Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Výzdobu děláme lehkou v celém baráku, ale decentně. Nemám ráda takový ten americký styl. Čerti chodí a přijdou zase, už trénujeme básničku. Ve dveřích je Mikuláš a anděl a čerti vzadu. Cukroví pečou holky s babičkou. Já moc nepeču, jen na zavonění a taky je zapojím, to jo. Ale babička víc ![]()
Jinak já zásadní dárky už mám
, ještě pár maličkostí a můžou začít ![]()
@Michelle_M nedalo
známá má oklo ohrádku dřevěnou jakoky stormek u stěnu a ohrádku okolo, my to řešily skobou ve stěně, a přes rok tam mám pověšenou dekoraci
@kvaček Tak my třeba rybu neděláme, já jí mám ráda, ale muž to nejí, dcerce se bojím dát kvůli kostím, takže máme řízek. Ale letos asi zkusím pro mě a pro malou přece jen nějakou rybu udělat, ne teda kapra, ale něco co má mín kostí. A s cukrovím mám zkušenosti, že nejvíce se jí před Štědrým dnem, pak už to zobu spíš já jen tak, aby to ubývalo ![]()
@Michelle_M píše:
Naší holčičce bude o Vánocích 16 měsíců a kromě harmonogramu a dárků řeším i stromeček - mám strach, že ho bude průběžně odstrojovatnedej bože, aby se jí ho podařilo strhnout celý… Jak jste to řešily nebo budete řešit vy? Nechalo si dítko v tomhle věku vysvětlit, že se má jen dívat a ne šplhat?
byl to boj a strom(máme vždy velký, jsme přivazovali(i kvůli kočce pro jistotu. Dolů dávám ty rádoby nerozbitný(samo že moje děti uměly rozbít i ty nerozbitný) a hlídáme a hlídáme…nikdy stromek nespadl je občas dole něco odletělo
![]()
@dendule4 píše:
@kvaček Tak my třeba rybu neděláme, já jí mám ráda, ale muž to nejí, dcerce se bojím dát kvůli kostím, takže máme řízek. Ale letos asi zkusím pro mě a pro malou přece jen nějakou rybu udělat, ne teda kapra, ale něco co má mín kostí. A s cukrovím mám zkušenosti, že nejvíce se jí před Štědrým dnem, pak už to zobu spíš já jen tak, aby to ubývalo
to máš dobrý…u nás loni už dva dni před silvestrem nebylo nic a to jsem měla dvě obr krabice
![]()
@dendule4 my kupoujem bez kostí a fakt asi 4 roky stejný druh a fakt nikdy kost.. Ale teď nevím přesně co to je.. ale neni to Pangasius, je to normálně mořská treska nebo tak něco od NOwaka.. Jako kapra bych nedala, to se jako bojím.. dětem.. jsem srabík no.. já se sama bojím těch kostí..
Hlavně děti hltají, honem stromek..
No ja hlavne pred svatkama musim umyt okna. Jinak celkove uklidit byt, napect cosi.
Nakoupit neco, jeste nevim co.
Utika ten cas nejak rychle. Sotva skoncily prazdniny uz klepou na dvere Vanoce. Nejak mi neprijde, ze maji byt zatim.
Jé, ani jsem nečekala tolik reakcí, super, to ani nebudu stíhat odepisovat ![]()
@kvaček my máme kuchyňku od léta a Luky si s ní vyhraje hodně, a to jsem mu ji jen vyrobila z kartonových krabic. Kéž by byl sníh…ale u nás už nebyl kolik let, tak si moc naděje už nedělám…
@Crystal87 stěhování před vánoci je mazec, my loni finišovali s rekonstrukcí přízemí, chtěla jsem vánoce prožít ještě v klidu v horním patře, ale muž se tak těšil na nový obývák, že jsme to dodělávali až do 23.12., včetně přemontování kuchyně, stěhování nábytku, úklidu od malování, atd. už nikdy víc
ale jako pak ten den D byl moc pěkný
a právě se nechci letos takhle honit, tak si chci všechno naplánovat a rozdělit tak, abych se z toho pak nezbláznila
takže muž si bere pár dní před volno, bude dělat (jako vždy - umí nejlepší) br salát, dáme i našim a oni nám za to připraví řízky a tak ![]()
Ahojky, mám taky dvouletou, a Vánoce 2r a 3m, dárky už mám dávno nakoupené, já pořád něco kupuju a pak to schovávám, nejvíc se těším, co řekne na Kouzelné čtení. Jinak vyrábím adventní kalendář, takové šuplíčky, kam dám drobnosti, bude si otevírat až do Štědrého dne, čert a mikuláš nee, moc tomuto zvyku neholduji, jakože aby došel někdo strašit apod… Nachystám punčochu s drobnostmi, nastuduju si, proč ten zvyk je:-))) a vysvětlím… Budeme péct perníčky, bude vykrajovat, jinak moc nepeču, u nás to nikdo moc nejí, ale něco tak na vůni a na stůl asi udělám. Výzdobu moc nemusím, jen tak decentně, spíš jen stromeček, na to se moc těším, jak bude zdobit se mnou, ale jinak v pokojíčku taky jen spí, celý den je s námi dole v obýváku, kde má svůj koutek, tak možná něco tam, ale moc na nějaké extra výzdoby nejsem:-). Ježíška ještě nechápe, takže to asi moc specifikovat nebudu, já nejsem věřící, takže osobně bych asi nejraději odmala kápla božskou:-))) a nevěšela bulíky na noc s tím, že nějaký klučina něco donesl, ale zase na druhou stranu, to tajemno kolem se mi líbí, tak to asi zatím nechám, no zatím z toho nemá rozum:-). Jinak bych chtěla pouštět svíčičky v ořechu v lavorku a vytvářím adventní věnec. Těším se na to moc. Loni byla ještě moc malá, ale letos si myslím, že se jí to bude líbit…
@Michelle_M píše:
Naší holčičce bude o Vánocích 16 měsíců a kromě harmonogramu a dárků řeším i stromeček - mám strach, že ho bude průběžně odstrojovatnedej bože, aby se jí ho podařilo strhnout celý… Jak jste to řešily nebo budete řešit vy? Nechalo si dítko v tomhle věku vysvětlit, že se má jen dívat a ne šplhat?
No to jsem taky zvedava, jak to bude se stromkem, hlavne s ozdobama…Syn bude mit 2 roky.
@Michelle_M píše:
Bohužel jsem to musela loni vyřešit tak, že jsem ozdoby na stromek dávala až od větví, kam nedosáhla. Protože jinak to rvala dolů a stromek málem shodila. Bylo jí 15 měsíců. Stromek vypadal všelijak, ale přežili jsme:-).
@kvaček loni měl s námi br salát a řízek pečený v troubě. Letos už bude normálně s námi smažený - ale první z pánve. Když to není nějak často, tak ať si to užije se vším všudy ![]()
@Michelle_M Loni malýmu byl rok a půl a v pohodě, nechal si to vysvětlit…máme tedy plastové kouličky, takže i kdyby nějakou sundal, tak by to nevadilo (myslím, že to zkusil jen jednou). On je celkem klidný, takže o celý stromeček jsme se ani moc nebáli, nechal si to vysvětlit. Ale už jsem u známé viděla i stromeček v ohrádce.
@Fazulina Taky mám v plánu adventní kalendář
chci ušít pytlíčky. A co do něj budeš dávat?
Čerti k nám určitě aspoň zatím chodit nebudou, Luky je dost bojácný, mam obavy, že by z toho měl trauma. Ale zase (už jsme byli loni) půjdem na Mikuláše do kulturáku, je to tam celkem rozumně dělané, tak to snad zvládne.