Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jdu se spíš orientačně zeptat, jak to mají děti ve škole. Kluk má 4 a celkem obstojně čte. Tiskací písmena velká i malá, čte si v duchu a pak nahlas říká celá slova. Napočítá do 20, ale spíš jako básničku. Do 100 pozná čísla. Nikdo ho k tomu nikdy nenutil. Našel si doma slabikář a ptal se. Oproti tomu ho nebaví kreslit a vymalovávat. nedělám z něho žádnou senzaci, jen mi jde o to, jak se to pak s takovými dětmi řeší ve škole. Zatím co se ostatní budou učit písmenka a slabikovat. Řešil to už někdo?
@Spokojení
já četla psala a počítala i malou násobilku od 4 let - ve škole jsem se nudila a moc zlobila
pokud dítě umí více, třeba nástup do 2 třídy?
@Mari-KusKus jde přeskočit první třídu? jinak manžel taky četl a počítal dřív a ve škole si četl svojí knížku a ostatní nerušil
@Spokojení
No co poslouchám všude kolem sebe, tak snad jen výjimky přijdou do první třídy s tím, že ještě neumí písmenka nebo čísla. Myslím, že zase tak strašně napřed nebude i když je otázka co bude za ty další dva roky. Asi bych to neřešila. ![]()
Ahoj,
ve ctyrech'? To je šikula! ![]()
My to udělali tak, ze jsme zašli do pedagogicko-psychologické poradny. Tam zjistí míru nadaní, doporučí ti, jak s nim pracovat, jak se školou. Muže jít o rok dřív. Tyto deti maji casto individuální vzdelavaci plan, záleží na škole a dle našich zkušenosti i na uciteli;)
Kdybys mela nejaké dalsi otazky, napis SZ;)
H.
Já jsem také od čtyř let četla, do školy jsem šla a uměla jsem ucivo 1. třídy a dost jsem se nudila.
Ale nikdo to neresil. p
Ve 4 jsem cetla a pocitala, ve skole jsem se nenudila. Naopak, byla jsem dobra zakyne a oproti ostatnim jsem mela velkou vyhodu ![]()
Ja jsem take cetla a pocitala ve 4 letech. V hodinach jsem si cetla knizku a dávali mi zvlast nejake priklady navic ![]()
Přeskočila jsem pátou. I tak ve mě naše školství zabilo soutěživost a ochotu na sobě makat. Byla jsem hvězda za nic. Nebudu ti psát jak jsem dopadla, protože zdaleka za vše nemůže školství, ale pokud máš pocit, že máš nadstandardní dítě. Doporučuji hledat nadstandardní školu.
Nevím odkud jsi, ale třeba v Brně jsou, pokud vím, tak ve dvou ZŠ třídy pro takové děti. dělají se tam normálně přijímačky a toto, co píšeš, tam všechny děti umí, takže osnovy jsou jim přizpůsobené.
Dcera totéž uměla taky od 4 let.Do školky chodila s knížkou a předčítala dětem.
Ve škole se nenudila, naopak tím, že hodně uměla nebyla ve stresu a chodila do školy ráda
Pozitivní vztah ke škole jí zůstal i ve VŠ.
@anairda píše:
@Spokojení
No co poslouchám všude kolem sebe, tak snad jen výjimky přijdou do první třídy s tím, že ještě neumí písmenka nebo čísla. Myslím, že zase tak strašně napřed nebude i když je otázka co bude za ty další dva roky. Asi bych to neřešila.
Je ale rozdíl umět písmena a číst
. Písmena umí opravdu hodně dětí, ale číst je něco jiného. Bude se nudit…znám to z vlastní zkušenosti, ale zas třídu bych nepřeskakovala, pokud nevyniká i jinak.
Umět písmenka, z nich dělat slabiky, to bych brala aby uměl. On ale čte relativně plynule, neslabikuje nahlas. Vše v duchu. Proto jsem založila dotaz. Uvažovala jsem že se zeptám učitelky ve školce, ale je to mladá holčina. Do školy bych zatím nešla a tahat ho třeba do PPP se mi nechce. Proto se ptám napřed tady, jestli už to někdo řešil. Má ještě 2 roky čas ale… ono to uteče
@sovicka1 píše:
Ve 4 jsem cetla a pocitala, ve skole jsem se nenudila. Naopak, byla jsem dobra zakyne a oproti ostatnim jsem mela velkou vyhodu
Taky jsem to tak u dcery viděla. Učitelka říkala, že klidně může jít do druhé
Ale přeskakovat to bych neradila. Škola je pro dítě něco nového, dítě se vyvíjí sociálně a hned začít druhou? Za mě ne..
Aby šel dřív nebo přeskakoval, tomu bych se chtěla vyhnout. Má ve školce stejně starý kamarády, takže půjde do 1 třídy s nimi. Jsme na vesnici.