Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A co Ti k tomu řekla doktorka na preventivní prohlídce?
Nám se to nikdy nestalo, naopak ty děti rychle rostly u nás už v tomhle věku a tedy i nabíraly.
Neřekla mi k tomu nic, jen mi pak poslala email, ať přijdeme za 2 týdny na převážení.
Když zacal chodit do skolky, tak ma nejspis vic pohybu, ne? Tak automaticky zhubnul? ![]()
Hele doporucuju ráno k snídani tučný jogurt. Sní to rychle a dostane do sebe více, než s nějaké tycinky. Jestli to časově nedavate, ale budit o chvilku dřív.
Každopádně ve školce bude mít více pohybu, tak to mohl vybehat…
Jaci jste vy, rodice? Můj syn se narodil jako čtyřkilové mimino. Jak rostl, stával se čím dál více hubeným i přestože jedl dobře. Dnes je to dvoumetrovy mladý muž, stále velice stihly az astenicky - vypadá přesně jako jeho otec.
Tím chci říct, že ten vývoj tveho ditete může být klidne v normě.
Právě že podle mě má ve školce pohybu méně, předtím jsme byli furt venku někde na hřištích, měl sportovní kroužky, co teď už nemá… je hodně aktivní typ a nezastaví se ani doma, furt někde pobíhá.
@ALIPELI
Můžu to zkusit, ale on ráno nemá moc chuť k jídlu, není to o čase, ale že musí vstávat dřív, než by jeho tělo přirozeně chtělo. Spíš kdybych víc pekla buchty atd, to má rád.
@Anonymní píše: Více
Jsme normální, robustnější postavy, ne tintítka. Tatínek s tendencí tloustnout, já se taky musím trochu krotit. Syn se narodil a měl 4a čtvrt kila, žádný drobeček.
Tak počkej těch 14 dní na převážení a případně se domluv na nějakých odběrech, i na celiakii.
My to máme naopak. Dcerka co začala chodit do školky, až v pěti letech tedy, tak přibrala, pořád má hlad a pořád by něco jedla a je to na ní už znát. U nás to takhle přišlo přesně s nástupem do školky.
Vyžádala bych svátky nějaké testy pro jistotu. A o kolik zhubl?
Mně to běžné nepřijde navíc u dítěte které normálně jí.
Ani to že by školka poskytovala nevyváženou stravu po které děti hubnou.
A tedy ani to, že by dítě mělo víc pohybu ve školce než doma a proto hublo, navíc pokud ani skokově nevyrostlo (112 cm na 5 let není nic mimo).
Počkala bych těch 14 dnů a pak si vyžádala testy.
![]()
O kolik zhublo od 3 let?
Syn měl skoro 5 kg k porodu a v 5 letech měl 20kg a 116 cm.
Snědl by ti ráno kapsičku? Já mám takové ty, co se do nich cpe co člověk většinou chce, jsou trošku větší. Jako je na to celkem velký, ale když by to ráno pomohlo, tak je to rychlé a dá se to sníst po cestě.
Jinak teda v tomhle věku, pokud nebylo nějaké problematické období(více nemocí za sebou…), by mi to přišlo jako docela zvláštní. Pokud doma hodně jí, tak bych se zaměřila na školku, ze skušensti vím, že některé obzvlášť ty soukromé mají tendenci hodně šetřit na jídle a to hlavně na množství, ale někdy i na složení, což někdy u těch větších jedlíků možná může nestačit.
Víš o gramážích toho, co tam servírují?
Je to hodně zvláštní, vyžádala bych si podrobnější testy, aby se vyloučila celiakie apod.
Pokud nebyl nějak hodně nemocný, tak je to divné. Kolik tedy za ten rok vyrostl a kolik zhubnul?
Mně dcera za rok od 7leté prohlídky vyrostla 5,5 cm a zhubla 600 g. Ale ona byla nemocná.
Byla jsem se synem na 5 leté prohlídce a zjistilo se, že od posledně (cca rok zpátky) místo toho, aby přibral, tak naopak zhubnul. Do výšky určitě něco vyrostl, nosí o číslo větší oblečení, má teď 112cm (50.-75.percentil), ale jen 15,8 kg (9.percentil).
Veliká změna v jeho životě byl od září nástup do školky, ale je tam spokojený, chválí ho, jak hezky jí (dle vyjádření kuchařky jsem měla dojem, že spíš jí jak 2 jiné děti dohromady), akorát je problém do něj ráno dostat snídani, ale dbáme na to, aby vždycky něco měl, alespoň musslityčku v autě. Doma taky dobře jí, trochu vybíravý, ale velkospotřební
Tak mě to překvapilo, že i přes to zhubnul.
Samozřejmě to se školkou proberu, aby mu dávali více kalorické svačiny, je to malá školka s individuálním přístupem, takže to by neměl být problém.
Stává se to v tomto věku? Jinak je v pohodě, akční, nebývá nemocný.