Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám u dcery podezření na pátou nemoc, dost tu teď kolem řádí a vypadá to tak. Červené líca, osypaná hruď, ruce.
Ale není ji vůbec nic.. hravá, čilá, veselá naprosto v pohodě.
Může chodit do školy? Co čtu infekční už není.
Infekční je dítě před projevem vyrážky, pak už infekční není. 5. nemoc má teď akorát syn. Jen bych byla opatrná na to v jaké míře tu vyrážku má - reaguje na teplo ať už okolní tak tělesné. Synovi se vyrážka drží už 14dní - jiné příznaky ani neměl, ale dost se potí a tak se vyrážka zvýrazní.
Do kolektivu ostatních dětí ovšem může.
Ja poslala dceru, kdyz ji oblicej odrudnul z toho nejhorsiho. Krom exantemu ji nebylo nic, my ji davali porad neco na alergii a az pak nas napadla 5, mela to o velikonocich a litala s tim cele prazdniny venku, protoze alergie
. Ale pak mela oblicej hodne osklivy, nechtela jsem ve skole uplne drazdit
. S flekatyma jen rukama nohama uz sla.
U nas ucitelka napisala email, ze si v triede vsimla, ze dieta ma cervene flaky (nemenovala) a vraj je na vzostupe 5ta choroba a rodicia by mali deti s priznakmi nechat doma.
ono to dost drazdi, tie priznaky, ako pisala @Hobitka.
Syn má ted taky spolu s angínou
vyděsilo mě to jsem se bála alergie na penicilín, podle mudr může týden po prvních příznacích do školy, vyrážu má moc pěknou.
Syn měl pátou nemoc nedávno a do školy mohl, až když mu zmizela vyrážka. Měl ji asi 10 dní. Jinak mu nic nebylo.
Školou mých dětí to taky letos prolétlo masivně, i když moje děti to minulo. Dostávali jsme mail od učitelů, že do školy až po vymizení vyrážky.
Bez ohledu na to, že infekčnost se udává těsně před vypuknutím vyrážky, s typickou vyrážkou bych děti nikam neposílala.
I když už je pravděpodobnost přenosu nízká, neposilala bych do kolektivu. Přece jen tělo bojuje s nemoci a imunita je oslabená. Snadno by mohlo dite chytit něco dalšího.