Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím, můžete mi říct svůj názor na následující - syn má aftovou anginu. Pusu plnou aftů, nechce jíst ani pít pochopitelně. Za celý dnešní den jsem do něj dostala - jeden jogurt, půl banánu, malou misku polívky a v součtu asi tak necelý půl litr tekutin za celý den i noc. Vše s vypětím psychických i fyzických sil. Myslíte, že by nám toto denní množství mohlo stačit i do dalších perných dnů, abych si byla jistá, že mi nezkolabuje a neskončíme na kapačkách?
Díky za názor.
A.
Adela píše:
Prosím, můžete mi říct svůj názor na následující - syn má aftovou anginu. Pusu plnou aftů, nechce jíst ani pít pochopitelně. Za celý dnešní den jsem do něj dostala - jeden jogurt, půl banánu, malou misku polívky a v součtu asi tak necelý půl litr tekutin za celý den i noc. Vše s vypětím psychických i fyzických sil. Myslíte, že by nám toto denní množství mohlo stačit i do dalších perných dnů, abych si byla jistá, že mi nezkolabuje a neskončíme na kapačkách?Díky za názor.
A.
ahojy, jás i tohle prožila před necelými 14 dni. Malá měla strašně škaredou angínu a přestala mi jíst a pít. začla v sobotu a až do středy mi nesnědla nic. Pití jsme do ní tda tlačili pod tlakem, i když jak píšeš ty s vypětím všech sil. Ale ty tekutiny jsou nejdůležitější. Já už pak brečela, protože jsem měla strach jako ty, abychom nemuseli na kapačky. Takže řeš hlavně tekutiny, prostě narvat to po trochách do něj, jídlo mu nenuť.Ale pití co chvilka třeba po lžičkcách,nebo stříkačkou, ale tekutiny fakt do něj cpi. je to trápení jak těm prckům něco je . přeji ti hodně síly.
My teda nemáme angínu,ale afty v puse a prasklé koutky, takže malá nechce ani otevírat pusu.Nevím kolik tvůj syn má, my máme teprve 15 měsíců, takže momentálně vše dostávám do malé brčkem.Pití,kakao,polívku.Ale u angíny nechce asi ani polykat,že?Jídlo není tolik důležité když bude dostávat hodně tekutin.Případně zkusit do něj dostat potraviny které má moc rád…
Tak Matyášek nemá angínu,ale strašněj kašel,průdušky a taky dneska nejedl vůbec…prostě nic
Ale pije,tak aspoň že tak…
Díky za reakce. Vidím, že nejen u nás je o adventu všelijak, jen ne vesele. Zkusím se soustředit hlavně na pití. On má afty hlavně na mandlích, takže nejhorší je polykání :-/ Můžete mi ještě zkusit specifikovat, kolik tekutin do nich tak za den dostanete a považujete to za dostatečné? Díky moc a hodně sil všem.
Adela píše:
Díky za reakce. Vidím, že nejen u nás je o adventu všelijak, jen ne vesele. Zkusím se soustředit hlavně na pití. On má afty hlavně na mandlích, takže nejhorší je polykání :-/ Můžete mi ještě zkusit specifikovat, kolik tekutin do nich tak za den dostanete a považujete to za dostatečné? Díky moc a hodně sil všem.
nevím jak starého chlapečka máš a kolik váží, ale Zoují je 27 měsíců a váží 12 kilo a tak jsme se snažila aspoň denně kolem toho litru
Bořkovi jsou bez 3 měsíců 3 roky a má 17 kg. Tak to jsem teda pozadu. Přidám, díky ! Jdu si dát panáka a jdu do něj natlačit ještě něco před spaním ![]()
Adela píše:
Bořkovi jsou bez 3 měsíců 3 roky a má 17 kg. Tak to jsem teda pozadu. Přidám, díky ! Jdu si dát panáka a jdu do něj natlačit ještě něco před spaním
tak to by měl zhruba 1360ml -1700ml
My pred kazdym jidlem potreli vodickou pusku a popripade dali neco na bolest,nurofen.potom ho to nebolelo a najedl se.my mame afty casto,chudacek.ale urychluje hojeni nutrolin.ted mu ho sem tam davam preventivne a zatim musim zaklepat
Ahojky, určitě se poraď s dr. ohledně množství a dávkování analgetik - vždycky dát, nechat zabrat a najíst - co zvládne.
Jinak opravdu se soustřeď na pití - nutný je podle mého litr - super by byl litr a půl. Zkoušela bych chladnější, vlažné - co půjde nejlíp a buď naráz - třeba skleničku jak zaberou léky a nebo pocucávat - co mu udělá líp.
Možná by i ve spánku mohl líp vzít pití - nemusel by se tak sousředit na bolest.
Držím palečky, aby vše brzy ustalo a vy si mohli společně užívat Vánoc.
Naše malá toto měla asi před 14 dny, měla aftíky až vzadu na patře. Dr. na ORL nám doporučila potírat genciánkou, vatičkou na špejli. Je to boj, ale nám to moc pomohlo, tak zkuste…
A ještě jeden takový tip - dr. u které jsme pracovala - možná se mnou hromada z vás nebude souhlasit.
Ale kdy jsem měla silnou angínu s horečkama a nezvládla nic polykat zachránila mě Ruská zmrzlina - doporučila mi to dr. Koupit opravdu pravou - tu kostku Ruské vanilkové zmrzliny a vždycky vyndat z mražáku. Lehce vycucat cca lžičku - chladem otok, bolest otupí a pak se pořádně napít něčeho vlažného. Za hodinku zase..
Opravdu mě to tehdá zachránilo před nemocnicí.
Navli píše:
A ještě jeden takový tip - dr. u které jsme pracovala - možná se mnou hromada z vás nebude souhlasit.Ale kdy jsem měla silnou angínu s horečkama a nezvládla nic polykat zachránila mě Ruská zmrzlina - doporučila mi to dr. Koupit opravdu pravou - tu kostku Ruské vanilkové zmrzliny a vždycky vyndat z mražáku. Lehce vycucat cca lžičku - chladem otok, bolest otupí a pak se pořádně napít něčeho vlažného. Za hodinku zase..
Opravdu mě to tehdá zachránilo před nemocnicí.
se zmrzlinou u angíny naprosto souhlasím i já s tím mám svou zkušenost