Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, jak jste naučily vaše děti pít? Naše 5ti letá dcera pije hrozně málo a já bych ji potřebovala naučit pít více. Nemáte některá fígl, jak na tyto děti? Nějakou formu hry nebo tak něco. Dobře, nemyslela jsem jako úplně formou hry, ale spíš nějakou motivaci, abych nad ní nemusela stát a nutit ji. Myslím, že by to u nás mělo opačný efekt. Když nutím, tak je to špatně.:-(Děkuji
Příspěvek upraven 15.05.14 v 13:26
Dcera je od mala nepijak..ale nejaky ten rok se s ni proste domluvim, donutim. Proste ted vypijes hrnek s cajem a hotovo
,jinak to nejde.
@berca1 píše:
Maminky, jak jste naučily vaše děti pít? Naše 5ti letá dcera pije hrozně málo a já bych ji potřebovala naučit pít více. Nemáte některá fígl, jak na tyto děti? Nějakou formu hry nebo tak něco. Děkuji
Pětileté dítě je prakticky předškolák - tj. učit ho pít formou hry je dost svérázné. Kdo si s ním bude hrát za rok ve škole?
Nastav budíka třeba po hodince a kdykoli zazvoní, vypije si skleničku - v rámci motivace můžeš pít s ním. Takhle starému dítěti přece není problém vysvětlit, že je to nutné a proč.
Syn také málo pil, ale formou hry mě nic nenapadá. Já ho prostě musela nutit. Stát nad ním a kontrolovat. ![]()
Pokud svou skoro 8 letou dceru nedonutím se napít, tak je schopná nepít celý den. Maximálně v létě, když je horko, tak má občas žízeň, v zimě nikdy. Ze školy mi pravidelně nosí skoro nedotčené lahve
velice dobře chápe, že je to nutné, když na ni houknu, napije se dva loky a víc nemůže, že je jí špatně - což chápu, vím, že někdo to tak má.. takže když mám pocit, že má fakt málo tekutin, dám jí sladší džus, ten postupně vypije. Jinak pije odjakživa jen čaj se štávou nebo s medem a vodu se štávou. Ale víc než 4 deci, max půl litra (to fakt výjimečně) za den do ní nikdy nedostanu.
To, co ona vypije za den, syn stáhne za dvě hodiny - a to byl taky vrchní nepič, ale holt u něj se to samo zlomilo.
Doktorka o tom ví (je nefroložka), říkala, že pokud čůrá dostatečně často, což ano, tak to tak holt asi má v těle zařízeno, že to už asi nezměním..
Takže ji nutím pít každý den a když s ní nejsem a nikdo na ni nedohlídne, nepije ![]()
Starší syn taky od mala málo pije. Já mám skoro v každé místnosti hrnek nebo lahev s různým pitím
Ráno čaj v hrnku, pak štáva v lahvi s brčkem, voda v normální lahvi, skleničku s normal brčkem a v ní džus - to docela zabírá, ale i tak mu každou hoďku pití připomínám ![]()
@Iffka Já to mám stejně jako tvoje dcera… ac o vím, tak moje babička taky a aktuálně ji je 90 a v tomhle věku samozřejmě nějaké zdravotní problémy má, ale s ledvinama za celý život nikdy. Takže ono je otázkou, zda je to tak nezbytně nutné, jak se všude tvrdí ![]()
No tchýně totiž taky skoro vůbec nepije, ani moje 87letá babička, která ale začla, protože před dvěma lety k nějakému problému došlo, tak ted si to hlídá, ale i tak vypije třeba max 2-3 skleničky za den. Tchýně snad ani to ne, navíc denně jedno-dvě kafe, které odvodňuje. Takže myslím, že dcera to má po ní, ona je celá do tchánovců.
Já jsem tu před pár měsíci zakládala téma, jestli je pitný režim nutnost nebo mýtus, názory byly tak půl na půl - jak jinak ![]()
My mame taky maleho nepice. Ve skolce je hlidany a doma ma kelimek ktery si sam vybral. Mam piti stale po ruce a nutim. Kdyz pije z lahve tak si cucne a nic vic. Tak mu naliju po deci treba co pul hodiny az hodinu a to musi vypit. Uz se to naucil, sem tam si sam rekne. Ale po pravde jak jsem v praci a vylozene nemyslim na to ze musim pit a nemam cas tam taky vypiju jen jeden hrnek za cely den.. takze mu nemam moc co vycitat..:-(