Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
mam dotaz na nekoho, kdo mel nebo ma stejny problem jako ja. Dnes jsem byla u obvodni dr. s jistym „pupinkem“ na lopatce. Mam ho tam uz pres rok, ale teprve ted zacal byt bolesivy a vcera vecer zacal i tect
Dr. mi do doporuceni na chirurgii napsala Abscedovany aterom po spontanni perforaci. Samozrejme jsem se to snazila „vygooglit“ a moc jsem toho nenasla, jen to, ze nekomu to vyrezavali v celkove anestezii, ale obecny popis toho, co to vlastne je, zadny
Ted se bojim, abych si nemusela polezet ve spitalu (fakt se mi to nehodi), ale dr. mi doporucila jit tam co nejdriv. Tak prosim ne o radu, abych tam sla, ale o zkusenosti s touhle potvorou…jak se to leci a jak dlouho to trva?
Ahoj, zkušenost nemám, ale jsem chirurgická sestra. Aterom je kožní cysta, vznikající z ucpané mazové žlázy. Takovej větší beďar
. Vypadá to jako bilá kulička vyplněná bílou hmotou. Pokud je absedovaný, znamená, že se tam dostala infekce a vznikl absces, uvnitř bude hnis. Musí se to vyříznout a vyčistit. Jestli v lokální, nebo celkové anestezii záleží na místě a velikosti. Jestli to máš malý na zádech, mohlo by stačit jen místní umrtvení a ambulantně. Délka hojení zase jak to bude velký a hluboký, jak velký je zánět, to Ti musí říct chirurg.
Moc dekuju za vysvetleni
Dr. rikala, ze je to docela velky a kdyz se na to podivam ja, rekla bych, ze je to velky asi jako desetikoruna a barva…tezko popsat, takova cernofialovozluta…no je to hrozny
Z niceho nic se z podkozniho „bedara“ stalo tohle ![]()
A jeste jestli muzu mit dotaz, kdyby nahodou uz se to ambulantne nedalo, musela bych s tim lezet v nemocnici? Jde o to, ze nemam vubec zadny hlidani, uz jenom dostat se na dve hodiny k doktorovi je tezky zaridit ![]()
Řekla bych, že můžeš být v klidu. mě se takovéto boláky dělají od porodu dcery před 13 roky. Když je nějaký větší a takto zanícený, řeže mi to chirurg ambulantně. Musím říci, že mi to na prsou řeže bez lokálního umrtvení a bolí to míň, než když to opíchají injekcema. Takže ambulantně, dá ti drén a pak jdeš asi ještě na 2-3 návštěvy..
Anonymní píše: Řekla bych, že můžeš být v klidu. mě se takovéto boláky dělají od porodu dcery před 13 roky. Když je nějaký větší a takto zanícený, řeže mi to chirurg ambulantně. Musím říci, že mi to na prsou řeže bez lokálního umrtvení a bolí to míň, než když to opíchají injekcema. Takže ambulantně, dá ti drén a pak jdeš asi ještě na 2-3 návštěvy..
Tak bez umrtveni bych do toho nesla, me to boli jenom na to sahnu, oprit se nebo lehnout si na zada uz vubec nemuzu
Je zajimavy, ze se mi to zhorsilo taky od porodu a celkove se mi zhorsilo i akne…cetim se jak pubertacka
Tak snad to pujde ambulatne hned, uz to chci mit za sebou ![]()
No ale ta úleva, když pak vytáhnou drén, fakt … Já měla poprvé v tom prsu už začínající nekrózu, což si dle popisu myslím, že máš a to bolííí jak 5 čertů. Příště už budeš vědět a zajdeš si dřív ![]()
Tak to se asi zblaznim
Kazdopadne moc dik za vysvetleni, heh ted se bojim jeste vic
ale jsem rada, ze aspon vim, o co jde…dneska pokud se primo nezeptam tak mi o tom nikdo nic nerekne-tim myslim doktory ![]()
ak snad to bude brzo dobry a ty at mas s tim taky klid…ono se to neda nejak lecit aby se to netvorilo?
Neboj, zas tak strašný to nebude ![]()
Nevím jestli se dá nějak zabránit, aby se to neucpávalo. To máš jako když někdo je celej pupínkovatej a jinej má tvář jak dětskou prdelku. Dělá se to víc lidem s mastnou pletí…
Martasaja píše:
Neboj, zas tak strašný to nebudeNevím jestli se dá nějak zabránit, aby se to neucpávalo. To máš jako když někdo je celej pupínkovatej a jinej má tvář jak dětskou prdelku. Dělá se to víc lidem s mastnou pletí…
Tak to ja mam asi extra mastnou kuzi
Mela jsem vzdycky problem s akne, ale ne na obliceji, ale na zadech a v dekoltu…v lete hruza, ale vzdycky u doktora mi bylo receno, ze v dospivani je to normalni, jenze nikdy to nezmizelo ![]()
Me se asi pred treba rokama udělal beďák pod obočím..nešlo to vymáčknout tak jsem to nechal..bohužel to zvápenatělo a z beďárku se začal pomalu ale jistě klubat aterom..už ho mam tři roky a roste to opravdu velmi pomalu..až včera jsem se dokopal jit k doktorce protože mě na to už lidi začínají upozorňovat a ptát se co to je.. zatim to vypadá že mi na čele roste paroh xD no hruza..na bedary jsem vzdycky trpel..matka je ma jeste v padesati ale toto je katastrofa..nejhorsi je ze to vubec neboli tak dokud to bylo male,az tak mi to nevadilo..ale teď..se stydim jít mezi lidi..neej bože motat nějaký holky..jsem ještě mladej ![]()
Mno pokud je to aterom byl bych klidnejsi pokud lipom je to horsi urcite bych doporucil detoxikaci…pit bylinkovi caje doplnovat do koupele morskou sul nebo obicejnou a zdravejsi jidlo…