Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Všude se píše, že by miminka neměla spát na břiše, dokud se sama nedokáží otočit.
Naše dcera od 5 týdnů odmítá spát na zádech. Pokud jí dám na záda brečí. Usne jedině na boku nebo na bříšku. Pokud jí ve spánku otočíme na záda, do 5ti minut se probudí a brečí. Máte někdo obdobnou zkušenost. Nemůže být spánek na bříšku pro mimi opravdu tak nebezpečný, jak se všude píše?
No dle pediatrů zvyšuje riziko SIDS - syndromu náhleho umrtí kojenců. Moje dcera, čerstvé 4 týdny přes den spí jenom na břiše, v noci spí na zádech nebo bocích. Pokud máš babysence tak bych se toho moc nebála.
Na břísko jedině v bdělém stavu. Dávala bych na bok a obložila polštářem, aby se nepřekulila.
Ano, pokud máš monitor, pak bych s opatrností nechala spát na bříšku, pokud ne, polohuj jen na bok. Může jí trápit bříško, proto jí ta poloha ulevuje, pak může pomoci i zavinovačka.
Jo a syn měl něco podobného (ale na bříško nechtěl), jen mu na zádech nebylo pohodlně, tak jsem mu vždy pod nožičky dala polštářek, aby neměl natažené bříško a to pomáhalo skvěle ![]()
@Patricia89 Tak ono se nezalkne ani na zádech. Malinké dítě snad není hned odveleno do samostatného pokoje a v momentě, kdy se už umí točit alespoň na bok, což většina dětí zvládá kolem 3m, ho tělo instinktivně při zvracení převalí ![]()
Moje druhé dítě, hned od příchodu z porodnice spalo na břiše. Na zádech a na boku řev, jakmile jsme ho dali na břicho tak během minuty usnulo. Nechávala jsem i přes noc spát na břiše, ale meli jsme monitor dechu. Postupně to vymizelo a začalo spát zas na zádech.
Už v porodnici dávali malého spát na břicho, takže to asi nevadí…
Moje máma mi říkala, že jim zase doporučovali dávat mimina na bříško, teď se to pro změnu zakazuje.
Já prý jinak spát nechtěla a můj syn teda spí na břiše zhruba od 14 dní, v jiné poloze je neklidný a budí se. V 6 týdnech už umí dcera určite i zvednout hlavu, tak bych se tolik nebála, ale samozřejmě nenechávat uplne bez dozoru, aby si třeba nenahrabala přikrývku do obličeje a blbě se jí nedychalo nebo si pod sebe neublinkla a pak se v tom nerochnila.
@Patricia89 To je sice fakt, na druhou stranu dřív se třeba nevědělo, co způsobuje SIDS, nebyly o tom studie a výzkumy. Maminky dávaly novorozencům do postýlek peřinky a polštářky, plyšáčky, dávaly je spát na bříško atd. - pokud se to dnes ví, tak se tomu logicky snažíme vyhýbat ne?
@Patricia89 Nechápu, jak můžeš napsat v jedné větě „o SIDS jsem se nikdy nezajímala“ a „dělám pro děti to, co je nejlepší“ ![]()
@unuděná pokud vím, tak příčina SIDS pořád není známá. Všechno jsou jen doporučení, která mohou snižovat riziko SIDS. Ale proč se to děje, se prostě neví ![]()
@unuděná no jenže ono nevědí, co SIDS způsobuje, pouze na základě statistiky vědí, že se o něco častěji vyskytl u dětí spících na břiše, ale taky třeba i u kluků, u dětí co spaly v jiné místnosti… Tak samozřejmě že doporučí, pokud to jde, minimalizovat rizika, ale je dost pravděpodobné, že to s tím, jak mimino spí, vůbec nesouvisí.