Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímá mě názor, jestli děláme něco špatně, nebo jestli prostě máme více aktivní dítě a nedá se s tím nic moc dělat- dřív měl náš chlapeček už z porodnice tvrdý režim- krmení (kojení + příkrm) po 3 hodinách, v noci mu stačilo jen jedno krmení. Rád spal, bez problémů.
To mu vydrželo cca do 3-4měsíců, ale od té doby co už dobře vidí a vnímá, prostě asi nemá čas ztrácet čas spánkem
Večer ho kolem 19hod nakrmím a dám do postýlky, kde si ještě chvíli hraje a pak sám usne. V noci se budí na krmení 2×, ráno je vzhůru úderem 6hodiny.
Pak už ale během dne nemůže usnout, i když mi připadá, že je unavený- protivný, několikrát i usíná (obvykle u prsu), ale když se ho snažím přenést do postýlky, tak se vzbudí, všimne si třeba plyšáka nebo kolotoče nad postýlkou, a v tu ránu je vzhůru a začne si s tím hrát, nebo to aspoň bedlivě pozorovat. Už nezabere. Za celý den usne dvakrát, a to přesně na 30 minut (jako by měl v sobě hodiny
) přičemž na dopolední usnutí musí být v jedoucím kočárku (a i v něm usne až po dlouhé době, když už prostě nejde tomu houpání vzdorovat). Odpoledne vytuhne jednou, když už je asi úplně vyčerpán.
Jsem dost unavená, v noci se o nepřerušovaném spánku mluvit nedá a přes den mě těch 30minut klidu nevytrhne.
Nemáte nějaké tipy jak mu usnadnit usínání a nerušený spánek během dne? Nebo se mám smířit s tím, že máme aktivní dítko
Když slyším jak jiné děti spí dvakrát denně dvě hodiny, hrozně závidím ![]()
@Elalil mela jsem to stejný. Mala spala 2× denně na 20min. V roce přešla na 1 spaní a to trvá 2h ![]()
Dcera to tak taky ma, ted ma 8 mesicu. V noci uz se teda vetsinou nebudi na jidlo, spi cca od pul osme do pul sedme, obcas spi hur, jindy lip. Pres den taky tak od tech 4 mesicu naspi hodinu-dve denne dohromady, obcas neco navic treba v aute. Neresim, prijde mi to normalni. Nedavam ji teda pres den do postylky ani nijak neuspavam, az nekde padne a usne, tak ji jenom prikryju ![]()
Tip nedam, mam tez nespavce. Nakonec jsem prestala prenaset, spim s nim v posteli. V tomto obdobi mi ale take daval dve dvacetiminutovky denne. K tomu ale v noci vzhuru co dve hodiny. Zlepsilo se to, co zacal lezt, vic se unavil. Nekdy ted ty 2 h v tahu pres den da, ale jsou dny, kdy mi klimbne 2× 10 min v aute a to je cele. Vstava 6:30,spat jde ve 21.h.
Mam to samy, jen v noci se budi asi 5× ![]()
Spi 2× denne pul hodiny a musim uspavat u prsa, pokazdy pres den i v noci. Uz je to v pohode, byly casy kdy spala jen v nositku na balonu
![]()
Mam taky 6ti mesicni dite. Spi tak hodinu dopoledne doma a hodinu odpoledne v kocarku. A vecer tak od deviti do pul sedmy (v kuse). Ja bych se ho nesnazila prendavat do postylky, kdyz usne doma. Me at usne holka, kde usne, tak ji tam prikreju a spi. Kdybych ji prenasela, tak se taky vzbudi, zacne rvat a uz nezabere.
Tak asi se smířím s tím, že je aktivní
ja ho přenášela ve snaze nastavit nějaký režim, jakože má pochopit že po obědě se má prospat, ale nepochopil
jinak ho potřebuju aspoň přendat od prsu na gauč když vytuhne, ale i to ho vzbudí ![]()
@Elalil píše:
Tak asi se smířím s tím, že je aktivníja ho přenášela ve snaze nastavit nějaký režim, jakože má pochopit že po obědě se má prospat, ale nepochopil
jinak ho potřebuju aspoň přendat od prsu na gauč když vytuhne, ale i to ho vzbudí
My mame taky rezim, jidlo, co se kdy dela a hlavne ze pred sedmou maminka z postele fakt nevstane
, ale zrovna v dennim spani vubec, spi pokazde jinak, takze ji nechavam. Kdyz usne u prsa a pri prendavani se vzbudi, rychle strcim dudlik a spi dal.
Syn byl v tomhle věku stejný, ale stačilo mu třeba dvakrát 10 min. ![]()
Tak mu ty plysaky vyndejte a kolotoc sundejte, kdyz tam nic mit nebude, nebude ho to rozptylovat a treba usne.
Používám.bily.sum. dobře to ruší okolní zvuky a dítě spí. Ale v tomhle věku je na zavedení spíš pozdě (já už to budu pomalu odbourávat
v noci spi odjazkiva bez
Na tvém místě bych ho teda nechala u prsa spát déle, aby byl opravdu tuhý. Když ho něco zaujme, tak tyhle věci odstranit.
Taky mám teď šestiměsíčního a zrovna mi v noci přestal spát. Dám ho spát v 8, do 22 hod se mi vzbudí 6×, pak po hodině do půlnoci. Od 3 do půl 5 je vzhůru a v 7 vstává. ![]()
Přes den jsem zavedla pevný režim spaní, protože mi taky nedal víc jak půlhodinku. Takže ráno jde spát podle toho jak je unavený 9.30 - 10 hod, na to odpoledne mezi 14 a 15 hod. jinak mi do večera nevydrží, usne dřív a pak blbě spí. Spí tak hodinu dopo a 2 hodiny odpo. Usíná buď u prsa nebo v kočárku a to musím jezdit a zakrýt plenkou, aby neviděl, dudlík do pusy. Zrovna včera křičel, jezdila jsem jako blázen, pak dostal dudlík a v ten moment vytuhnul.
@Elalil Radu nemám, jen přežít. Syn spal v půl roce tedy ještě tři krát denně, ale pouze v jedoucím kořčárku. Jinak řev a když po hodině odpadl, tak spal tak 10 minut. Takže jsme běhali venku s kočárem za každého počasí.
Dcera usínala relativně dobře (do půl roka jen u bílého šumu). Ale dávala si 3-4× denně 30-45 minut. Za tu dobu člověk sotva stihl uvařit.
A k tomu se samozřejmě budili v noci na kojení. Holt úděl matek. Po roce se to všechno výrazně zlepšilo - začli spát celou noc a jeden odpolení spánek byl na 2-3 hodiny.
@Elalil já se synem v tomhle věku musela chodit na spací procházky, jinak neusnul. Spával tak 1 - 1,5 hodiny. V postýlce ani v posteli neusnul.
Musí to být vyčerpávající, když Ti tak málo přes den spí. Ale spí docela dlouho v noci ( u nás max 9 hodin přerušovaného spánku v noci).
Nutit dítě do něčeho, co mu nejde, je podle mně zbytečné. Já si to uvědomuji čím dál tím víc jak mi děti rostou. Jsou nějací a právěže musím říct, ona se ta povaha a vůbec ten životní rytmus nebo jak to nazvat, ty potřeby, projevovaly už u miminek. Opravdu ho necpi někam do nějaké škatulky a neporovnávej ho s dětma z okolí. Tu závist chápu, batole nespalo ve dne a mimino v noci, takže jsem si to užila jako opravdu se vší parádou… ale navíc je klučík v době, kdy se to taky může často měnit. Jak mi říkala moje, babi, z hlediska celého života je tohle opravdu jen dočasné… a ženská to vydrží, protože ženská vydrží víc než člověk ![]()