Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zakládám vánoční diskuzi pro maminky batolat
Jak u vás probíhá/bude probíhat advent a vánoce? Zapojíte např. děti do pečení? Jakou jim uděláte výzdobu do pokojíku? Přijdou k vám čerti? Budete s nimi něco jednoduchého vyrábět? Co Štědrý den, jak u vás bude probíhat? Co dostanou děti pod stromeček? Atd. atd.
Diskuzi by měla sloužit pro vzájemnou inspiraci, navodění vánoční atmosféry a pokecu pro všechny, které se těší na vánoce s dětmi
A ano vím, že je teprve konec října
Ale letos chci všechno mít v klidu a v pohodě a advent si opravdu užít, takže radši začínám s přípravami včas ![]()
U nás na vánoce budou jednomu synovi dva a půl a druhému 8 měsíců. Tak už budem muset hrát na ježíška a bude to krásný ![]()
Teprve konec října??? Snad už ne?! Já jsem z toho letos teda na mrtvici, jak to letí. Pár dárků pro malou už teda mám, ale to je všechno. Co se týče pečení cukroví:určitě něco mála upečeme, aby to tu vonělo, ale jinak dostávám krabici od mamky
A na Vánoce se těším mooooc, dceři budou na Silvestra 3roky, takže už to taky prožívá ![]()
@bisonka já mám sice jednoho v prosinci 7 letého, druhého mám ale 2 roky a 2 měsíce na Vánoce..
Budem to dělat jako každé Vánoce.. Všechno co se dá
já jsme na to ujeta.. Takže výzdoba pokojík celý barák, podle sebe, ale pokojík bude každý mít svoje.. Starší si dělá vločky, a klasický řetěz z papíru, a dostanou tam stromeček- umělý malý a už minulý rok mladší na něho házel třpytky atd. Čerti chodí jakože.. osobně jsme nevolali nikdy, ale děda nám vždy zazvoni a zařve a zarachotí pod oknem a nechá balíček.. ![]()
MOc teda extra vyrábět nebudem, protože nám mladší je hodně divoký, živý a to by bylo spíš na mé nervy, ale asi se starším budem péct perníčky..
Průběh zatím nevíme.. to se uvidí v ten den, jak malý dovolí
ale klasika, od rána pohádky, nějaké chození ven, třeba sáně- pokud bude sníh, já zatím připravím jídlo, manžel s dětmi chodí i házet ptáčkům atd.
Dárky už řešíme.. staršího mám pořešeného, u toho 2 letého mýme patrovou garáž pro menší děti- 6 pater a přemýšlíme o kuchyňce a pak nějakou maličkost.. a stačí.. od babiček dostane dost
Příspěvek upraven 26.10.15 v 20:12
Mám 4 děti. Nejstaršímu je skoro 8,pak 5,3 a malé ted bude rok. Čerti přijdou:)Pokud tu ještě budeme, čeká nás velké stěhování, takže letos to u nás bude asi zajímavé. Jinak děti pečou cukroví se mnou, nechávám je i ozdobit pár perníčků. Výzdobu jsme vždy měli nálepky na oknech, doma různé dekorace a v dětských pokojích a na venkovním zábradlí osvícení. Pokud budem v novém, chceme to i tak dodržet. Dárky letos bude nejsnadnější koupit pro malou, je to první dcera:)Kluci si zakroužkovali spoustu hraček z katalogu v dráčikovi, takže určitě něco vyberem, plus něco co je třeba(oblečení atd).Miluju Vánoce a tu atmosféru jen poslední roky, co jsem máma 23+24.12 fakt nestíhám. Takže děti jsou u pohádek, hrají si…a já doma uklízím, připravuju saláty řízky atd. Miluju 25.12 kdy nemusím vařit, na úklid taky prdím(všude papíry a krabice od dárků) a jím a snažím se v rámci možností koukat na pohádky. Vánoce jako pro mámu jsou pro mě plno práce a dřiny aby se mi to pak vrátilo v dětských očích, v té jejich radosti a spokojenosti:)Až vyrostou a já se nebudu muset honit budu mít sice klid, ale nebude to ono:)
Jéé to je hezká diskuse
. Já mam dvouletou dcerku a taky se na vánoce moc těšim. Mam s ní v plánu upéct perníčky, bude mi pomahat vykrajovat, jinak zbytek cukroví kupuju domácí poctivý, nechce se mi trávit x hodin u plotny, to by malou nebavilo. Pokojíček jí zdobit nebudu, protože v něm momentálně jen spí a jinak krámuje v obýváku. Na štedrý den pujdem na procházku, pak budem koukat na pohádky, odpoledne vyšlu ještě jednou manžela s dcerou ven, abych stihla vše dopřipravit-ozdobit stromek, obalit řízky, atd a můžeme začít ![]()
Ma deti cerstve 3r a necele 2r. a muj hlavni cil je nejak to ve zdravi prezit. na Vanoce budem u rodicu, takze pokud mozna, aby deti nesejmuly stromecek, usedely aspon 10min u stolu, neporvaly se o hracky atd.
a pripravy - no byt schopna udrzet podlahu nelapivou a byt pruchodny…
Jo a čerty nevedeme. Uděláme to jako loni: Nechala jsem otevřené okno v pokojíčku, že tam jakože byli a donesli balíček
Stresovat jí nemíním ![]()
Zajímalo by mě, jaké dáte jídlo…
To co vy a nebo jiné.. Já jsme u staršího většinou dělala zvlášt, ale nevím, jeslti jsem to nehrotila..
Malý je hrozný jedlík a docela se bojím, že by se mi přejedl toh salátu, smažené ryby, o cukrovím na stole nemluvím.. Člověk to musí schovávat, ale určitě něco vyškemrá na Vánoce ![]()
Loni mi kradl ze stromku čokoládu a já to zjistila, až když jsem viděla, jak si rozbaluje obal a nechá ho tam, tak pozor no
snědl tak několik
@dendule4 taky tak nějak, sice u nás se rachotí a jakoby děda houkne, ale je ot takové.. jakože.. žádné řevy…
ale starší už vyhlíží a čeká na to, tak je to pěkné
@kvaček
moje deti neji nic, krome jogurtu a susenek. takze celkem vyresene… ![]()
@kvaček já to teda neřeším, dcera zatím tedy nejí salát, takže bude mít jen brambory, ale jinak když chce na Vánoce čokoládu ze stromečku nechám jí. I když vím, že když řekne jednu vezme si 3 ![]()
@dendule4 tak spíš jsme myslela, místo toho salátu..
My totiš děláme Valašskou kyselici- smetana zelí, pak majonezový salát, smažená ryba, sladké, aby neměl bolení no, tka jsme spíš myslela, protože je jako jedlík docela
Čerty taky nevedem, jako malá jsem z toho měla každoročně horečky a ten strach si pamatuju dodnes. Bála jsem se i Mikuláše ![]()
Naší holčičce bude o Vánocích 16 měsíců a kromě harmonogramu a dárků řeším i stromeček - mám strach, že ho bude průběžně odstrojovat
nedej bože, aby se jí ho podařilo strhnout celý… Jak jste to řešily nebo budete řešit vy? Nechalo si dítko v tomhle věku vysvětlit, že se má jen dívat a ne šplhat? ![]()
Starší normálně řízek a salát, cukroví, chlebíčky…u male uvidíme jí sice skoro vše, ale na noc neee tak dostane asi kašičku
cukroví asi koštne a čokoládu nedám, jestli něco někde neukradne ![]()