Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím. Tak se mi stala taková nemilá věc a zrovna v tu nejméně vhodnou dobu. Proto si jdu pro radu k Vám, třeba s tím máte některá zkušenost. Jsem v 35tt a od 20tt mi hrozí předčasný porod. Nakonec to s mimčem, ale zvládáme a jsme doma a vklidu. Teď k věci. Před 14 dny se mi nějakým způsobem povedl stratit žlutý lístek od OP. Mněnila jsem si trvalou adresu a než jsem si šla vyřídit nový OP dostala jsem tento žlutý. S Občanským průkazem + žlutým papírkem, jsem si mohla vyřizovat veškerépotřebné věci na uřadech apod. Jenže to bych to nebyla já, abych ho nestartila. A teď mi jde o to, že nový OP mi vystaví až za 3 týdny. Mám trochu obavy aby jsme s miminkem vydrželi. A jelikož potřebuju na matriku zařídit veškeré papíry, jsem dost nahraná. OP mi na UP zadrželi, protože bez toho žlutého papírku je neplatný. A vystavily pouze papír zelený. S kterým prý ale vpodstatě nezmůžu nic. Řidičák ani pas nemám. Takže mě zajímá, co teď. Mám pouze přítele, takže jsem si na matrice před porodem chtěla zařídit, aby miminko po porodu mělo jeho příjmení. Co ještě si na matrice před porodem potřebuji zařídit???A nevíte zda to půjde nějak udělat a nebo opravdu musím vyčkat na nový OP. A pokud porodím dřív, tak mam prostě smůlu. Ještě by mne zajímalo, co na to v porodnici, za týden jdu do poradny a nebudu mít OP. A vlastně při příjmu až budu rodit po mně budou taktéž vyžadovat vyplněné formuláře z matriky.Ale já jim nebudu mít co dát
![]()
Ahoj, no tak to ti tedy nezávidím..Nezbyde ti nic jiného, než jít tam, kde ti vystavily ten žlutý papírek, což je na úřadě..Měli by ti poradit.. ![]()
Svuj rodny list nemas? Ten by mel mit obdobnou vahu, aspon jako pas…
Zavolej si na urad, kde ti obcanku delaji a zeptej se. Ona je kolikrat hotova i do 14. dnu. My mame na strankach uradu tabulku s datumem podani zadosti a datumem vyhotoveni a podle toho se to muze hlidat. 30 dni je zakonna lhuta, ale byva to mnohem driv, kdyz toho nemaji hodne.
Ahoj.
Jsi si jistá, že ti občanku zadrželi, protože si ztratila papírek?
nebyla neplatná datem nebo něco podobného…
Kterej úřad to byl?
pohybuju se vtom..
@Halamka @Pety2 @Itečko já jsem se právě holky ptala, na uřadě hned v ten den, co jsem žádala o nový OP. Slečna moc sdílná nebyla. Prostě mě jen odbyla, že OP bude za tři týdny a bez ní nikde nic nezmůžu. Maximálně s pasem, který by byl, ale v vyhotoven v podobnou dobu jako OP, což se mi prostě nevyplatí. Jinak rodný list je bez fotografie, takže to bude asi taky problém. Měl by to být doklad totožnosti s fotografií. Alespoň podle toho, co vím já. Co vše mě tedy čeká, vyřídit na matrice.Krom tedy příjmení miminka a zapsání tatínka. První dceru jsem rodila v roce 2009 a už si to nepamatuji. Příjmení jsme měnili po porodu. A vím, že ještě něco jsem tam vyplňovala. Co pordné???Kdy se o něj žádá???Jsem z toho uplně bezradná. je, ale fakt, že je to mé lemplov
ství.
@bobes tak mi to bylo řečeno. Mněnila jsem si trvalý pobyt.Byl mi vypsán žlutý papírek. Novou OP jsem si měla jít vyběhat do 14 dnů. Byla jsem, ale nemocná, takže jsem šla později. Žlutý papírek jsem měla přilepený izolepou na OP(ta měla ustřižený roh)A když jsem jí vytahovala na poště, pravděpodobně mi papírek uletěl. Šla jsem tedy na městský uřad, zažádat o novou OP. Předložila jsem starou. Slečna mě hned vyzvala k doložení žlutého papírku. Když jsem jí vše vysvětlila, řekla mi že mi OP musí zabavit, protože je bez žlutého papírku neplatná. Vypsala zelený lístek a řekla, že nová OP bude za tři týdny. Když jsem se tázala, co vše zmůžu s novým vystavěným papírkem, řekla mi že vlastně nic.Na tom papírku mám zaškrtnuto, zadržení neplatného OP
Tento papírek prý budu odevzdávat při převzetí nové OP
No ono to tak je podle zákona, že ustřižená občanka je bez potvrzení neplatná.
Ale já bych ji klientovi nezadržela…nechala bych mu ji -aspon neco než ten zelenej lístek.
vypadá to, že je to o praxi úřadu…
Jinak co potřebuješ bych zkusila s náhradním dokladem co máš a rodným listem.
a pak občanky se vrací zpět brzo…tak to třeba stihneš..nevím jak to máš časově.
Jdi na ten městský úřad znovu a zažádej o vydání dočasného OP který má platnost 1měsíc, vem si vlastní fotku a průkaz ti zhotoví na počkání. Platí se malý poplatek cca 100kc.
@Mia08 píše:
Jdi na ten městský úřad znovu a zažádej o vydání dočasného OP který má platnost 1měsíc, vem si vlastní fotku a průkaz ti zhotoví na počkání. Platí se malý poplatek cca 100kc.
nelze!!!
@makynkamalinka porodne? To je co?
Jinak prijmeni jde zmenit na matrice az po porodu. Take jsem nestihla na matriku pred narozenim prvniho syna. No a odrodit te odrodi i bez OP. To male poleze jinudy ![]()
Promin, zlehcuji, ale neni to konec sveta, stava se. ![]()
Proč nelze??? V září si ji nechal dělat manžel, že by to zrušili? Já bych to zkusila.
Nijak bych to nehrotila, az se maly narodi zajdete vsichni na matriku a v pohode vam to tam zmeni. Ted budte hlavne v klidu ![]()
@Mia08 píše:
to už neplatí