Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
náš Matyáš si strašlivě kouše nehty, už má z prstů hotové paličky. Hledala jsem tady v diskusích, ale rady jsem našla jenom pro slečny - lak na nehty, což se u kluka moc praktikovat nedá ![]()
Máťa si navíc kouše nehty hlavně ve chvílích, kdy je něčím zaujatý a na něco soustředěný. To na něj co 2 minuty musím hulákat, ať ty prsty vyndá z pusy.
Zkoušela jsem mu domlouvat, že ho to bude bolet, že když si ty nehty nepřestane kousat, tak třeba budeme muset i k paní doktorce, protože to bude mít krvavý. Na to mi odpověděl, že mu to nevadí. Domluvy po dobrém ani po zlém nepomáhají.
Co s tím? ![]()
Lucka to občas dělá taky, ale naštěstí už ne tak často.
Radu moc nemám, ale soucítím.
Naše malá to dělá taky, okoukala to asi ve školce( a nebo začala být neurotická nástupem do školky…???
), a co je horší - už to začal dělat i náš kluk..
Na dceru pomůže, že jí řeknu, že jí ty prsty dám do pepře, tak to chvíli nedělá, zatím jí to vydrželo několik týdnů. A na malého nepomáhá nic. ![]()
Naše holka ( skoro 11let) ještě s tím nepřestala..Lak je na prd..Někde jsem četla, že se z toho dá jedině vyrůst. Já se sestrou jsme si také kousaly nehty a polevilo to až ve vyšším věku ( cca 12 let)..
Ale je fakt, že většina takových dětí si je přestane kousat a dospěláků už vydíme s takovýma rukama málo.
Nakonec ti nezbyde jen upozornovat, vyndavat a mít přednášky..
Další level je pojídání holubů
![]()
Kluk mel obdobi cca 2 mesice, mozna i vice. Postrehl to u sestrenky.
No nepomahalo skoro nic, nakonec zabralo- zakaz pocitace, kdyz si bude kousat, zadne sladkosti a jeste jsem mu pazoury olepila leukoporem
tak te asi neuklidnim, ale ja to delam od detstvi, nezabiralo nic…lak (haha, ze by me to odradilo me ani nenapadlo), pepr, facky, domluva…nic. Ted chodim na umele nehty a to je to jedine co zabira, neukousnu je totiz. Ale stydim se za to tedy silene, ted ne, kdyz mam ty krasne umele, ale predtim, nekde neco podepsat, ukazat ruce - ani za nic…a stejne me to neodradilo. Takze zaverem si myslim, ze s tim nic nenadelas a proto bych se s tim nenervovala.
NO já to spíš řeším z toho důvodu, aby mu pak třeba nehty nezarůstaly do kůže (jestli to je teda vůbec možný).
No koukám, že s tím asi nic nenadělám, snad ho to časem přejde. A když ne, třeba ho to odnaučí nějaká slečna v pubertě ![]()
Každopádně díky!
A co zkusit lak jako negativní motivaci? Tj. „když si ty nehty zase okoušeš, budu Ti je muset nalakovat jako holčičce - a to se Ti budou ostatní smát…“
Ale nevím, jestli by mě za to psychologové neposlali klečet… ![]()
Bohunko, nevim jaky je syn Simpanove, ale na me by ani nezabralo je omatlat v h…ě. Takze nevim, ale za sebe nemam rada, takoveto „ponizovani“ doted si pamatuju, jak mama, kdyz jsem se v noci obcas pocurala jeste v prvni tride, tak chtela nosit prosteradlo na nastenku…asi to taky myslela dobre, ze me to tim odnauci, ale na to, ze je to jedna z mala vzpominek, ktere mam na detstvi, to neni moc hezke.
Ahoj, nevím, zda to můžou děti, čili moje rada bude možná k ničemu, ale vím, že v lékárně je volně k prodeji lak (bezbarvý, matný) který je přesně proti kousání nehtů a je tak hořký, že by si ten prst do pusy dal dobrovolně jen málokdo
Tak co třeba vyzkoušet tohle?
Ale opravdu nevím, zda to můžou děti či zda se něco takového pro děti vyrábí ![]()
Syn si kousal nehty taky.Nám pomohl lak.Není vidět,takže si nebude připadat jako holka.Jmenuje se MORDE-X a koupíš ho v lékárně.Je speciálně určený proti kousání,je hrozně hořký,ale zdravotně nezávadný.
Kluk to taky dělal mimoděk,ale teď každý den natřem a jeho ta hořkost odradí,takže to už ani nedělá
doma máme to samé - klárka si okusuje nehty na palci a ukazováčku. zatím to teda vypadá, že zabírá domlouvání. ale díky za tip na ten lak. vezmu to jako další stupeň ![]()
Mojí sestře lakovali nehtíky a nic, tak jí babička jednou strčila prsty do čerstvého slepičince a říkala, tak a teď to budeme dělat pokaždý, když tě uvidím s prstama v puse. Léčba šokem zabrala, ale je to už 15 let. Dnes by se tomu člověk jen zasmál. Někoho to nepustí ani v dospělosti, ale držím palce, ať z toho malej vyroste.