Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
je tu nekdo ted cerstve po IVF/KET?
Ja jsem dnes osmy den po KET - poprve zkousime v nativu.
Snazime se sest let, mam za sebou 10× KET, z toho 3× tehotenstvi, ktere vzdy skoncilo potratem 🥺
Zkousim tehotenske testy od 5. dne po zavedeni 5ti dennich embryi. Naznaceny duch tam je, ale bohuzel vubec nesili ![]()
Mate nekdo podobnou zkusenost a treba to jeste vyslo? Jsem uz z toho vseho vazne zoufala 🥺
Prikladam foto testu. Posledni nepopsany je ze dnesniho rana…
@Nick118 nepíchala sis náhodou ovitrelle před odběrem? Přijde mi, že ta čárka je dneska slabší. Nezbývá než čekat, i když chápu, že to musí být hrozně těžké. Nám se podařilo až po 7 letech.
Ahojky a kolik je ti let? Šest let, to je vážně dlouhá doba
Za tu dobu nepřišli lékaři na to, čím to může být? Pokud se podaří PK embryí a dokonce se embryo uchytí, tak je to fajn a bylo by potřeba pouze zjistit, proč dochází k potratu, proč deloha plod neudrží
? Byla jsi na hysteroskopii? Kontrolují ti štítnou žlázu a hladiny hormonů, hlavně progesteronu?
Ten nativ, to znamená, že jsi píchala ovitrelle? Někdy dělá ovitrelle stíny a rysky na testu. Duch to ani moc není, spíše je to negativní bohužel. Osmý den už by mělo být něco vidět. Já jsem měla osmý den už barevnou světlou čárečku. Ale prostě byla videt na první pohled. Kazdopadne klidně můžeš ještě zkoušet a uvidíš ![]()
Prosla jsem snad vsim. Genetika, hysteroskopie, LPS (mirna endometrioza a odstraneni polypu), biopsie… Vsechno v poradku. Pouze mam vysoke protilatky proti spermiim, ale to by na KET vliv mit pry nemelo… Ovitrelle jsem si pichala 10.7., tak jsem doufala, ze uz by test ovlivnit nemusel, ale vypada to, ze to byly jenom jeho dozvuky.
Je mi 37 let, zadne deti zatim nemam.
Tim, ze se u me nic nezjistilo, tak jsme ted poprve zkouseli transfer v nativu. Tolik jsem si od toho slibovala. Byl to transfer po roce, potrebovala jsem si dat chvili pauzu. Je to neskutecne narocny co se psychiky tyce 🥺
A ta embrya byly jaké kvality? A dělali jste i PGT embryí? A co NK buňky z dělohy, ty jsou v pořádku?
@Magda124 ve zprave z posledniho transferu se pise BI3ab, BI3aa. Zavadely se dve embrya. PGT embryi nevim, jestli se delalo. O co se jedna? Vysetreni bunek z delohy ano a bylo vse v poradku. Mela jsem za ty roky dve stimulace. Vzdy hyperstimulacni syndrom a cca 40 folikulu. Ne vsechny se samozrejmne daly pouzit, ale vzdy to bylo dost hrozny 🫣 z toho duvodu nevim, jestli bych stimulaci chtela jeste absolvovat.
@Nick118 No jo no, ale tak, ty píšeš, že jsi prošla snad vším, ale přitom genetika tj něco jiného, než na co jsem se ptala. Já jsem se ptala na ŠŽ a na hormony. Dělali ti tedy někdy dřív hormonální profil? V tom nativu kontrolovali ŽT nebo Prg? Proto si myslím, že je mnohem lepší hormonálně řízený cyklus namisto nativu, kde se kontroluje Prg.
Pokud už se snažíš tolik let, předpokládám, že tyto věci musíš znat? A přitom nevíš co je to PGT? ![]()
Pgt je genetické vyšetření embryí. Toto vyš. se dělá u žen 35+, které se snaží s vl. vajíčky automaticky!!! Určitě mělo být provedeno.
Kvalita s pismenem B je nižší než s pismenem A. Žádné áčkové embryo jste neměli? Pak to mohlo být samozřejmě těmi embryi. ![]()
Možná změnit Car, ale máte ještě vůbec nějaké pokusy na pojišťovnu? ![]()
@Mandarinka104 Ano, hormony mi kontrolovaly v minulosti + i v prubehu tohoto cyklu. PGT se dela teda asi pouze po stimulaci a odberu vajicek? Nejsem lekar, takze neznam vsechny terminy..
@Nick118 nevím, co máš za centrum, ale 10 neúspěšných Ketů a nenabídnou ti PGT embryí? Je to genetika, která se provádí přímo z embrya, zda je zdravé. Chápu správně, že teď si byla v nativů bez stimulace a zaváděla jsi 2 třídenní blastocysty? V tvém případě bych šla do transferu pouze geneticky vyšetřených embryí.
@Nick118
Pgt je vyšetření embrya. Takze se dela, jakmile vznikne z vajíčka a spermie embryo. Musi však dosáhnout stadia blastocysty myslím. Takovému embryu se odebere par bunek z obalu, ktere mu nebudou chybět a da se zamrazit. Vysetreni samotné pak trvá několik týdnů. Proto se dělá s embryem, ktere ma jit na genetiku pouze Ket a nikoliv Et. Cena vysetreni 1 embrya je snad cca 11 tisic.
U zen pod 35 let se nedela, protože se předpokládá, že takováto zena ma ještě zdravá vajicka. Ale u žen 35+ se dela automaticky, protože tam již panuji obavy, že vajicka úplně zdrava být nemusi.
Rozhoduje proste věk zeny. No a u žen 35+ toto vyšetření hrají pojišťovna, takže proto je dobre si je nechat otestovat. (Pod 35 opet logicky pojišťovna nehradi, ale kazdy si to muze zaplatit sam, pokud se tak rozhodne a pokud na to ma penize).
A k tomu zavádění 2 embryí. To uz se dneska moc nedela ani se to nedoporučuje
Myslím si, že ve tvem Caru moc dobře vedeli, že jsou ta béčkova embrya nekvalitní a proto zkoušeli zavést dve, jestli se nahodou nějaké ujme. Určitě bych zmenila Car. Ale pokud uz stejně nechces jit do další stimulace, tak muzes zustat tam, kde jsi a zkusit třeba DV/DE ![]()
@Magda124 PGT se dela tedy jenom po odberu vajicek? Posledni stimulaci jsem mela v roce 2022, tzn. jeste pred 35+.
Zkusim se na to pri dalsi kontrole optat. Pokud to bude ale znamenat dalsi stimulaci, tak s prihlednutim k predchozim prubehum teda potes… 🙄
@Nick118 pgt se dělá u 5denních embryí, odebere se z nich genetický materiál a zamrazí se. Následně se čeká na výsledky. Tohle ti měli nabídnout již při druhém cyklu. Problém často je taky to, že kliniky mají za každý transfer peníze, tak proč to nezkoušet. Jinak určitě doporučuji před případným dalším pokusem vše nastudovat a na vše se ptát. Jakou má vůbec hodnotu AMH? Jestli jsi měla 2× hyperstimulační syndrom, tak by snad měli být schopni teď to uhlídat.
A jenom pro informaci, jak může dopadnout PGT embryí. Příbuzná první IVF 8 pětidenních blastocyst a na genetice neprošlo ani jedno, druhé IVF 4 embrya a prošlo pouze 1.
Zavadeli mi dve embrya z duvodu toho, ze jsem mela hodne vajicek a v pipetach mam tedy embrya uz jenom po dvou/po trech.
AMH mi nabirali pred druhou stimulaci, hodnota v norme, prihlednuti k tomu a presto jsem znovu mela hyperstimulacni syndrom. Zkusim se preptat na tu genetiku embryi. Moc dekuji 🌸
Jen dodám, že studie prokazují, že transfery v nativních cyklech mají statisticky větší úspěšnost než v řízených cyklech. V tom bych chybu nehledala.
Dělali ti i vyšetření sliznice na implantační okno?
Pokud by teď dělali genetiku embryí, tak by je museli rozmrazit a pak zase zmrazit. Jde to, ale nejde zaručit, že to ta embrya přežijí. Stojí myslím okolo 5 tisíc na embryo.
Je možné, že i kvůli hyperstimulačnímu jsou vajíčka méně kvalitní. Další stimulace bych se asi nebála, pokud by zvolili jiný protokol.
Tak porad nevim, co si o tom myslet 🙄
Dnes 10.den po transferu… Stale zadna slava, ja vim… 😒 Muze to jeste pusobit Ovitrelle?