Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, dnes jsem chtěla udělat dobrý skutek a nejspíš se mi to vůbec nevyplatilo. Navstivila jsem kamaradku s rodinou a chtela pomoci s jejimi detmi. Po nejake dobe mi kamaradka sdelila ze mladsi dite je akorat po nejspis prodelane 6te nemoci a starsi ze vypada zatim v poradku a ze je rada ze si chvilku vsichni i s nasi(handicepovanou) dcerou pohraly a jsou ted jine myslenky.
Bohuzel ne u me. Dcera nema temer zadnou imunitu, zkousime kde co ale proste k te vrozene nemoci to nejak nejde. Ted se ji rozjelo i mensi nachlazeni takze uz nahlodnuta je. Takze se bojim ze tu 6 nemoc dostane taky.
Vice se pak bojim ted v tehu o mimi v brichu, ja v detsvi tyto nemoce nemela vychytala jsem s ni nemoci uz spoustu kvuli castym hospitalizacim, ale typuji ze 6 nemoc mezi nimi nebyla.
Na netu pisou ze je to velmi zavazne, nekdo zase ze vadi spise 5 ta nemoc. Nejhorsi sou asi ty pripadne vysoke teploty.
Nemate prosim nekdo zkusenosti s touto nemoci v tehu. Kvuli jedne viroze(bez teplot ale tahla se mi dlouho) uz jsem potratila a prvne to bylo samovolnym potratem.
Ted koncim 17tt.
Nemate nekdo radu jak postupovat, existuji nejake centra kde se da jit treba na odber na protilatky ci nejake vytery. Abych byla pripravena, pripadne se domluvit s lekarem na nejake antivirotika?
Pripadne jak postupovat pri vysokych horeckach kdyz je povolen pouze panadol a paralen🫣
Moc vsem dekuji za rady
D.
@Danca889 Ahoj, tak já mám podobný problém. V týdnu se k nám stavovala známá s malým, měl jen asi dva flíčky na sobě, že už byli u doktorky a ta je posílá na kožní. Za dva dny mi píše, že se mu to rozjelo, tak šli k doktorce a prý to může být sedmá nemoc. Od včerejška má horečky a kámoška na to vyšetření celkem kašle, tak si nejsme jistí. Mně zatím nic není, ale ráda bych to věděla, už kvůli miminku, které můžu každou chvilku rodit, jsem ve 38tt.
Určitě udělej vše pro to aby ti bylo lépe, zavolej svoji gynekoložku, nebo teď o víkendu zajeď nebo zavolej na pohotovost, ale asi porodní a domluv se co můžeš dělat, jaké jsou tvé možnosti. Já jdu zítra na kontrolu, tak to vyřídím své doktorce, ale u mě to není jisté, spíše tam zavolám, aby někdo neměl strach, že tam jdu osobně.
Držím palce, ať jsi ty, miminko i dcera v pořádku ![]()
6. nemoc je infekční do opadnutí horeček ne?
Jak se objeví vyrážka, tak už je to dobrý. Aspoň takhle si to pamatuji od dětí.
A asi bych byla v klidu, protože to ani chytnou nemusíš.
Ale pro klid duše bych zavolala v pondělí svému gynekologovi.
Blba v těhotenství je 5. nemoc ne?
To je teda kámoška za všechny prachy.
Byla bych na ní neskutečně naštvaná. Určitě ví, že těhotná jsi, když už je to 17 tt. Někteří lidé jsou fakt nezodpovědní.
Viróza a horečky jsou blbé zejména, když se embryu tvoří orgány apod., tj. Ze začátku do nějakého toho. 12 tt. Tak snad jste z nejhoršího venku. Ale určitě bych zavolala k lékaři a poradila se, co dělat. Držím palce ![]()
To je fakt prima kamarádka. Zavolej svému gynekologovi že jsi byla v kontaktu s rodinou kde momentálně rádi šestá nemoc a uvidíš co ti řekne. Jinak v těhotenství můžeš normálně brát i Ibalgin, takže v případě vysokých horeček je můžeš prostridat
@Snopy123 šestá nemoc může být nebezpečná asi hlavně kvůli těm vysokým horečkám…a je tam nějaká inkubační doba, myslím skoro 14 dní a pokud to dítě chytlo tak je nakažlivé už během té inkubační doby…ale je pravda že u nás to mělo taky jenom jedno dítě…malej to vychytal když mu bylo 8m, dceři nic nebylo, nechytla to…přestože se pořád pusinkovali 🤭
Příspěvek upraven 07.09.25 v 08:16
@Snopy123 píše: Více
Ale oni měli děti dvě a mělo to jen to jedno, to druhý by klidně mohlo být infekční. Kamarádka za všechny prachy.
@Snopy123 píše: Více
No od toho dítěte PO šesté nemoci nic nechytnou. Ale od jeho sourozence, který je v inkubační době, určitě můžou.
Jen bych se moc nebála o sebe a miminko, naprostá většina z nás šestou nemoc v dětství prodělala. Jen to nejspíš bylo uzavřeno jako “nějaká viróza”. Tyhle nemoci (vyjma sedmé) jsou u nás známe přes 100 let. Ale zeptej se kohokoliv z generace našich rodičů a prarodičů. Garantuju ti, že drtivá většina z nich o páté nebo šesté nemoci nikdy neslyšela. Nebo až v posledních pár letech. Přesto jsme tyhle nemoci nejspíš prodělali.
Navíc šestá nemoc je nejnakažlivější do 3 let věku. Naše 3 nejstarší se jí jaksi vyhnuly. A když ji pak chytla 7měsíční, starším bylo 7, 5 a necelé 4 roky. Tehdy jsem řešila, jestli nejstarší posílat do školy, aby tam tu nemoc v inkubační době neroznášela. A byla jsem ujištěna, že to bude v pohodě, protože po 3. roce ji nejspíš nechytne. No a nechytla ji tehdy ani později žádná ze starších. Tím neříkám, že je vyloučené ji chytit v těhotenství, ale je to málo pravděpodobné. Pátá je v těhotenství nebezpečná pro plod, šestá jen tou horečkou, ale ta se dá srážet.
Každopádně kamarádka je na pár facek.
Příspěvek upraven 07.09.25 v 12:54
@MTom píše: Více
No to je taky kravka. Sedmé bych se bála víc než šesté, kór takto na konci těhotenství. Držím place, ať se ti to vyhne. Sedmá je sice velmi nakažlivá, ale tehdy ji chytla 10měsíční, já těhotná ve 4. měsíci to chytla od ní, ale s mírným průběhem. Starší (2 roky a 10 měsíců) to nechytla, i když se s malou tulila, tatínek a babička také nic.
Příspěvek upraven 08.09.25 v 09:15
Sedmé bych se bála taky. Ale zase ona díky třeba těm aftům se dobře po propuknutí pozná.
Dítě ji přineslo v létě a tedy dobrý. U dospělých to naštěstí nikdo nechytil, což může být spíš klika. Chytil to skoro dospělý syn. Tím chci uklidnit, že to nemusí být vždy masakr průběh. A tedy izoloval se od nás zbytek příbuzenstva. Nikdo po ní netoužil.
@MTom píše: Více
Moc se mi nezdá, že by měl nejdřív flíčky a až pak horečku. Ale ono to s tou infekčností není tak horké. Když ji měla dcera školkového věku, tak ji chytil jenom sourozenec, který pil ze stejné lahve. Ostatní sourozenci, ani já jsme to nechytli a to se jedná o velmi kontaktní dítě a žádný večer se neobejde bez pořádného opusinkování. A v té době jsme ještě spali společně v posteli.
Tak to je kamarádka k pohledání tedy. Zavolej na gynekologii tam poradí co dělat nejlépe.