Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Markéta80 píše:
@blobfish to určitě, do toho kdo jsou rodiče nikdo nevidí, ale je větší šance u bílého že tam se to dá lépe ovlivnit. U cikánů je to prostě vše složitějšía v pubertě se nestačí divit. ano jsou i tací kteří se dají vychovat ale větší část bohužel, mají to v sobě. Já to vidim na svých dětech že ta povaha je různá a to mají všichni stejného otce
Já si právě nemyslím, že u cikánů je menší šance kvůli genům, ale spíš tam v pubertě přistupuje problém, že se v rámci hledání identity mohou chytnout „svých“ (což může být věc genů, ale tyhle geny „svůj k svému“ máme asi všichni). Ale asi se rámcově shodneme, reagovala jsem proto, že se to někdy staví tak, že cikány nepředěláš, ale bílé dítě bude díky lásce adoptivních rodičů naprosto v pohodě.
Ahoj. U černoušku je spoustu administrativních problému. Když jsem byla v Ghane a jiných krajinách Azie a Afriky, tak některé známe tohle zvažovaly, no průtah se opravdu nevyplatí. Jsem ze Slovenska a u nás romky se moc vzorně v průběhu těhotenství nechovají, nevím jak u Vás.. Také mají množství vrozených onemocnění. Doufám, že poslední bod nebude brán špatně, ale i otázka vrozeného IQ je na místě. Z těchto důvodů bych na tvém místě šla spíš do vlastních dětí, pokud můžeš.. Pokud vše výše uvedené bereš v podtaz, nevadí ti to. Klobouk dolů a držím pěsti!
@blobfish právě té puberty bych se bála, chytne se svého a už to pojede. Hodně bych zvažovala jestli a jaké dítě si vzít. na co všechno jsme připravená. U vlastního dítěte se to bere jinak ale u adoptivního se hned bude řešit kdo ví co má za geny ![]()
Přečti si knížku rok kohouta - jak to dopadlo u tý spisovatelky (tereza boučková) co adoptavala romské děti, i když jim dala sebelepší výchovu, geny prostě nezapřeli
ale pokud se na to cítíš, tak klidně, proč ne
jinak k černouškovi
tim líp, vychovej z něj křestana co bude respektovat desatero…;) hned bude na světě lépe…
No černouška adoptovat je krásná myšlenka, ale přiznejme si nejsme Angeliny Jolie apod.
Jinak já kdybych mohla, měla na to prostředky, tak bych si taky adoptovala klidně jedno ze Somálska, jedno z Indie atd. Z Indie klidně i dva.
Co takhle ze startu adoptovat nějaké dítě na dálku, třeba toho černouška když se Vám líbí tahle barva. Budete posílat nějaké ty peníze a on bude moci chodit do školy. Občas Vám pošle nějaký dopis. Však víte jak to je… ![]()
Adoptovala bych. uprimne by mi bylo uplne jedno, jakou barvu, pohlavi…
Milá zakladatelko, promysli si to a udělej, jak to cítíš, to je jediná rada. Tisíc dobrých rad na toto téma ti nic neřekne. Věř sobě, intuici ![]()
@krrrenka píše:
Milá zakladatelko, promysli si to a udělej, jak to cítíš, to je jediná rada. Tisíc dobrých rad na toto téma ti nic neřekne. Věř sobě, intuici
Tohle by se dalo aplikovat na třetinu zakládajících diskuzí na emimi. Tisíc rad je k ničemu a stejně se radí. ![]()
@darkgreen To ano. Ale něco jiného je radit značku kočárku nebo luštit ducha na testu a něco jiného je tak ohromné rozhodnutí. Neznám zakladatelku, ale myslím, že je rozhodnutá. Jen občas člověk potřebuje to postrčení.
Ahoj zakladatelko…fandím všem lidem, kteří jsou ochotní nadšenci stát se náhradními rodiči. Jen se nějak nemůžu ubránit jedné věci z Tvého příspěvku, který na mě dýchá. Předem se omlouvám, jestli to je jen moje vize, špatná vize řekla bych.
Tvůj příspěvek na mě dýchá dojmem podobným, jako když se někdo obětuje si nepořídit štěně od chovatele, ale pejsana nejasného genetického původu z útulku a přitom je bez znalostí, co se všechno může dít a pak, místo radosti a vděčnosti, přijde rozčarování a otázky, kam s pejskem, který je tak nevychovaný a nezvladatelný…
Omlouvám se..
Jenže tím spíš, dítě není pes a dítě není houska na krámě, která se v případě nezdarů vrátí. Píšeš, že si s partnerem pohráváte s myšlenkou..Kolik vám je let? Případně znáte někoho, kdo dítě v náhradní péči má? Jsou to dost zásadní otázky, protože u všech nebiolog. dětí hraje velkou roli genetika, tím spíš, pokud jde o jiné etnikum, než jsi Ty…,než jste vy+ záleží na tom, v jakém prostředí dítě vyrůstalo, jaké bylo těhotenství biolog. matky, jestli brala drogy, byla alkoholička, schizofrenička..apod, uvědom si, že váš společný život se stane minimálně do plnoletosti dítěte průchoďákem biolog. rodičů, jejich názorů, které vy budete muset minimálně akceptovat. Uvědomte si, že „tmavé "typy lidí jsou energičtější, je to vidět i na dětech malých, které nikdy ve své biolog. rodině nevyrůstaly..
Další věc, kterou by jste si měli uvědomit při výchově jiného etnika je ta, co na to okolí, jak jste připraveni na to Vy a jak to jednou bude vidět i "Vaše“ dítě. Na tohle se nedá totiž dívat jen řekla bych sobeckým pohledem nás, náhradních rodičů, ale také tím, jak se jednou v tomhle prostředí bude citit ten človíček. Věř mi, pohybuju se v tomhle prostředí, vím, o čem mluvím…Když uvedu příklad třeba romského dítěte…náhradní rodina, která přijme malého róma, on nikdy nebyl ve svém doma, byl v kojeneckém ústavu a pak třeba chvíli v dětském domově a pak u náhradních rodičů. Je vychováván s láskou a porozuměním, školku nějak všichni zvládnou, malé děti pokud to vyloženě nemají z domova tak zavedené, neřeší jestli jejich kamarád je bílý, černý nebo žlutý, hlavně že si hraje a dělá třeba roštárny a je sranda. jenže pak přijde škola. První třída budiž. jenže další třídy…vybočuje. Je jedinné tmavé dítě ve škole. Nikdo nechce sedět s cikánem, ale proč, vždyt on jim přece nic nedělá..začne chození rodičů(náhradních) do školy a děti, spolužáci..,svůj postoj nemění. Dítě se začne horšit a čím bude starší, tím ve společnosti „bílých“ bude víc samo. náhradní rodiče se mohou přetrhnout, aby mu vše vynahradili, ale období, kdy dítě potřebuje už dost i kamarády se nenaplňuje. Když se nad tím člověk zamyslí, takové dítě, i když je sebevíc milované náhr. rodiči, je společností odsunuto na okraj…nepatří ani k bílým, kteří stejně nikdy pořádně nepochopí mentalitu a nepatří ani do společnosti „tmavých“,protože je vychováván bílými a přeci jen něco v tom dítěti z výchovy zůstalo. Neříkám, že všechny děti končí špatně, ale mají to hodně těžké. Myslím si, že pokud náhradní rodina vychovává víc dětí jiného etnika, může to být víc ku prospěchu dítěte..dětí právě z tohohle důvodu.
Když se vrátím k úvaze černouška…exotika byla vždycky zajímavější a je fakt, že když byly černoušci nebo míšenci s černochy v dětských ústavech, vždycky ta náhradní rodina byla spíš pro ně, než pro rómy.
Není ani pravda, že bílé děti nejsou…,ve složkách úřadů jsou jich „plné šuplíky“. Jen nároky náhradních rodičů jsou veliké. Většina lidí by chtěla blondaté, modrooké andílky, pokud možno bez účasti biolog. rodičů, zdravé, bez genetické zátěže-takovéhle děti se vyskytují málokdy nebo případně z nějakých havárií, kdy zahynou oba rodiče. jenže ted je období sociální chudoby(myslím u těch dětí, které se nejčastěji odebírají),biolog. rodičů závislých na alkoholu a grogách, matkách trpících schizofrenií nebo jinými psychiatrickými potížemi. Děti před odebráním jsou většinou dlouhodobě zanedbávané, týrané nebo zneužívané. Většina dětí se narodí jako nechtěná z důvodu nepoužívání antikoncepce a tudíž těhotenství neprobíhá tak, jako když si mamin ka normálně naplánuje těhotenství a těší se na miminko.
Uvědomte si především tohle, protože i ta nechtěnost a odmítání dítěte v prenatálním věku, se jednou odrazí na dítěti.
Zažila jsem za svůj život pár pěstounů, kteří si prošli školením, na vše kývali, že chápou, co se může s dítětem během vývoje dít, povídání o tom, že jsou finzabezpečení a že mají zkušenosti s hlídáním dětí známých, ale pak přišlo rozčarování. Hlídat děti známým nebo dělat chůvu, není to samé, jako přijmout dítě do náhradní péče. Kolkrát takové rodiny přijdou zdeptané, na pokraji zhroucení nebo rozvodu, či rozpadu rodiny a dítě vrátí. Je to o tom, že čím větší nároky a cíle do budoucnosti člověk má, tím dřív přijde probuzení. Čím víc si člověk ale neplánuje nic, život jako náhradní rodič nechá "ploutů podle situace, tím větší šanci má pak ta rodina šanci na společný život.
Tedy moje rada…jestli se cítíte být náhr. rodiči, bravo! Fandím vám a budu vám držet palce..
Jen úplná procházka růžovou zahradou to nebude..
@klafina123 Moc vám děkuji za předlouhý komentář
. jde vidět, že o této věci něco víte. Kazdopádně, musíme to promyslet.. Začátky by byly asi dost těžké…
@Anonymní píše:
Klidně i Roma, proč ne? Na etniku mi ani zase tak moc nezáleží. Ale malé černoušky jsem měla vždycky nejraději
Nechapu te
![]()
Ja ti moc moc fandim.
Muj manzel je cerny z Ghany. Jsou to velmi chytri a mili lide.
u nas ve vesnici adoptovali malou africkou holcicku a je to stastna rodinka. Te holcicce je dnes uz 16 a je velice oblibena a nejlepsi studentka ze tridy.
Ba barve nezalezi. Myslim ze osvojit si dite tam kdyz tam clovek primo jede neni tezke. Ekonomicka situace je takova ze bohuzel matky jsou nekdy ochotne dite poslat na druhy konec sveta aby mu zajistili lepsi zivot. To jsou jen me zkusenosti. Jezdim do ghany s muzem kazdy rok a deti ktere jsou vylozene chudaci je tam mraky. Myslim ze pro tamni urady je jen dulezite ze clovek zaplati vic nez oficialne.. je tam korupce. Hodne stesti pri zjistovani. My prave pracujeme na svem vlastnim misenatku ale kdyby se melo stat ze nenu sance jedem do Ghany pro detatko.
![]()
@Ghanaian Princess píše:
Ja ti moc moc fandim.
Muj manzel je cerny z Ghany. Jsou to velmi chytri a mili lide.
u nas ve vesnici adoptovali malou africkou holcicku a je to stastna rodinka. Te holcicce je dnes uz 16 a je velice oblibena a nejlepsi studentka ze tridy.
Ba barve nezalezi. Myslim ze osvojit si dite tam kdyz tam clovek primo jede neni tezke. Ekonomicka situace je takova ze bohuzel matky jsou nekdy ochotne dite poslat na druhy konec sveta aby mu zajistili lepsi zivot. To jsou jen me zkusenosti. Jezdim do ghany s muzem kazdy rok a deti ktere jsou vylozene chudaci je tam mraky. Myslim ze pro tamni urady je jen dulezite ze clovek zaplati vic nez oficialne.. je tam korupce. Hodne stesti pri zjistovani.Nic proti dětem jakékoliv barvy pleti nebo etnika. Dávám prst nahoru všem lidem, kteří pomáhají.
Je mi líto všech dětí, kteří z jakéhokooliv důvodu nemohou žít život dítěte, ať je to důvodu války, chudoby, nezaopatřenosti rodičů,.nemoci nebo jiných důvodů..Přesto mám určité ale..
V naší republice ubylo obrovské množství dlouhodobých pěstounů, díky tomu, že bud mají momentálně stop stavy v pěstounské rodině nebo že zestárli a nebo..a to právě dost, většina bud přešla nebo se přímo hlásí mezi krátkodobé…čili profesionální pěstouny.
Proto se tak trochu ptám, proč si lidé neadoptují dítě z naší republiky a místo toho jezdí pro ně jinam