Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, ahoj,
Dcera 4 roky má pusu plnou aftů, hodně na jazyku, vnitřních stranách tváří a na patře. K tomu máme vysoké horečky někdy až ke 40°C. Byly jsme u dětské doktorky a na pohotovosti a dostaly jsme pouze chladivý gel, který má pusu znecitlivět, aby se malá alespoň trošku najedla. Jídlo do ní dostat nemohu vůbec a pití ještě docela ujde. Dále se snažíme pít heřmánkový čaj a vyplachovat pusu alespoň šalvějovým čajem. Dcera hrozně pláče a má to opravdu děsivé. Prosím o radu, čím bych ještě mohla pomoci, aby byly afty co nejrychleji pryč 😭
![]()
Děkuji
@Janča6 píše: Více
Je to možné, přímo tento termín nám Dr. Neřekla, ale když jsem koukala na příznaky a vše, tak by to mohlo být ono. Jde mi o to, že nevím, jak dceři co nejrychleji ulevit. Všude čtu dostatečná ústní hygiena, ale malá mi nechce pusu ani otevřít, natož, aby si tam nechala sáhnout kartáčkem na zuby 😭
Chuděrka.. nemá pupínky na dlaních a chodidlech? že by měla 7.nemoc.. tu jsem chytla od dcery, co to přitáhla ze školky, a trpěla jsem.. takže si umím představit, co asi ty dětičky
každopádně na to nic nepomáhalo
dávat léky na bolest případně ve formě sirupu a vydržet pár dní
než se afty zatáhnou. ![]()
@Acotar píše: Více
Kamarádčina dcera na ni dostala předepsanou Nystatinovou sbstanci, připravuje se v lékárně. Nevím, jestli jde koupit bez předpisu. Případně měla jako alternativu Neocide gel.
Ty je všechno, co doktorka doporučovala. Třeba Tantum Verde je určitě bez předpisu
Take bych rekla aftozni stomatitida. Ja ji mela v dospelosti a bylo to strasne. Ustni hygienu bych vubec neresila, ten kartacek ji musi strasne bolet. Jidlo bych zkusila nejake kasovite polotekute hodne vychlazene. Nebo klidne zmrzlinu? Mne trochu pomahala ustni voda s kyselinou hylauronovou, zkus se zeptat v lekarne, ono asi oficialne nebude nic pro deti, ale jestli to pomuze, tak bych to klidne zkusila.
No sedmá mě taky napadla. I k ní může být vysoká horečka. A ne vždy se projeví na dlaních a chodidlech. Ale někde jinde než v puse by to asi bylo.
Jinak jídlo není důležité, hlavě ať pije. Případně můžete zkusit nějaké nutridrinky z lékárny, kdyby měla hlad.
Na dlaních a nohou pupínky nemá, pouze ty afty v puse a k tomu ta horečka. Zkusím se ještě zeptat v lékárně, někde jsem četla, že je to i nedostatek vitamínu B, tak zkusím taky nějaký koupit. Jídlo mi odmítá úplně, ani prý nemá hlad. Pití je o něco lepší, tak alespoň něco. Děkuji moc za rady ❤️ 😍
@Acotar píše: Více
Béčko dávám, když má dítě 1 - 3 afty. Ale stejně to trvá par dní, než zabere. Pokud seženeš nějaké v tekuté podobě, tak tím určitě nic nezkazíš. Ale moc bych si od toho neslibovala.
Držím palce, ať je brzo lépe.
Ještě se nabízí Herpetická gingivostomatitida. Ty horečky by napovídaly něčemu takovému. Zvažte to. Tam by mohla pomoct antivirotika ale ta se dávají co nejdřív, nečekat.
Dcera měla herpetickou angínu a taky měla plnou pusu aftů až do krku.
I ty horečky k tomu.
Nějakých 5 dní nebyla schopná dát do pusy nic jiného než vanilkovou zmrzlinu.
Pár minut před jídlem i pitím a na noc jsem ji ještě stříkala do pusy tantum verde.
Bylo to úděsné, chudák malá. Snad to brzo přejde!
@Acotar Na kartáček se vyprdni. To strašně bolí. ![]()
Zkus ústní vodu Corsodyl 0,2% Ať si vyplachuje. Anebo na výplach naředěný peroxid. Ten taky dezinfikuje.
Koupila jsem si tenkrát na afty speciální sprej z lékárny, ale řekla bych, že úplně nejvíc mi pomohla normální ústní voda - nepálivá.
Pomáhá mi Alpa dám jí na štětičku do ucha a přiložím na aft. Pálí to hodně tak nevím zda je to vhodné pro tak malé dítě. Aft potom už vubec neboli a do max dvou dnu zmizí