Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se zeptat - stává se vám, že vaše dítko začne projevovat kutilské resp. montérské sklony? Zatrhnete to nebo ho v tom podporujete? A jestli ano - tak jak???
Mám ![]()
Zatím je to jen o běžné dětské zvědavosti, ale jak se točí kolečka na vysavači, jak rozdělat (a zničit) dětské pojistky na šuplících apod., tak na to už přišel
Do budoucna se chystám podporovat v případě, že to není nebezpečné (aby se nevrtal v elektrice apod.), ale jak ho budu podporovat, to ještě nevím. Doufám, že se tu dočtu nějaké návody ![]()
Starší syn byl koumák, okolo roku jsme mu udělali základní zapojení…žárovku, vypínač, baterku a jak si s tím vyhrál. Je zručný, vydrželo mu to, už je dospělý a neváhá se pustit do jakékoli práce.
Mladší syn spíš ničil, ale neúmyslně…
U dcery zatím nevím. V rozletu jsem nebránila ani jednomu dítěti.
Tak na to mám jedinou (trapně stereotypní) odpověď - stavebnice MERKUR… ![]()
No ale teď vážně: zkošelas mu třeba dát do ruky umělohmotnou hmoždinku a vrut? Co myslíš, přijde na to, jak to do sebe patří? Nebo šroub a matku trochu větší, no já myslím s průměrem závitu tak 6 nebo 8mm…
I když teď mě napadá - tohle se fakt dá zkoušet až po ukončení „ožužlávacího“ období…
Jura007 píše:
I když teď mě napadá - tohle se fakt dá zkoušet až po ukončení „ožužlávacího“ období…
to je ono, teď pořád všechno nejdřív ochutná
Merkur je klasika, máme ho schovaný u babičky (ještě po nás a jak jsme se vyblbli), jen budeme muset dokoupit, protože jsme toho mraky ztratili. Jenže tam jsou pro něj zatím nebezpečné součástky. Řekla bych, že chytrý a zručný bude po tatínkovi, všechno se snaží rozebrat, aby viděl, jak to funguje ![]()
Naše straší dcera s tátou dělá naprosto všechno, vrtá, šroubuje, opravuje auto, motorku atd. Nikdo jí v tom nebrání, teda do okamžiku, kdy její práce začíná být nebezpečná
Kakiko, s tím MERKUREM jsem trochu „špiónil“ u výrobce a představ si, oni při vývoji nových součástek a celých nových stvebnic používají strojírenské konstrukční programy SOLIDWORKS a SOLID EDGE! A vyrábějí to na CNC mašinách. Leckterá jiná firma by záviděla. A to má výrobce té stavebnice status chráněné dílny pro invalidy… ![]()
Jo, a návody prakticky všech stavebnic té firmy se dají stáhnout z jejich webových stránek - tuším že jsou ve formátu PDF. No taky jsem se v duchu vrátil do dětských let… ![]()
Akorát si říkám, že pro děcka z prvního stupně ZŠ tam mohlo být té elektriky přece jen víc… ![]()
Tak mě napadá, neznáte nějakou takovou hračku jako je MERKUR, ale s o hodně modernějším designem? Já znám akorát anglo/francouzské MECCANO a pak mají v brněnské Vaňkovce, konkrétně v Puntanele, jednu elektrotechnickou stavebnic, tuším z Francie, na název si zaboha nemůžu vzpomenout. Existoval ještě Voltík, ale ten už jsem moře let v obchodě neviděl. Napadá vás něco dalšího???
Bohužel jsem doma Merkur neměla, manžel prý jen nějaké zbytečky bůhvípokom…
Přesto oba kutíme - takovým tím trochu legračním amatérským způsobem. V rozletu nám brání nedostatek času a přebytek dětí… Ale máme před sebou celý život ![]()
Holky jsou hrrr, po jedné jsou ty starší moc šikovné, ale dohromady je to katastrofa…
L.
Nojo, to je přesně ona… Akorát ta cena…
Ale po stránce designu je moc pěkně udělaná. Držel jsem ji ve Vaňkovce v ruce a nemohl jsem se od ní odtrhnout. Trochu mně připomíná stavebnice z doby minulého režimu, LOGITRONIK 01 a 02. Tam už byly i jednoduché číslicové a klopné obvody, prostě prazáklady počítačové techniky…
Ja jsem jako mala kutila s tatou a uz se tesim, jak ma dcera bude kutit se mnou. Jestli teda nebude po priteli spis pocitacova. Ale uz ted vse zkouma a rozebira, tak snad. Je ji rok a kousek.
A Merkur miluju. Mam ho velikou krabici.