Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
Už 10 dní mám v puse jeden obrovský aft, skoro v krku a díky němu nemůžu pořádně polikat ani jíst a pít. Na patře se mě udělali další červené pupínky a celý krk mám červený, nemám horečku ani bolení hlavy nic, pouze afty a bolest krku.
Zkusil jsem stopangin - nic, potom jox - nic potom zázvor a kloktat ustni vody s desinfekcí - nic ![]()
Už nevím co zkusit, nechce se mě nasazovat antibiotika a byt zase mimo par dní.
Děkuji za rady ![]()
boha jeho. Tak si zajdi k doktoru, ten zjistí hned co to je a jestli potřebuješ antibiotika.
Ahoj, být tebou tak si s tím zajdu k paní doktorce ona už ti na to nějaké prášky dá a budeš moct zase polikat ![]()
To znám z minula, dobrý den ukažte. Noooo aftíky a červený krk tak si běžte koupit tohle a berte to a když to nebude lepší přijď znova!
Proto píšu sem, jestli někdo neví nebo nemá zkušenosti s lečbou mimo antibiotika!
Pokud tě bolí v krku a máš tam afty, tak to angína není a antibiotika ti na to nepomůžou, ale pro jistotu si zajdi k doktorce. Asi před třičtvrtě rokem mě bolelo v krku, doktorka mi dala antibiotika, že je to angína. Jenže po 5 dnech mě bolelo v krku snad ještě víc a doktorka zjistila, že mám po celý puse, v krku, na jazyku, na patře afty. Antibiotika jsem přestala brát. Napsala mi na to, že mám kloktat ( ted už nevím co), mastičku mundisan gel, kterým jsem to potírala. Jelikož to byla fakt neuvěřitelná bolest, dala mi tenkrát nějaký prášky na bolest a na internetu jsem vyčetla, že je dobrý tantum verde ve spreji. Pořád jsem si tím vystříkávala celou pusu a aspon na chvíli ta bolest zmírnila. Trvalo to tenkrát určitě takových 10 dní, než jsem mohla vůbec začít trochu jíst a mluvit.
Mívám dost často „virovou angínu“ - takže afty v krku, a je to hodně podobné vašemu popisu. Na to ATB nepomůžou, většinou jen kloktám, nejlíp Tantum Verde. Popíjet vlažné nebo chladnější tekutiny, a vydržet. Mě to trvá týden až deset dní.
Genciánovou violeť bych až do krku nedávala. Četla jsem si znovu první dotaz - když už to trvá 10 dní a není to lepší, zkusila bych párkrát vykloktat to Tantum a když nepomůže, tak k doktorovi, udělá CRP aby posoudil, jestli je to opravdu jen virové. I když to se může táhnout i dva týdny, a kdyby to byla bakteriální angína, tak by asi byla i horečka po takové době. Ale těch 10 dnů už je dost..
Tady moc doktorů není hele
ale je to hodně nepříjemné no, brzké uzdravení
Tak skoc na ORL, tam Ti kouknou do krku lepe (u nas se tam chodi bez doporuceni)
U nas mela dcera streptokoka, me asi tyden na to bolelo v krku, dle obvodacky jsem to tam mela pekne rude, dostala jsem ATB, mela jsem i zvysenou teplotu. Na chvili mi prislo, ze zabraly, ale cca 5-6 ty den opet bolest v krku, ale bez teploty. Naklusala jsem na ORL, kde mi krk skoukli dukladne fakt dovnitr a pry mandle blede a jen podrazdena sliznice a afty (a to bych prisahala, ze to boli dost a budou mandle zhnisane). Takze na par dni antihistaminika na odpuchnuti sliznic a kloktat vincentku ![]()
@Benny111 píše:
To znám z minula, dobrý den ukažte. Noooo aftíky a červený krk tak si běžte koupit tohle a berte to a když to nebude lepší přijď znova!Proto píšu sem, jestli někdo neví nebo nemá zkušenosti s lečbou mimo antibiotika!
Tak pokud si seš jistej že to není angína tak zkus propolis ústní vodu. Naředit a kloktat.
Já jsem teď na afty objevila Aloclair gel (když mám malé afty) a aloclair voda je na ošetření celého vnitřku pusy. oboje opravdu rychle zabírá na bolest. na afty docela trpím a zkoušela jsem už různé věci - konopí, různé olejíčky, cpu se vitamíny a stejně nic. takže za sebe můžu fakt doporučit. můžou to i malé děti.