Dítě má již týden teploty - nasadit ATB?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
12.5.24 17:30

Dítě má již týden teploty - nasadit ATB?

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na názor zde případných přítomných lékařů (@Doctus?). Syn 15 let v pondělí večer teplota 37.9, bolest hlavy. Další dny stoupala na cca 38.5-38,7, což už jsme sráželi pomocí léků (paralen, ibalgin), bolela ho dost hlava a svaly. Cca ve čtvrtek se přidal kašel. V pátek u lékařky streptest (neg.), CRP 28. Prý spíše viróza, poslechově OK, napsala ale Zinnat, prý pokud nenastane v sobotu (včera) zlepšení, tak nasadit. Teploty (lehce nad 38) má však i dnes (neděle). Jediná změna je, že už mu ta teplota stoupne až cca po 7-8 hodinách, v týdnu to vydrželo po léku jen 4-6 hodin. Orientační CRP test dneska vyšel jen lehce pozitivní, což odpovídá naměřené hodnotě z pátku. ATB jsem zatím nedala, i když takhle dlouho trvající teploty jsou pro mě novinka. Nedělám chybu? Mám chtít ještě nějaká vyšetření? Nebo ještě počkat? Děkuji.

Příspěvek upraven 12.05.24 v 18:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
64914
12.5.24 17:38
@Návštěvník 21 píše: Více

nemůže to být černý kašel? Ten taky může začínat jako viroza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
12.5.24 17:49

Já bych nenasazovala, vydržela bych. Muže mít infekční mononukeozu, což je virové onemocnění, ev i ten černý kašel, na který se ale nasazují jiné ATB. Stav se minimálně lepší, když má teplotu po delší době. Zítra bych šla znovu na kontrolu a v ideálním případě by mohla dr nabrat krev na dovyšetrení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.5.24 18:08

Černý kašel mě nenapadl, on měl přeočkování odložené a dostal ho téměř ve 12ti letech, tak snad by to mělo ještě fungovat a měl by max. jen mírný průběh. Navíc on nemá ani rýmu nijak velkou, vyloženě jen suchý kašel, v noci ho to nijak nedráždí a spí, přes den je to horší, ale dýchá se mu normálně a ani nesípe… kdyby neměl tu teplotu, tak se prý cítí dobře.

Při mononukleóze bolí v krku, ne? A jsou zvětšené uzliny… to nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9726
12.5.24 19:30

Zinnat bych zatím nenasazoval, ale zítra bych se u PLDD ukázal s močí, ať zkontroluje i uši otoskopem. Kontrolní CRP by neškodilo a určitě RTG hrudníku, aby se nejednalo o tzv. atypický zápal plic (walking pneumonia; negativní poslechový nález, výrazný nález na RTG, CRP spíše nižší; Zinnatem se ale neléčí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.5.24 19:43

Děkuji, popravdě si nedokážu představit, že lékařce říkám, co mu má zkontrolovat… uši ho nebolí. Ten černý kašel byste nevyšetřoval? Zkusím jí napsat email a poradit se. Ale predpokladam, že se nesetkám s pochopením už jen tím, že jsem mu Zinnat nenasadila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9726
12.5.24 19:51

@Návštěvník 21
U černého kašle nebývají tolik dlouhodobé horečky. U zánětu středního ucha nemusí uši bolet. Pokud kašle a horečky trvají, tak buď naslepo nasadit azitromycin / klaritromycin / doxycyklin pro možnou infekci „atypickými bakteriemi“, nebo pořádně došetřit. Zinnat na tento stav… nevím, co bychom tím léčili. Krevní obraz a diferenciál by taky neškodil. Nějaká infekce v těle je, musí se přijít na zdroj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.5.24 20:20

V příbalovém letáku Xorimaxu (zinnat v lékárně neměli) se píše, ze se užívá jak na zánět středního ucha, tak na infekce plic a hrudníku, močových cest.
Prosím, můžete mi ještě objasnit, proč cefalosporiny nemůže brát “naslepo”? O krevní obraz si zkusím říct. Děkuji, moc si vážím Vašeho času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85235
12.5.24 20:54

Na me je tyden pres 38 dost, zlepseni bych cekala vetsi, leky na horecku uz bere tyden. Takze ja bych ty antibiotika nasadila a videlo by se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9726
12.5.24 20:59

@Návštěvník 21
Proti atypickým bakteriím není Xorimax účinný. Pokud není schvácený, tak na „klasickou“ bakteriální infekci mi to nesedí, čekal bych i vyšší CRP. Zítra určitě k PLDD k vyšetření, týden trvající horečky nelze léčit po telefonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.24 08:09

Zatím se k lékařce nemůžu dovolat. Pokud by byla rezistentní k nějakým dalším vyšetřením a trvala na nasazení Zinnatu, mám dělat co? Mám známou lékařku, která mi může napsat Klacid, ale takto se mi to moc řešit nechce :-(
V jaké dávce by to mlaďoch ve věku 15 let a váze cca 65 kg měl užívat a jak dlouho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.24 09:17

Takže výsledek od naší paní doktorky - nasadit Zinnat, pokud do 3 dnů nebude zlepšení, tak kontrola u ní. Prý teď není třeba ani krev ani rtg plic. Zmínila jsem jak změnu antibiotik, tak odběr krve, atypický zápal plic… No, moc nevím, co teď dělat. Večer měl opět 38.6, nad ránem 37.8. Teď je po 4 hodinách od ibalginu bez teploty. Může odložení adekvátní léčby způsobit nějaké komplikace?
Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85235
13.5.24 10:26

@Návštěvník 21 pokud veris vice emiminu nez detske doktorce, tak ji zmen. Poslechla bych doktorku. A horecky uz ma dlouho, udelala bych to, jak radi a pockala 3 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.5.24 10:58

Nevěřím více emiminu obecně, proto jsem chtěla názor jiného lékaře. Své lékařce mám problém věřit, neboť v minulosti už u jiného dítěte chtěla léčit “anginu” antibiotiky na 10 dní a byla to viróza. Nevím, proč je problém nabrat krevní obraz a napsat žádanku na RTG, případně vyměnit širokospektrá antibiotika za jiný typ, který by byl vhodnější bez dalších vyšetření. Syn u ní potřeboval kromě preventivních prohlídek nějakou intervenci naposled v r. 2020. Vyměnit ji nemůžu, v okolí žádné jiné nejsou. Ale děkuji Vám za názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
13.5.24 11:04

@blumen tohle je šílená rada, mnohde zkrátka lékaře vyměnit nelze.
@Návštěvník 21 delší horečky dokáže vyrobit i chřipka, covid, jistě i atypická pneumonie, což nádherně reprezentují třeba mykoplazmata a pak se nasazují právě makrolidová antibiotika, která jsou tedy účinná i na tu pertusi.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA