Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky, před chvílí jsem četla téma tablety atd. a napadlo mě trochu jiná věc, ale související..
Jak dlouho u vás můžou děti sedět na PC?? Je to asi otázka, kde zase zazní, vůbec, a raději kreslit, a chodit ven, ale beru to z toho hlediska, kdy třeba dítě - mluvím o 6 letém, má aktivit dost a prostě přijde třeba ve 4 domů a chce si pustit pohádku, a nebo staví různé město atd..
Takže po dni, kdy je třeba 4 hodiny venku, je vyhrané i se školky, něco si i spolu pohrajem.. a chce si v si sednout a prostě se na něco podívat..
Zajímá mě to i proto, abych mohla porovnat, jestli unsá nevysedává dlouho..
U nás - pc je výjimka, většinou jsme venku, sportujem, věnujem se hudbě, kreslení, úkolům, nějaká pohádka…
@Tiger-lily no to my taky, ráno jde do školky, přijdu pro něho ve 12 a domů přicházíme až ve 3,kdy jsme venku, hřiště, návštěva atd.. pak něco mi pomůže a pak ve 4 hodiny si chce zasednout, ta mě zajímalo, co je tak vhodná doba
@kvaček moje malá má svůj dětský počítač, kde si hraje, poznává čísla, písmenka, písničky, ani ne každý den. myslím, že jí to stačí. až bude umět pořádně číst a psát, bude jí čas strávený u pc opravdu k něčemu
hry na pc nehrajem nikdo, jedině stolní, ty děti baví
@Tiger-lily takže ne každý den.. tak dětský nebo normální.. spíš je o to jak dlouho nechat zabavit takovou elektornikou.
U nás kluk má pohádky a nebo staví - logické nějaké dětské něco nevím, typ Myckiho clubík..
Příspěvek upraven 12.11.14 v 09:51
@kvaček můj kluk má stanovenou hodinu večer - od 18 do 19. Pokud prudí, nebo má problém (průšvih ve škole atd), o tenhle čas přijde
Jinak klukovi je 8,5, na pc už dostávají úkoly i do školy, takže to je výjimka ![]()
@martina.se pro mě je to celkem takové téma důležité.. Manžel totiš na PC pracuje je u něho pořád- pracovně a kluk ho vidí.. Zatím neni nějaký závislák, ale už mi sem tam začně mrčet, že tam chce být- ne paření hry, ale třeba si ve Wordu vytráří nějaké stránky atd.
Hry hraje taky, ale ty primitivní dětské třeba 20 min..
@kvaček můj vidí doma to samé, taky dělám na pc, to u nás běží 20 hodin denně. Ale prostě má svojí hodinu. A jo, hraje hry - minecraft. Ale prostě ví, že jen tenhle čas, nikdy jindy a pokud se nechová, jak má, tak má útrum
něco jiného, když má dělat něco do školy. Ale to dělám s ním a fakt se jen pracuje (hledá atd.)..
@martina.se manžle má totiš notebok, a on je na PC, naštěstí nepaří nějaké střílečky a nevyhledává nějaké ty blbé hry, ale třeba manžel pracuje a on jakože taky a taky a tvoří si na stránkách vleké malé písmena, tvary, tisk atd.. pak se na něco podívá - pohádka, pak si něco che zahrat
@kvaček v rozumné míře to toleruju… kluk si občas taky pustí pohádku a pod, protože v obýváku jsem já s mrnětem, on chce mít klid
pokud dělá třeba v tom wordu, tak mu půlhodina neublíží ![]()
U nás to není tedy pravidelně, ve všední dny vůbec, ani by na to nebyl čas. O víkendu, když si vzpomene, tak může na půl hodiny…ale většinou si nevzpomene vůbec.
Sedmiletý má povoleno v sobotu a v neděli, když mladší spí ( tak 2 hod. ) si pustit PC, kouká na LEGO stránky, jsou tam videa, jednoduché hry, plánky na stavění. Zatím mu to vyhovuje.
I přesto, že mají děti aktivit spousty, zbývá ještě spousta volného času, tak proč ho nestrávit na počítači? Jaký je rozdíl mezi dospělými a dětmi v tomto případě?
Jinak syn 13 let je tam průběžně celý den (telefon, tablet, notebook),když něco potřebuje najít do školy, má hodinu volna před odpoledkou, v autě, když jedeme na zápas atd… A malá, té budou 2 a hraje si na něm tak hodinku denně. Počítač není žádný bubák nebo strašidlo, které by jsme museli před dětmi skrývat
Každá doba má své ![]()