Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jak na tom byla vývojově vaše mimča skoro v 8 týdnech? Naše cácorka občas fixuje kontrastni hračky a otočí se treba za chrastítkem, když se jí chce. Ale na obličeje se nedívá ani na hlas nereaguje. Už začínám vyšilovat. Máte někdo podobnou zkušenost?
Přiznám se, že takové detaily byly pod mé rozlišovací schopnosti, zvláště u druhého a třetího dítěte, takže nemám vůbec páru. U druhého a třetího jsem byla na vrcholu blaha, když aspoň 30 minut neřvaly, a když jsem je tak 2×, 3× denně otočila na bříško, tak nemlátily hlavou do podložky. I přes mou šlendriánskou péči jsou to nadprůměrně inteligentní a pohybově nadaní jedinci.
Ve dvou měsících jsem byla ráda, že jsem ho nachvili někde odložila a neřval aspoň 10minut.
Každopádně bych určitě nevyšilovala, já to asi neřešila ani u jednoho z mých dvou dětí a kupodivu jsou svým způsobem normální ![]()
@Whitedog jestli je všechno v pořádku a vnímá a vyvíjí se jak má
No, nepíšeš o miminku nic, co by mě vedlo, k tomu, abych vyšilovala - proto se ptám, co konkrétně na něm vidíš a čeho se bojíš.
Pokud máš pochybnosti o zrakovém a sluchovém vnímání, řeš to s pediatrem na prohlídce ve 3. měsících. Zraková ostrost se teprve vyvíjí, screening sluchu snad dělali v porodnici. Každopádně on posoudí stav dítěte lépe než ženské z netu. Novorozenecké a kojenecké prohlídky jsou časté a pokud váš pediatr není nějaký lajdák, tak případné nedostatky ve vývoji odhalí včas. Není třeba vyšilovat ![]()