Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nic nezkazíš, když to probereš v klidu s učitelkou. Nikdy nevíš jaké trauma si z toho může dcera přivodit. Aby se pak nebála i ve škole. Tohle vždy rychle utípnout.
Promluvit s učitelkou mám v plánu, ale musím přiznat, že vůbec netuším, co s tím ta učitelka udělá
Rozhodně se za ní chystám, jen jestli by nebylo něco čím bych mohla poradit dceři. Ve škole a vlastně vždycky jsem měla jen pár blízkých kamarádek a kamarádlily sme s klukama, tyhle holčičí intriky jsou mi cizí, a reagovat na ně neumím… Musím taky podotknout, že je mi jasný že ta holčička jistě není zlá, je prostě vůdčí typ, a ta moje snadná obět ![]()
Neboj, učitelka si s tím poradí. Přece v tom malou nenecháš samotnou.
Hmm to je těžký teda, ale opravdu by to trochu mohly zkorigovat učitelky.
Moje malá je taky takový diktátor, zatím to tak nepřehání, ale ještě nechodí ani do školky, tak nevím, jak to bude tam. Má to po mně, byla jsem to samý. Opravdu můžu potvrdit, že prvotní záměr není určitě špatný, má to prostě v sobě to diktátorství. Ale jestli to může takhle ubližovat, tak by se mělo zasáhnout.
Příspěvek upraven 14.05.14 v 09:34
Já bych promluvila s učitelkou. A kdyby to nepomohlo tak asi i v klidu s maminkou té holčičky
Taky bych se snažila to řešit s učitelkou, nejsem ten typ, že bych hned naběhla na rodiče tý holčičky.
Dceři je už skoro 11 a od doby, kdy nastoupila do školky každou chvilku líčí podobný zážitky a situace. Přijde mi to mezi holkama od mala složitější a takový až bych řekla „rafinovaný“. Klukovi je 6 a tohle od něj vůbec neznám.
@lennca píše:
Já bych promluvila s učitelkou. A kdyby to nepomohlo tak asi i v klidu s maminkou té holčičky
No myslím si, že s domácím domlouváním u tříletého dítěte nic moc nezmůže, je prostě takový temperament, stejně jako malá od zakladatelky je spíš ten otloukánek. Spíš si myslím, že se to dá jemně řešit přímo na místě.
Omlouvám se, že ti narušuji diskuzi, ale mám opačný problém. Včera mi děti ve školce řekly, že je dcera bije..Zeptala jsem se teda učitelky co je na tom pravdy a ona mi to potvrdila. Prý je občas bouchne, ale včera toho bylo víc…Tak teda nechápu, proč mi to učitelka neřekla už dříve
Jde mi o to, že chci aby byla dobře vychovaná a jestli tohle dělá delší dobu bez trestu
Vůbec nevím jak to řešit, je mi to i trapné..Zakázala jsem ji sladké, vysvětlila ji že se to nedělá a řekla at mi to zopakuje a ona že už neví
Asi ji zmaluju zadek ![]()
@SlecnaSally píše:
Omlouvám se, že ti narušuji diskuzi, ale mám opačný problém. Včera mi děti ve školce řekly, že je dcera bije..Zeptala jsem se teda učitelky co je na tom pravdy a ona mi to potvrdila. Prý je občas bouchne, ale včera toho bylo víc…Tak teda nechápu, proč mi to učitelka neřekla už dříveJde mi o to, že chci aby byla dobře vychovaná a jestli tohle dělá delší dobu bez trestu
Vůbec nevím jak to řešit, je mi to i trapné..Zakázala jsem ji sladké, vysvětlila ji že se to nedělá a řekla at mi to zopakuje a ona že už neví
Asi ji zmaluju zadek
Neblázni, v klidu, za to můžou učitelky, když ti včas nic neřekly. Kolik jí je?
@kubee píše:
Neblázni, v klidu, za to můžou učitelky, když ti včas nic neřekly. Kolik jí je?
Ale mě to štve, že se dcera tak chová, zklamalo mě to..4,5 roku
Promluv s učitelkou..
Ale neviděla bych v tom nic tragického, vztahy mezi holčičkami - mezi ženami obecně, jsou velmi zapeklité, komplikované a občas „bolestivé“..
Nejstarší dítě - syn, má 8 let, školkou „proplul“ v pohodě, bez nějakých vztahových karambolů, šikany nebo čehokoliv jiného..Měl kolem sebe pár kamarádů a tvořili ucelenou „partu“. Je fakt, že on je nekonfliktní povaha a spíš ustoupí, i na svůj úkor, od malinka. Ale nikdy si nestěžoval ve školce ani teď ve škole, že by mu někdo ubližoval nebo ho Ti sociálně „silnější“ zatlačovali do kouta. Ani učitelky nic takového nepozorovaly..Nikdy si nestěžoval, že by se nějaký kluk urazil nebo se s ním nebavil. Ani on se v partě kluků neuráží.
Dcera má 5,5 let, do školky chodí druhý rok(téměř od 4 let),taky je poměrně nekonfliktní, ale otevřenější a prořízlejší než syn v jejím věku..Přesto si na ni učitelky ale nestěžují, vše v rámci normy. Už od začátku si ale stěžuje, že ji sem tam nějaká holčička popostrkuje, přebírá ji kamarádky a takové ty holčičí intriky. Jednou se s ní nechce bavit ta, podruhé zase jiná..Holčička, která ji provokovala minulý rok, je dnes její dobrá kamarádka..Je fakt, že dcera si taky otevře pusu a vyřeší si to, zatlačovat se nenechá. Jde o to, že si občas na něco postěžuje, syn si nestěžoval nikdy.
Vždy jsem to řešila tak, že jsem se zeptala učitelky a ona se na to zaměřila. I přes tyto drobné „konflikty“ do školky chodí ráda. A že jsou vztahy mezi holkami složitější, potvrdí každý, kdo se delší dobu pohyboval převážně mezi ženami(v různém věku, začíná to už ve školce)..
S rodiči bych si nic nevyříkávala, pokud se to stalo na půdě školky, měla by to řešit učitelka, ne rodiče mezi sebou.
@SlecnaSally píše:
Ale mě to štve, že se dcera tak chová, zklamalo mě to..4,5 roku
Ale jo, tak když si o tom neměla ani tucha, tak se nedivím. Ve 4,5 už se s ní dá pracovat mnohem víc, tak určitě si o tom promluvit, proč to dělá. Zkus to nejdřív po dobrým ![]()
Omlouvám se za anonym, ale nechci to řešit veřejně. Moje tříetá dcera, si začala stěžovat, že jí stejně stará holčička strká na židle, shazuje na zem, a brání jí kamarádit s další holčičkou, se kterou byly až do té doby velké kamarádky. Myslím, že to bude tak, že se prostě holčička rozhodla, že si tu dceřinu kamarádku nechá pro sebe… Jednou jsem je viděla (moji a tu co ji strká) na hřišti, a bylo to samý pojd sem, tohle dělej, tohle nedělej, malej diktátor
Ta moje je přecitlivělá, neumí se bránit, tak se s pláčem stáhne do kouta. Tohle se mi zdá neřešitelný jelikož kdyby si kluci dali přes čumák, je to jasný. Tohle je takový na první poihled nevinný, ale svým způsobem hrozně zranující, je mi dcery moc líto, tak třeba dostanu dobrou radu od někoho z vás.