Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zkoušela jsi bily šum? Na tom jelo jedno mě dítě asi do osmi měsíců. A i tak spalo v kuse přes den tak 45 min max.
Do postele, pololeh, dite na prso, na bricho, do naruce. Delat, ze spis. Nezabralo by…?
@Svistice jo, ten mi fungoval dřív. Teď to s ní nedělá nic. A to to naspalo dohromady, nebo to byl jeden spánek?
Já mám dny, kdy dá dohromady fakt jen těch 30 minut. Už mě fakt nebaví číst, jak ostatním miminka spí dopoledne 2× 30 minut a odpoledne klidně 2 hodiny v kuse. Akorát u toho brečím a nadávám si, jak to nezvládám.
@Lucie_Sx dneska jsem s ní ležela přes dvě hodiny v posteli a dělala, že spím a akorát do mě kopala a řvala. Ale díky za radu, možná zabere ta poloha na břiše?
Edit: no, tak nic s tou anonymitou
@Anonymní píše:
@Svistice jo, ten mi fungoval dřív. Teď to s ní nedělá nic. A to to naspalo dohromady, nebo to byl jeden spánek?Já mám dny, kdy dá dohromady fakt jen těch 30 minut. Už mě fakt nebaví číst, jak ostatním miminka spí dopoledne 2× 30 minut a odpoledne klidně 2 hodiny v kuse. Akorát u toho brečím a nadávám si, jak to nezvládám.
Jeden spánek, ale spala takhle v tomhle věku 3× denně.
První dítě spalo jen v jezdícím kočáře. ![]()
Knihu Každé dítě může dobře spát jsem chtěla demonstrativně spálit… ![]()
@Svistice ten jezdící kočár zní taky jako lahůdka. ![]()
I když, co bych za to já aktuálně dala. Už mám fakt takové tendence jí prostě nechat řvát a v hlavě představy, které snad ani napsat nechci.
Neporadím ale nejsi v tom sama, mám sesmimesicniho a totéž. Od narození byl spánek boj ale teď…jo taky jsem z toho uzuplne na prášky jak nemám 5 minut volna. A já mám chlapa do večera v práci, teď přes volno jsme se střídali a byli jsme hotovi oba, dneska se cítím na masli.
Zkus jí na ten první spánek dát krapet dřív, třeba v 10 už. Druhej bych zkusila ve 14 hodin. Většinou děti líp usínají a spí, když je to blíž tomu prvnímu spánku. Pak taky platí, že čím víc spí, tím víc spí. Prostě to dítě nepřetáhnout. Jinak to věčně nespokojený a nezabavitelný dítě jsem měla taky a to mi spala. S tím spánkem to vubec nemusí souviset
@Anonymní píše:
Neporadím ale nejsi v tom sama, mám sesmimesicniho a totéž. Od narození byl spánek boj ale teď…jo taky jsem z toho uzuplne na prášky jak nemám 5 minut volna. A já mám chlapa do večera v práci, teď přes volno jsme se střídali a byli jsme hotovi oba, dneska se cítím na masli.
Děkuju. Je hezké (a zároveň smutné) že v tom nejsem sama ![]()
@Tosidelassrandu hele já jí dnes uspávala právě od půl 10. Usnula mi po hodině a půl, celou dobu uzívaná. Možná že ten odpolední jsem měla zkusit dříve, ale měli jsme rehabky, takže hned jak jsme přijeli, tak šla do postele a na prso.
@tevl píše:
@Lucie_Sx dneska jsem s ní ležela přes dvě hodiny v posteli a dělala, že spím a akorát do mě kopala a řvala. Ale díky za radu, možná zabere ta poloha na břiše?Edit: no, tak nic s tou anonymitou
V klidu, nemusíš se za svoje pocity stydět. Tohle je prostě odvrácená strana mateřství, o které ti žádná přírůčka raději nic neřekne a ostatní mámy to v době plánování mimina a těhotenství raději zamlčí, aby tě úplně neodradily ![]()
To, co prožíváš, podobným peklem si prošla mnohá máma. Jen je to jakési tiché tabu. Jsou ty šťastnější, které mají děti spavé a pohodové a pak děti, které jsou neodložitelné, někdy nespavé, nejedlíci atd. A pokud se tohle ještě nakombinuje, tak to je teprve očistec!
Radu nemám. Zažila jsem tu kombinaci a nepomohlo nic, jen se obrnit, zkusit se nezbláznit, zkusit vydržet a nezabít vlastní dítě a doufat, že z tohodle období brzy vyroste. Nebude to trvat věčně, jednou ten bod zlomu přijde. Možná je to teď tím horkem, možná slunečníci turbulencemi, možná dalšími faktory.. Nejhorší je, že pokud nejsi v pohodě ty, dítě to vnímá a reaguje na to. Jsi nervozní, naštvaná z vyčerpání a máš pocit, že už nemůžeš.. a dítě na to zareaguje stylem, že ti toho naloží tuplem.
Ty potřebuješ alespoň trochu z toho vypadnout. Pokud je k dispozici partner, otec dítěte, domluv se s ním, dej mu dítě do ruky a na víkend odjeď. I kdyby to mělo být jen k rodičům, někam do hotelu, pod stan, ke kamarádce.. kamkoliv, kde se můžeš pokusit přijít na jiné myšlenky a být jen chvíli sama se sebou, v klidu a trochu se i dospat. Že se chlapovi nebude chtít dva dny pečovat o dítě? On to zvládne, bude muset, nejde všechno nechat jen na ženě. K čemu mu bude psychicky zhroucená partnerka? Pokud chce zachovat zdraví své ženy, tak se prostě zapojit musí.
Zkus tu polohu na brise.
A co to nositko, jak dlouho se vzpira? Chce to vydrzet, ona odpadne.
@Sunlight515 píše:
V klidu, nemusíš se za svoje pocity stydět. Tohle je prostě odvrácená strana mateřství, o které ti žádná přírůčka raději nic neřekne a ostatní mámy to v době plánování mimina a těhotenství raději zamlčí, aby tě úplně neodradily
To, co prožíváš, podobným peklem si prošla mnohá máma. Jen je to jakési tiché tabu. Jsou ty šťastnější, které mají děti spavé a pohodové a pak děti, které jsou neodložitelné, někdy nespavé, nejedlíci atd. A pokud se tohle ještě nakombinuje, tak to je teprve očistec!Radu nemám. Zažila jsem tu kombinaci a nepomohlo nic, jen se obrnit, zkusit se nezbláznit, zkusit vydržet a nezabít vlastní dítě a doufat, že z tohodle období brzy vyroste. Nebude to trvat věčně, jednou ten bod zlomu přijde. Možná je to teď tím horkem, možná slunečníci turbulencemi, možná dalšími faktory.. Nejhorší je, že pokud nejsi v pohodě ty, dítě to vnímá a reaguje na to. Jsi nervozní, naštvaná z vyčerpání a máš pocit, že už nemůžeš.. a dítě na to zareaguje stylem, že ti toho naloží tuplem.
Ty potřebuješ alespoň trochu z toho vypadnout. Pokud je k dispozici partner, otec dítěte, domluv se s ním, dej mu dítě do ruky a na víkend odjeď. I kdyby to mělo být jen k rodičům, někam do hotelu, pod stan, ke kamarádce.. kamkoliv, kde se můžeš pokusit přijít na jiné myšlenky a být jen chvíli sama se sebou, v klidu a trochu se i dospat. Že se chlapovi nebude chtít dva dny pečovat o dítě? On to zvládne, bude muset, nejde všechno nechat jen na ženě. K čemu mu bude psychicky zhroucená partnerka? Pokud chce zachovat zdraví své ženy, tak se prostě zapojit musí.
Kojenemu diteti bych tohle nedelala.
Zhruba v tom půl roce byl u nás podobný kolotoč večer. Zkoušela jsem toho hodně. Od pohádek, koupání bílý šum… Pak zabrala beruška se svítícími hvězdičkami a ukolébavka na. Teda jestli se tomu tak dá říkat. To fungovalo asi do roka.
Ahoj holky, prosím o radu, nebo cokoliv.
Mám doma 7 měsíční holčičku. Už od začátku to bylo se spaním přes den náročnější, ale poslední týdny jsou fakt hrozné. Např. dnes je vzhůru od 7, poprvé usnula v 11 asi na 25 minut a od té doby neusnula. Snažím se jí uspat už od půl třetí. Celou dobu si mne očka, má je rudé, zívá, ale prostě nezabere.
Jiné dny spí třeba 2×15 minut. Někdy dá 2×30. Velmi výjimečně se podaří dopoledne 30 a odpo hodina.
Já už fakt nemůžu. Doma nestíhám vařit, uklízet, protože když je unavená, tak jí musím neustálé zabavovat, nosit. Nevydrží ani chvíli sama. V kočáru řve jak na lesy, v nosítku se vzpírá. Jediné, kde je jakž takž v pohodě je na dece, když jí neustále podávám hračkym i tak ale samozřejmě řve, protože je (no shit) unavená).
Nezvládám to psychicky. Dnes jsem s ní do toho kočáru vyloženě mrskla
Vyzkoušeno nosítko, kočár, prso v posteli, houpání na rukou. Nic nefunguje. Vždy to vypadá, že usíná ale nicm
V noci spí víceméně v pohodě. Usne kolem 8, budí se co 2 hodiny, vstává mezi 6 a 7.
První hodiny dopoledne je naprosto zlatá. Pak to jde vše do háje. Já už fakt nevím, co dělat jinak.
Pro rýpaly. Přítel funguje, je s námi doma. Má HO. Domácnost teď zvládá primárně on. Prohazujeme si to, když mám nervy v kýblu.
Prosím anonym. Mám tu známé a nechci, aby věděli, jak špatně to celé nesu a chovám se.