Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@tgg91 píše: Více
V tomhle věku zdravé dítě určitě nemá zhubnout. Snad jedině v případě, že by před tím rokem bylo obézní ![]()
@Anonymní píše: Více
Vážíš někdy i doma? Nebo máš jen ty údaje od doktorky? Nám se totiž jednou na preventivce stalo, že buď sestra špatně zvážila nebo to špatně zapsali. A pak to vypadlo, že dcera zhubla. Ale já věděla, že ten předešlý údaj je špatně
V tomhle věku určitě hubnuti není normální. Leda že by byl po brutální střevní viróze (a ani při té by snad nezhubl přírůstek váhy za 2 roky + něco navíc). Ani obézní děti v tomto věku nehubnou na kila, ale nechávají se vyrůst se zpomaleným nárůstem váhy. Určitě bych chtěla další vyšetření, min na tu celiakii.
Syn v 5letech take zhubnul a to o 1,5kg (ze 17.5 na 16) a doktorka k tomu take nic nerekla a jen udelala rychlotest na celiakii. Mel i delsi dobu tekutejsi stolici, obcas si stezoval na nepohodu v brisku a doktorka rekla, ze to je normalni! No a vyklubala se nesnasenlivost lepku. Po vysazeni skokove vyrostl i neco pribral.
jaký rychlotest? Slyším o něm prvně. Dělá se normální test z krve, co mám zkušenost, trvá asi týden.
kolik zhubnul od 3leté prohlídky? rok nazpět jste ho vážili proč? kvůli hubnutí nebo neprospívání? běžně se váží na 3leté a 5leté prohlídce, ve 4 letech ne,
byla váha správně zapsaná? a doktorka na to nic a až pak napíše, že máte přijít na převážení za 14 dní? to je hodně zvláštní doktorka, pokud váha váží správně, tak za 14 dní bude dítě vážit téměř stejně,
dítě nikdy nemá hubnout, není to normální
@ivašot. píše: Více
Přesně tak to asi bylo! Dneska mi to nedalo, protože fakt na oblečení vidím, že vyrostl, a musela jsem mu koupit i větší boxerky, aby ho neškrtily, kosti z něj netrčí atd. Postavila jsem ho na naši domácí váhu a tam 18,7! (= 50.percentil, takže pohoda)
Takže si myslím, že u doktorky se ukázalo 18,5 a sestra se spletla, prohodila čísla a zapsala 15,8!
Vážila sestra ve vedlejší místnosti, tak si toho doktorka možná hned nevšimla, nevím. Ale jak jsem teď napsala, asi to byla chyba při přepisu z váhy do PC.
No budu si odteď dávat ještě větší pozor, co tam z nich vypadne ![]()
Před rokem se tam vážil, protože jsme se přestěhovali, měnili lékaře a dělala se vstupní prohlídka.
aha, jo - děkuji za vysvětlení
a ať je syn zdravý a přibírá a roste
A že to doktorce nepřišlo divné
Vždyť při 15,8 kg by musel vypadat hubeně. Rozhodně ne tak, jak vypadá při 18,5 kg. (Vím, jak jedna dcera vypadala v 5,5 letech při 116 cm a 16 kg.)
Ta nemocná dcera v 8 letech vážila 18,4 kg při 122,5 cm. To skutečně vypadala vyhuble, proto ji doktorka vážila. Nám se zrovna domácí váha pokazila. Když se zdravotně zlepšila (vyléčená není ani po půlroce), tak přibrala na 20,7 kg. Takže zhubla přes 10 % hmotnosti.
To přece té doktorce muselo dojít, že tvůj syn neváží 15,8 kg.