Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všichni,
tak jsme postaveni před rozhodování Agama vs. Chameleon.
Na netu jsem samo našla milion věcí o chovu, povaze, terárku apod. ale nikde se pořádně nepíše nic o zkušenostech kdo choval oba druhy ![]()
Budu ráda za jakékoliv poznatky, rady, vychytávky ![]()
Děkuji ![]()
Já měla oba.. v dětské hlouposti mladé chameleona jemenskeho a šlo rychle do kytek. Dodnes je mi to strašně lito, byla jsem blba, bylo mi 12. Teď je mi 33 a skoro 7 let mám agamu vousatou. Dostala jsem ji už roční. Je skvělá, nenáročná. Mám ji od chovatele, ve zveraci bych radši nekupovala.
Hlasuji pro vousatku, je to ideální ještěr pro začátečníky. Výhody - pouštní terárium se snáze udržuje (oproti chamíkovu tropickému), agamky jsou odolné, takže drobná pochybení v chovu nebývají hned tragická. Dobře se ochočí, běžně se naučí krmit se z pinzety, jsou kontaktní a klidné. Nemívají problémy při obměně kůže atd.
Za mě jednoznačně vousatice ![]()
Jinak vychytávka - při zkrmování živých cvrčků je velká šance, že zdrhnou z térária a rozlezou se po bytě. Doporučuji krmit z pinzety a nepouštět do terária, taky mohou ničit dekorace. Nekrmte moc moučné červy, ono to k tomu svádí, že se s nimi líp manipuluje, než s cvrčky a agamky je milují, ale červíci jsou hodně tuční a mají silnou kutikulu, ve větším množství mohou být dokonce nebezpeční. S červy zacházejte asi jako u lidí s čokoládou
- tu a tam jako ňamku.
Nepodceňujte vitaminové doplňky (roboran, například), a připravte si kontakt na dobrého veterináře na ještěry, kdyby něco. Vousatky jsou sice odolné, ale kdo je připraven, není překvapen. V Praze mohu doporučit MVDr. Jan Hnízdo (Bílá Hora), MVDr. Dušan Král (Chodov).
Me se libi oboji, jsou takovy spravnacky. Kamaradka ma doma agamu uz asi tri roky (nebo mozna i dyl) a nikdy jsem ji nevidela se pohnout
(myslim agamu). Vzdycky se jen vyhriva pod lampou. Jednou jsem tohle zvire mela v ruce, takovou docela velkou, a prekvapilo me, jak mela teply telo, jeden by rekl, ze to bude studeny. Taky byla klidna, pak ji tam chovatel hodil do terarka nejaky sarancata nebo co to zere, a litaly trisky.
No tak vidím že s výběrem nejsem na tom tak špatně podle toho co mám nastudováno ![]()
Jako agama se mi líbí povahově a chamik vzhledově (teda víc agama se mi samo taky líbí - jde asi o barvy nebo co
)
@Barusatko Můj brácha chová agamy, měl už spoustu mladých. Na svých stránkách píše, že se dožívají dokonce 20 ti let, tak je dobré si tenhle koníček řádně promyslet. K dětem se prý hodí, jsou neškodné. Chameleona měl kdysi taky, ale už je nechová, místo toho má desitky krajt. Je to takový nadšenec. ![]()
@AnastazieB píše:
Agamy žijí déle, chameleon jen 3-4 roky.
Tak možná tobě…já měl jemeňáka 8let. 3-4 roky se dožívá samice chameleona obecného.
No mi už tak nejde o to kolik se dožijí - máme doma takové trochu mini zoo
a tak jsme zvyklí pořád krmit, uklízet, mazlit, krmit, uklízet
spíš jen aby se mi to sneslo s ostatníma zvířátkama chtěla bych aby měl i volný pohyb po bytě.
@Barusatko píše:
No mi už tak nejde o to kolik se dožijí - máme doma takové trochu mini zooa tak jsme zvyklí pořád krmit, uklízet, mazlit, krmit, uklízet
spíš jen aby se mi to sneslo s ostatníma zvířátkama chtěla bych aby měl i volný pohyb po bytě.
No pokud budeš mít doma okolo 33C a po čem může šplhat tak klidně. Ten náš se teda snesl i s kočkou. Byl na ni tak pomalý že si ho nikdy nevšímala.
No v ložnici míváme hlavně teda od jara do podzimu vedro jako blázen (máme dvě strany prosklené od podlahy po strop) a tak stačí když je venku i 5st a svítí slunko a je tam na zdechnutí - takže asi ideální stav zbytek bych tak dohnala lampama v obýváku míváme tak 23-24st tak nevím právě co se mu bude líbit víc.
A on si vyleze kam ho napadne?
Sakryš, zrovna dnes jsem se v pet centru dívala na chameleonky, že by mi jeden takový kamarád zrovna líbil. Takže myslíte, že to není vhodný ještěr pro začátečníky?
V létě jsme mu nechávali otevřené terko když jsme chodili do práce a on si obvykle vylezl po fikusu ven a den trávil na okně na bambusových roletách. Někdy se vrátil sám, někdy jsme ho na noc sundávali z okna sami. Když bylo extra teplo a slunečno tak chodil do chladnější části místnosti na kočičí škrabadlo ( dvoumetrový strom obalený sisalem).
Takže jo v pohodě. Mimo léto se ale zdržoval pouze v teráriu v blízkosti žárovky.
Aha tak to budu muset ještě něco pořídit po čem si vyleze na parapet v ložnici asi mít problém nebude ale jinde jo tam jsou okna ve standartní výšce. Taky se bojím aby ho třeba nenapadlo lézt na klec ptákům nebo králíkovi ![]()