představit, že bych šla na focení s mimčem do garsonky, kde by se fotilo na posteli…zřejmě bych nad tím ani neuvažovala a vybrala bych fotografa s lepším zázemím…
A nechceš nám sem dát nějaké fotky? Abys nám ukázala co a jak fotíš? Třeba jsi mimořádný talent…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
16.7.16 18:15

Co začít fotit události(na živnost jako vedlejšák) až a jestli se to rozjede bys mohla investovat do nějáké pronájmu jako ateliéru, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
16.7.16 18:16

Taky bych nešla s novorozencem k někomu domů do garzonky, na posteli by to stejně nebyly moc zajímavé fotky. U toho je důležité mít spoustu různých propriet, jako jsou pelíšky, šatičky nebo jiné oblečky, které bys tam stejně neměla kam dát. Zatím zkus pár známých vyfotit třeba venku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.7.16 18:16

Nafotila jsem hodne a ted s malym jsem na foceni byla dvakrat. A za mne, radsi foceni v garsonce na posteli, nez ve velkem, spinavem atelieru…precijen, v atelieru se chodi bosky, nebo v botech, prach, vsude veci…takze me by se asi libilo spise neco mensiho…ale zase, musis myslet na to, jak s mimcem manipulovat…? Kolem postele asi blby. Pokazde rovnat povrch kolem, aby nebyl zmuchlany, nedejboze aby se mimco svalilo, jsou tp rychlici…takze spis ta prakticka stranka veci no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.7.16 18:28

Mně se docela líbí, co se vám honí v hlavě, nemáte se za co stydět. Je to pěkný nápad. Rozhodující je ta vaše chuť se učit.

Když se dívám na fotky miminek, málokdo je umí nápaditě vyfotit. Viděla jsem zajímavé fotky miminek jako housenek, kukliček, květin, kdy se to pak kříží s fotokoláží, tyto fotky dělá Anne Geddes https://cz.pinterest.com/…anne-geddes/ a má s nimi velký úspěch. Úspěšné jsou též fotky miminek na zemi, kdy tam aranžujete nějaký děj. Podlaha např. poslouží jako nebe, kde je žebřík, strom, nějaké ovoce, kosmická raketa atd. viz třeba tady http://www.brit.co/…photo-ideas/ Prostě dítě vypadá akčně.

Krásné jsou fotky maminek s miminky ve stylu retro.

Zkuste si udělat pár fotek a pak lidem nabídnout své focení zdarma, můžete si dát i inzerát na web fotografů, kteří shání modely atd., nabídnout focení zdarma ve fb skupině vašeho města atd. Modely se vždy ochotně najdou, když jsou fotky pěkné. Jestli nemáte model, vypůjčte si od někoho panenku, nejlépe vypadá panenka „reborn“, ale ty jsou drahé, na cvičení stačí obyčejná, abyste vychytala nežádoucí stíny a dostala nějaké nápady.

Naučte se pracovat dobře s Photoshopem, ať můžete to, co nejde vyfotit, vykouzlit dodatečně, zkuste absolvovat i kurz pro amatérské fotografy, i to vám pomůže, jak stylizovat obrázek, udělat kompozici a ovládat kouzlení se stínem, osvitem atd.

Nešla bych do toho rovnou pronajímat ateliér. Jen světla jsou velice drahá, když mají skutečně nasvítit. Foťte v přírodě, přicloňte si bílým deštníkem nebo foťte u lidí doma. Nejhorší fotky jsou fotky v kočárech, kdy borty stíní, vždy si dítě vyndejte. Domů bych si je netahala a už vůbec ne do postele. Pokud budete úspěšná, jistě si najdete cestu k vlastnímu ateliéru dodatečně.

Věřím, že když budete vtipná a nápaditá, modely se vám jen pohrnou. Kdo by nechtěl mít krásnou a nápaditou fotku miminka zadarmo?

Přeji, ať se daří. Já fotím krajinky a před portrétní fotografií hluboce smekám, je to velké umění. Těším se, že se tu brzy budeme moci potěšit zajímavými fotkami. Znám děvčata, co fotí starší děti a zvířata a vidím, jak se rychle zlepšují, jak postupně zrají a fotky jsou čím dál lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
16.7.16 18:54

No rozhodně se pro vidinu kariéry fotografky miminek bez zázemí nevzdávejte stabilního zaměstnání.

Nechte si to zatím jako koníček a především pilujte řemeslo a postupně dokupujte vybavení.

Respektive -pokud budete hledat nové zaměstnání, poptejte se v zavedených fotografických studích, jestli nehledají asistentku, nebo alespoň třeba pro začátek recepční. Abyste měla přesnou představu, co profesionální focení skutečně obnáší.

Příspěvek upraven 16.07.16 v 18:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35734
16.7.16 18:54

Kamarádka fotí, ale říkala, ze miminka jsou jedny z nejnáročnějších a nejmíň se vyplatí, takze od toho upustila…
Pak mám druhou co si fotila pro sebe, pak jako ze profi a chce za to hroznou palku a stojí to za prd.. a práci nemá už ani od kamarádek, takže bych šla cestou fot pro sebe zadarmo, nebo za symbolickou cenu a pokud na to máš, tak to časem prijde samo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
16.7.16 20:16
@Anonymní píše:
Ahoj,

fotografů - lepších či horších je dnes moc.. každý kdo má lepší digifoťák se dnes považuje za „umělce“ ale vyvolených je málo.. podle mě - pokud máš talent - a že ho mít můžeš, bys toto měla nejdříve rozvíjet s odborníky, i třeba v nějaké škole, studovat techniku a fotit a fotit, založit si na FB třeba stránku s fotkama a sledovat ohlasy nejen přátel co tě mají rádi, ale i lidí cizích..nemůžeš si myslet že doma na posteli na koleni vyděláš na fotkách mimin.. ten trh je přeplněný..
mě osobně se líbí třeba na Fb stránka Davida Macháčka - začal tak, že si fotil pro sebe každý den fotku pocitovou/postřeh jako fotodeník + drobný verš, pak se lidé začali pídit zda by fotky neměl i na prodej, už měl výstavu, a pokorně se přihlásil i do školy a hlavně - pořád fotí a fotí..mimo své běžné zaměstnání, které má…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
16.7.16 20:28

My byli s malou na focení když jí bylo 12dní takže prakticky nedavno a řeknu ti bylo to fakt vyčerpávající 3 hodinové focení a obdivuju fotografku protože měla obrovskou trpělivost, neskutečný uspávací talent a hlavně zkušenosti.

Určitě bych radila zkusit si to s miminkem kamarádky, známe.. on je výsledek focení krásný, ale to co je za tím je opravdu náročné :think: Navíc profi focení je i o nasvícení, pozadí, rekvizitách… nevím jestli by ti na to garsonka stačila a v neposlední řadě se dnes profi fotograf neobejde bez znalosti softwaru na úpravu fotek.

Začla bych spíš focením něčeho méně náročného a uvidíš :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.16 14:11
@Anonymní píše:
Ahoj,

Dělám daně profesionálnímu fotografovi a jeho příjmy nejsou žádná sláva. Je z Prahy.
 K.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.7.16 14:27

Nevlastní sestra měla podobné plány, začínala asi před pěti lety, obrázky dělala fakt krásné, sem tam přišel nějaký ten kšeftík, no ale postupem času z toho nic nebylo, protože fotografů je strašně moc, a dneska si každý druhý udělá pěkné fotky sám, takže v současné době je na tom tak, že je to stále její koníček, občas někomu něco nafotí, ale že by se tím dalo živit, tak to ani omylem..

• Citovat
  • Upravit
31522
13.9.16 12:44
@Anonymní píše:
Ahoj,

Neuživí tě to, ale může to být fajn zábava k běžnému práci :) leda, že bys přišla s něčím fakt kreativním, co jen tak někdo nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.22 21:53

Dobrý večer, mám nezvyklý dotaz, když se fotí nebo natáčí někdo venku a omylem natočí či vyfotí mě či mého příbuzného a zveřejní to na sociální síti a někdo mě na to upozorní a když mi to vadí a slušně poprosím tu osobu aby to smazala a nevyhoví-li mi a ti na sociální síti to nesmažou co mám dělat dál, je na to nějaký paragraf?

• Citovat
  • Upravit
53518
4.5.22 21:59
@Anonymní píše:
Dobrý večer, mám nezvyklý dotaz, když se fotí nebo natáčí někdo venku a omylem natočí či vyfotí mě či mého příbuzného a zveřejní to na sociální síti a někdo mě na to upozorní a když mi to vadí a slušně poprosím tu osobu aby to smazala a nevyhoví-li mi a ti na sociální síti to nesmažou co mám dělat dál, je na to nějaký paragraf?

Kontaktuj ty sociální sítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat