Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jestli je něčím stanoveno, alespoň rámcově, jak má vypadat předškolní příprava v MŠ - co se má dělat s předškoláky.
Prosím kdo to víte, nejraději bych odpovědi paní učitelek
.
Samozřejmě i ostatní názory uvítám.
U nás jsou učitelky hodné, ale to je tak všechno, nic moc s dětmi - v rámci přípravy na školu - nedělají. Včera jsem se na to jasně zeptala, a byly mi předváděny různé pracovní výtvory apod., po delším naléhání na učitelku (je nová) tato přiznala, že nějaká cílená práce s předškoláky není
- u nich předškolák znamená, že se mu už méně pomáhá s různými věcmi.
Má školka nějakou jasně danou povinnost?
To nevím, ale naše školka taky s dětmi nic cíleně nedělala. Ještě umocněno smíšenou třídou. Jak mi vyhovovalo, když byla malá, ta smíšená třída, tak jako předškolák jsem musela naznat, že pro předškoláky je to totálně nevhodné. Půlka třídy tříleťáci a na předškoláky byl čas jen v době spaní a to dělali jeden pracovní sešit pro předškoláky. Takže nic, taky jsem se ptala a prý je to dostačující ![]()
Tak jsem jí nakoupila všechny ty sešity a rébusy pro předškoláky domů a dělala si to doma, měla to ráda a bavilo ji to.
@terinka4444 mě by to možná taky nenapadlo řešit (se starším synem před lety mě to rozhodně nenapadlo), ale teď dost slyším, jak to všude možně dělají, synovec má vyloženě předškolní přípravu ve školce, tak jsem trochu nahlodaná.
Jinak to řeším stejně, jako u Vás - knížky, spojování zvířat s mláďatama, roční období apod děláme sami ![]()
My byli nedávno na opožděné 5ti leté prohlídce (zapomněli nás pozvat, takže jsme byli až v 5,5 letech), no a nějak se moc nepředvedl - docela roztěkaný, když měla doktorka papír s nějakou kresbou v ruce, moc nechápal, na co se ho ptá atd. Bylo vidět, že sedět a pracovat s nějakým papírem není zvyklý ![]()
Tak to mě taky nahlodalo ![]()
@nakukovatelka nic není předepsané, že by se muselo s dětmi dělat to nebo ono. Nicméně, školka má školní vzdělávací plán,(ŠVP), který se vypracovává podle rámcového vzdělávacího plánu(RVP) nebo si ho ta školka vytváří sama. A tento plán je běžně přístupný rodiči - nebo na vyžádání. A tam by měly být očekávané výstupy, nebo cíle. Pozor - tento plán je na na více let. Mrkni na něj a tam by ses měla dočíst, co všechno má dítě umět, když opouští MŠ.
Jinak ti můžu poradit - trénuj doma. Barvy, zvířata, zavazování, jemná motorika - stříhání, trhání papíru, kreslení. Ovšem toto by měli dělat rodiče běžně ![]()
@nakukovatelka vyloženě předškolní přípravu nemají. Děti chodí teda do smíšené třídy. Ale mají to rozdělené, že předškoláci mají jinou práci než malé děti a učí se takové ty základy co budou potřebovat. V rámci školky chodí 1× měsíčně do knihovny, na různé výlety a plavání. Velmi podobné to měla i starší dcera, která chodila do třídy jenom s předškoláky. Jediný rozdíl ve smíšené třídě vidím v tom, že je předškoláků podstatně míň a paní učitelka má možnost se jim víc věnovat ![]()
U nás předškoláci přípravu mají. 2× denně mají přípravu 15min. - je to v denním plánu. Většinou dělají nějakou grafomotoriku, uvolňovací cviky na ruku, taky přípravu na matiku a rozvíjení mat. představ.
Třídy jsou smíšené. Jedna učitelka si je prostě vezme stranou. MAjí na to většinou nějaké prac. listy. Výstupy dávají na nástěnku, plus k tomu připíšou poznámku, jak si dítě vedlo - jestli pracuje samostatně, s pomocí, jak si je jistý/nejistý apod.
Jedná se o státní školku na vesnici.
Jestli je to povinné nevím.
Pokud to ve školce nedělají, rozhodně bych se tomu věnovala doma. Pracovní listy se dají bežně koupit na internetu.
@nakukovatelka píše:
@terinka4444 mě by to možná taky nenapadlo řešit (se starším synem před lety mě to rozhodně nenapadlo), ale teď dost slyším, jak to všude možně dělají, synovec má vyloženě předškolní přípravu ve školce, tak jsem trochu nahlodaná.
Jinak to řeším stejně, jako u Vás - knížky, spojování zvířat s mláďatama, roční období apod děláme sami
tak přece knížky - pohádky, zvířátka - mláďáka, roční období - měsíce - dny - počasí - významné dny v roce, ovoce - zelenina - kytky - plody, tanečky - písničky - cvičení, hygiena - lidské tělo, kreslení - výtvory, procvičování jemné motoriky atd. to se dělá ve školce běžně, ať je dítě předškolák nebo není ![]()
zeptej se, co konkrétně má synovec za předškolní přípravu, možná jenom tak nazvali v podstatě běžnou školkovou činnost, protože rodiče na to slyší
jinak já měla děti ve smíšené třídě a tam předškolní příprava (krom běžné činnosti) spočívala víceméně v tom, že předškoláci společně ve skupince dělali grafomotorická cvičení, mezitím co ty ostatní věci se dělali společně - jako jasně, tříleťáci při výtvarničení zpravidla dělali něco trošku jednoduššího, než šestileťáci, ale zase nebylo to pravidlo, moje výtvarně nadšené holčičky se s chutí cpaly k těm starším a naopak můj kluk vzal tužku do ruky z povinnosti, udělal dvě-tři čáry na papíru a měl namalováno ještě pomalu v šesti letech. jinak kluk měl odklad, a protože už do školy silně nechtěl, tak jsem ho jako odklaďáka přihlásila ve škole do předškolního kurzu, aby si předem trochu zvyknul na prostředí a učite. a jako ani v té škole nedělali nic extra, v podstatě opět ta grafomotorika a rozvoj jemné motoriky, jako ve školce. jo, ještě se ve školce předškoláci chodili dívat do spolupracující základní školy, jako jednou ročně exkurze, kde se jim věnovali školní děti… ale bylo to celkem naprd, když ty samé děti (bývalé spolužáky) oni potkávali třeba i na vycházkách nebo i na hřišti a dozvídali se o nich horrorstory, jak je to ve škole všechno děsné, narozdíl od školky, to už nějaká přátelská exkurze moc nezachrání ![]()
U nás mají pro předškoláky pracovní listy a dělají s nimi víc věcí než s těmi mladšími. Navíc mají dobrovolnou přípravku, která je 1× týdně ve škole. My tam chodíme aby si dcera zvykla a baví ji to.
Jinak smíšené třídy mají od letošního roku a asi krom pár maminek co tam mají sourozence, kteří jsou tím pádem spolu z toho nikdo nadšený není. Hlavně je na houby, že rozdělili děti, které na sebe byly zvyklé a teď jsou rozdělení do dvou tříd.
U nás přípravu mají, ale myslím, že hlavně po spaní, vstávají dříve, zvlášt v druhém pololetí. Takže možná ti dopolední nic zvláštního nemají. dělají grafomotoriku, nějaké pracovní listy, počítání. Pak mají ještě dobrovolný kroužek grafomotoriky. Jinak co jsem si všimla, tak je cepujou pořád, i na zahradě je často staví do řady a počítají se - běžné číslice, pořadové…
Ale zas nemáme moc hodné učitelky. ![]()
Tak u nas delaji, na to ze je to malinka vesnicka skolka tak super, ruzna grafomotoricka cviceni, pracovninlisty, pocitani, a hodne s detmimtvori takze na motoriku super. A ucitelky jsou zlate
Já jsem letos velmi spokojená, po dvou letech postoupila dcera do předškoláků a má skvělé učitelky.
Každý den dělají pracovní listy (nácvik psaní, počítání) kreslí obrázky podle přečtených pohádek, hodně jim učitelky čtou, každý den cvičí, umí spoustu písniček a na každý měsíc mají jedno velké téma a kolem toho se vše točí - měli rodinu a teď probírají les, učí se zvířata, chodí tam na vycházky, přinesli si mech apod.
A to vše většinou stihnou před spaním
Myslím, že je to v učitelkách a taky tím, že mají ve třídě jenom předškoláky.
@nakukovatelka Mě překvapuje, že jsi na preventivní prohlídce v 5,5 letech zjistila, že kluk moc neumí pracovat s papírem. To doma nic neděláte? Nemalujete, nečtete, nepovídáte si? Co od předškolní výchovy očekáváte? Dítě má umět pracovat v kolektivu, ctít názor a přání druhého (to se dá taky částečně pilovat doma), podřídit se autoritám. Samozřejmě je ve školce víc možností vyzkoušet si různé techniky kreslení a práce, ale slušně vedené dítě žádnou extra předškolní výchovu nepotřebuje. Jinak každá školka má svůj vzdělávací program, kde je vzletnými slovy popsána každodenní činnost a to se všemi dětmi. Je zvykem zkontrolovat, zda mají děti správný úchop, víc se věnovat grafomotorice, nejjednodušší jsou různé předškolácké pracovní listy, dbát na mluvní projev, orientaci v prostoru i čase, všeobecný rozhled… ale jde to i bez jakýchkoliv speciálních pomůcek. Jenže když vidím, že některé maminky by nejraději, aby tohle všechno udělala školka a ony pak večer dítko posadily před televizi a připravily mu večeři, tak se pak nedivím.
Dcera taky chodi do smisene jednotridni skolicky a predskolni pripravu maji predskolaci misto spanku. Vsichni si poslechnou pohadku, ale predskolaci se ani neprevlekaji, a hned po cca 20 minutach odpocinku u pohadky jdou vedle „pracovat“. Spociva to ve vyplnovani pracovnich listu, skladani puzzle a podobne. Nevyhoda je, ze musi byt potichu, bo ostatni deti spi, ale zase je jich jen asi 7-8, takze pristup individualni ![]()
@Aliik to je zajímavé, ale co když chodí domů po obědě? Tak mají smůlu?
@LenkaN26 píše:
@Aliik to je zajímavé, ale co když chodí domů po obědě? Tak mají smůlu?
u nás jo.
respektive podle mě nemaj smůlu, ale maj to dělat rodiče, když jsou s dítětem doma, ne? stejně jako s dítětem, které do skolky nechodí vůbec.
Mě celkem překvapuje, že rodiče čekaj, že za ně komplet udělaj všechno ve školce.
nakukovatelko, co po klukovi s papírem u toho doktora chtěli, že nevěděl, co s tim?