Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla jsi jít už dávno k doktorovi. Bude to muset propíchnout aby hnis vytekl. Mě se občas taky udělá pod prsama-mám to z kostic od podprsenky. Většinou to sterilně propíchnu, vymáčknu a dávám si na to černou mast. Je to ale léčba tak na dva měsíce, než se mě to vyhojí. Mít to na genitálu tak s tím hned mažu, protože to musí hrozně bolet. Navíc si to tam sama těžko ošetříš.
@goldenka píše:
Měla jsi jít už dávno k doktorovi. Bude to muset propíchnout aby hnis vytekl. Mě se občas taky udělá pod prsama-mám to z kostic od podprsenky. Většinou to sterilně propíchnu, vymáčknu a dávám si na to černou mast. Je to ale léčba tak na dva měsíce, než se mě to vyhojí. Mít to na genitálu tak s tím hned mažu, protože to musí hrozně bolet. Navíc si to tam sama těžko ošetříš.
bojím se toho propíchnutí, takhle na to jen zmáčknu a už se kroutím, natož aby mi to dr. propíchl
![]()
On by ti to umrtvil
ja bych si s tim nezahravala, kamosce to taky zlobilo a musela nakonec na operaci a vyndani celeho loziska..
Tak to jsem nevěděla, že by to mohlo bejt až takové. Nedávala jsem tomu velikou pozornost, a navíc jsem si myslela, že to může být po porodu, jsem 9 týdnů.
Já si to doma propíchnu sama, ale bolest je to pekelná, pak se ale hodně uleví. Doktor by ti to umrtvil, důkladně vyčistil a možná nasadil ATB.
@goldenka tak ja si vetsi pupinek taky vycistim sama, ale abces 4 cm, do toho bych se fakt homodomo nepustila ![]()
@pikola Kdyby jsem se do toho doma sama nepustila tak nedělám celý rok nic jinýho jak sedím na chirdě, protože je to léčba na dlouho, několikrát to čistí a mě se to dělá několikrát do roka. Na genitálu by jsem si to ale sama taky nečistila, protože je to takový dost blbý místo.
@goldenka Ale to je hrozný. Nepomohlo by nosit jiný typ podprsenky? Třeba sportovní bez kostic?
@Anonymní píše:
bojím se toho propíchnutí, takhle na to jen zmáčknu a už se kroutím, natož aby mi to dr. propíchl![]()
No ale bez toho to bude jenom vetsi…ja mela teda nekde jinde, ale diky „vyborne“ diagnoze jsem dopadla tak, ze jsem s horeckou asi 41 napul v bezvedomi sla na pohotovost a tam to konecne rizli…bolelo i po umrtveni ale uleva neskutecna…takze zadna sranda, radeji jed driv.
@Cuarentena jj,pořídila jsem si jiný podprsenky a už asi půl roku se mě žádný neudělal. Začalo se mě to taky dělat po porodu a to jsem sotva zaléčila jeden a už se dělal druhý. Teď čekáme druhý a zatím to mám O. K, za to se mě vyrašilo neskutečně akné. Taky pěkný boláky, ale není to tak hrozný jako když se mě dělali ty abscesy.
Zakladatelko, je to mikroprasklina v tkáni po porodu. Jdi co nejdřív ke gynekologovi nebo ještě líp do gynekologické ambulance v porodnici, kde jsi rodila. Pokud se nevytvořilo ložisko, tak ti pravděpodobně dají antibiotika která se můžou i při kojení. Pokud tam je ložisko (zjistí ultrazvukem atp.), tak to píchnou/říznou a hnis odstraní pod lokálním umrtvením. Určitě se to samo nespraví, pokud se to neošetří hned bude to ještě horší (o větší bolesti nemluvě), jdi dokud ještě můžeš sedět/chodit.
A neboj se, je to celkem běžné. Když si představíš jak se kůže a tkáň musela napnout při porodu, je logické že to kousek tkáně nevydržel. Neznamená to že je maminka nějaká „šmudla“
určitě ne. Hodně štěstí a ať to máš brzo za sebou.
Dobrý den,
mám podobný problém, už přes rok, řezali mi to 6×, první byl 4 týdny po porodu, nikdo mi neřekl, že to může být právě porodem. Dá se s tím dělat ještě něco teď, už mě nebaví, že to vždy rozříznou, dají dren a pak se to měsíc léčí, a pak znova:-/
Ja mela take abcess na genitalii a jelikoz ziju v Anglii, doktori tady nejsou aktivni jak v Cechach, nechali mi to dojit do takoveho stavu, ze jsem uz nemohla ani chodit. Rikali, az se to zhorsi, at prijdu…dali mi jen paracetamol, ktery tu davaji uplne na vse
…porad se to zhorsovalo a rostlo…a porad jim to pripadalo malo, aniz by mi s tim cokoliv udelali… Vylozene me nechali si to protrpet. Az uz jsem byla v poslednim stadiu, kdy jsem mela problem chodit, sedet, lezet, konecne me vzali do nemocnice a ulozili me na luzko, ze nasledujici den mi to chirurgicky odstrani. Celou noc jsem si protrpela v bolestech a bez spanku, sledovala jsem hodiny a nemohla se dockat rana, nemohla jsem dojit ani na wc. Rano jsem se probudila, prisli mi oznamit v kolik hodin provedou zakrok. Chtela jsem jit na wc a jak jsem se snazila opatrne dostat z postele najednou krev a hnis. Samo mi to prasklo. Pak uz jen doktori hrdinne prisli a oznamili mi, ze na zakrok nemusim, ze to samo prasklo. Ani mi to nevycistili ani nic jineho nedelali. Jen jsem cekala nez me propusti domu…
Dalsi zanet se mi vratil asi po 3 letech na to stejne misto…dostal se do stejneho stavu jak predesly, ale uz jsem k lekari nesla…uz jsem vedela co me ceka, tak proc travit hodiny a hodiny bezvyznamne v cekarnach…mozna jiny lekar by uz postupoval jinak, tady mam kazdou chvili jineho, nikdy toho stejneho, ale rozhodla jsem si to projit sama bez nich…nasadila jsem jen paralen a delala obklady s teplym hermankem…zanet se rychle rval na povrch…az uz bylo videt hnis s krvi, dala jsem si teplou koupel a sam prasknul…snazila jsem se to par dni drzet v cistote.
Pro me asi nejlepsi zpusob nez jit pod kudlu…
Poprve to bylo jeste nez jsem mela prvni dite a podruhe asi v roce meho ditka…
Ahoj, udělal se mi absces po porodu vlevo u pysků. Je to veliké tak 4 cm a pořád to je větší a větší. Bolí to, co mám dělat?