Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim
Nas malej ma za par dni 8mesicu a nezvatla. Vydava jen zvuky, stejne jako ve 4 mesicich treba, zadne takove to bababa, mamama, dadada nebo napodobovani jakoze mluveni. Nic. Vsude ctu, ze bezne zvatlaji od 4.-5.mesice. tak zacinam byt dost nervozni. Jinak je sikovnej, od 7m leze po ctyrech, tyden na to si stoupl u nabytku a ted ho uz dokonce obchazi
Mela jste to nektera taky tak??
@viky23 nas taky neslabikuje, teda ani neleze, teprve zacina.. Starsi uz v tomhle veku zvladal prvni slova, ale rikam si, ze kazde dite je jine a rozmluvi se holt pozdej, i dr to rikala… ![]()
@viky23 : nás byl to samy. Jednou v 8 měsících jeden den rikal mamama a pak zase na par měsíců nic. Ted v 18 měsících říká táta, dede, baba, občas máma a dělá zvířátka. Já bych to nehrotila.
@mevulka no ja po nem nechci aby chrlil slova, cilene uz vubec ne, ale on nebrepta ani. Jen houka, kvici a tak ![]()
@viky23 jj, ani nas, vcera udelal neco jako mamama, jednou a pak nic.. Ja tomu jen rikam slabikovat
ono to mluveni brzo taky neni uplne vyhra
![]()
Syn taky dlouho nemluvil. Když zpětně prohlížím očkovák, dr. to psal při každé prevenci. Pak nějak najednou začal snad ve 4 letech najednou mluvit ve větách. Je mu 10 let a je teda velmi svérázný
. Věci si dělá po svém a intelekt a je hodně nadprůměrný.
Ale chápu obavy, taky jsem je měla.
Myslim ze pokud je pohybove tak nadany, soustredi se spis na to a to mluveni jde trochu stranou. Nebala bych se. Dozene to.
Mě navíc napadá vyzkoušet jestli slyší- nejde jen o slyšet x neslyšet, ale může být i nedoslýchavý a proto nežvatlat. Můžeš vyzkoušet sama- pokud možno aby Tě neviděl -vyzkoušet postupně u každého ouška nějaké zvuky různé intenzity, jestli bude reagovat, případně to probrat s dětským dr.
Nebo jen prostě mozeček zaměstnává rychlým růstem a pohybovým rozvojem a na řeč mu momentálně nezbývá kapacita.
Sama jsi už určitě postřehla, že děti většinou skokově nejen přibírají a rostou, ale i se vyvíjí. ![]()
Nas starsi zacal az v 11 mesicich delat alespon „bababa“. Do te doby jenom jecel, ale byl hodne dopredu pohybove, zacinal chodit v 10 mesicich. Mladsi zvatla od 5. mesice, ale zase je to lenoch, oproti brachovi se vsechno uci asi o 3 mesice pozdeji
. Holt kazde dite je jine ![]()
Přesně jak píše @Hanulínek, tohle je časté u sluchových vad, i když zase kluci jsou na to mluvení často lempli
Sluch ale rozhodně vyzkoušela a možná i nechala vyšetřit.
Ziju v zahranici a tady se vysetruje sluch jeste v porodnici nejakym pristrojem. A ted na sedmem mesici mu taky cosi delali. Kdyz mu rikam rikanky tak se smeje a libi se mu to, takze slysi. Jdeme na neuro kontrolu. Po porodu mel maly infekci, byli jsme 10dni ve spitale a tak nas kontroluji ted pravidelne jak se maly vyviji, jak ty nedonosenatka co tam lezely. Takze se na to urcite zeptam i tam.
@viky23 řešila jsem úúúplně to samé
malé je 10m, ještě před 2 měsíci jen zvuky, skřeky, začínalal jsem být nervozní.. apak, kolme 9m, ze dne na den…bababa, mamam, hamam, tatata, kaka, ada atd.. fakt ze dne na den ![]()
Naše žvatlá ale zase je líná lézt po čtyřech, jenom se plazí. Teď se soustředí na řeč místo pohybu.Taky ale začala ze dne na den.
Tak snad máte pravdu holky, většinou takové věci neřeším, ale ze zajímavosti jsem předtím hledala od kdy děti žvatlají a ty maminky tam psaly všecky mnohem dříve právě ![]()
@petra79 nas se jeste ani neplazi a ocividne mu to nijak nevadi
. Nevypada, ze by v nejblizsich dnech zacal. Ale on je opravdu v pohybu hodne linej, zacal se pretacet na bricho az asi 14 dni po pul roce.