Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Neviem, či to nie je nadnesený názov témy, ale mám otázku. Keď v školke vidím, že nejaké dieťa robi tomu mojmu zle a učiteľka sa práve nepozerá, ako to mám riešiť? Moj syn dostal dnes od jedneho chlapca buchnát do pleca a predtým ho sotil vozikom.
Říct to učitelce? Ale různých šarvátek o hračky tam mají asi tak tisíc denně, není v jejich silách, aby všechny řešily. Pokud sd to opakovalo promluvila bych s učitelkou. Pokid je to ojedinělý incident, vysvětlila bych svému dítěti, jak má které situace řešit. A pokud je problém s dítětem, co znám jeho matku, tak to řeším s ní.
Lebo ja som tomu „zlému“ chalanovi povedala, že ešte raz a poviem to jeho matke…a on synovi aj predtym robil zle, že ho buchol a zhodil mu okuliare
A ked tomu chalanovi minule povedala učitelka, že - nebudeš mu robiť zle - tak on na to, že - budem
Synovi vysvetlit, jak situace resit. Ucitelka ma ve tride 30 deti a nemuze byt neustale u vseho. Pokud jde o mensi klasicke dohady o hracky, to at si vyresi deti mezi sebou. Vetsi problem konzultovat s ucitelkou pripadne rodici ![]()
Nauč svého syna bránit se. Pokud to nezvládne s tímto agresorem, nauč ho, že musí každé ublížení hlásit paní učitelce. Do nějakých výhružek bych se raději nepouštěla, snadno se to obrátí proti tobě.
@autorka44 Ja to vzdy resim na miste, ale ne stylem: ‚bububu, jeste jednou a bude zle‘, ale prijdu v klidu k tem detem a zacnu mu mile promlouvat do duse, ze nemuze bouchat, protoze to boli, ze jeho by to urcite taky bolelo a ze je urcite chytry kluk a vi. Ono i to pusobi na ty agresivni smradky v predskolnim veku, ze jsou pristizeni cizim clovekem a davaji si vetsi pozor. Zaroven te ale nikdo nemuze osocit, ze se navazis do ciziho ditete, nebo ze mu vzhrozujes, protoze jsi se k nemu chovala mile. Ucitelku bych pak upozornila, ze ti syn rikal (nebo jsi videla), ze na nej chlapecek utoci opakovane a pozadala, jestli by na nej vic nedohledla. Ale take slusne, aby z toho nevzcitila, ze ji mas za neschopnou. Ona nemuze mit oci vsude.
@autorka44 píše:
Neviem, či to nie je nadnesený názov témy, ale mám otázku. Keď v školke vidím, že nejaké dieťa robi tomu mojmu zle a učiteľka sa práve nepozerá, ako to mám riešiť? Moj syn dostal dnes od jedneho chlapca buchnát do pleca a predtým ho sotil vozikom.
a tvůj syn na to reaguje jak? nebo to třeba nevyvolává? podle tvých dřívějších diskuzí, kdy tě syn pošle do p-če a podobně ti nadává a odmítá poslouchat, bych zvážila i jeho zapojení do těchto konfliktů a podle toho to řešila...…..
Ja som mu povedala len to, že sa porozprávam s jeho matkou, ak ešte raz sa to stane tak neviem - bolo to vyhrážanie sa? bud má dotyčný rovnamých neporiadnych rodičov, alebo na neho kašlu, alebo mu naopak všetko dovolia
Aj on zapara, lenže ja mu vždy poviem, alebo mu niečo nedovolim v ten den…len mám podozrenie, že tomu dotyčnemu rodičia nepovedia nič…aj dnes robil mojmu synovi zle a ked mu povedal nerob to, on, že budem
@Hoa Mai píše:Ja to vzdy resim na miste, ale ne stylem: ‚bububu, jeste jednou a bude zle‘, ale prijdu v klidu k tem detem a zacnu mu mile promlouvat do duse, ze nemuze bouchat, protoze to boli, ze jeho by to urcite taky bolelo a ze je urcite chytry kluk a vi.
To já ve škole taky, akorát dotyčného přitom držím pod krkem a na konec se jej vždy zeptám, jestli si to chce vyzkoušet. Zatím žádný nechtěl.
Takže máš pravdu, jedině po dobrém! ![]()
@autorka44 Nejake stouchy a pretahovani se o hracku neresim. Deti jsou naucene, ze pokud nejde se s ditetem domluvit pripadne nerespejtuje jejich prani, aby je nechal napokoji, maji hlasit ucitelce. U ucitelky k tomu deti smeruji- zaprve nemuzou mit oci a usi vsude, za druhe to pak muzou systemove a pedagogicky resit z celym kolektivem.
S cizim ditetem bych ti asi mic neresila, pokud clovek nebyl primo u toho, ani s jeho matkou (s naprostoz vetsinou rodicu vubec neprijdu do styku).
Nicmene moje deti, jak jsou dva a vekove blizko, tak zas nejake stouchance a placnuti neresi. Jsou v techto „konfliktnich“ interakcich diky denodennimu treningu vcelku otuzily.
@jege ve skole uz jsou decka oprsklejsi. Jako uprimne, kdybych si byla jista, ze me u toho nikdo neuvidi a neuslysi, tak bych byla mile rada ostrejsi. Na svoje deti jsem a to nejsou zadni zakerni smradi. Ale v prostredi, kde je riziko, ze by se to mohlo obratit proti me, jsem radsi mila. Jak rikam, i tak to na to dite vetsinou zapusobi a da si pozor. A nenapadne na nej skarede koukam
. Tuhle si jeden klucina nasel zabavu vytahovat memu synovi z bambule u cepice nitky. Delal to tak dlouho, az byla bambule polovicni a nereagoval na upozorneni od syna. Az jsem si ho odchytla a zacala mu mile a pekne, jako dvouletemu diteti, ktere nevi, ze neco udelalo spatne, vysvetlovat, ze tu cepici jsem pletla ja, stalo me to moc prace a taky nejake ty penizky a ze je to jako by on nakreslil obrazek a nekdo mu pak do nej zacal cmarat. Sedla jsem si pritom vedle nej a drzela ho ze zadu za loket, protoze mel zajeci umysly. No, nepopiram, ze jsem ho stiskla trochu vic
. Asi mu to pomohlo prehodnotit zpusoby zabavovani se, cepici dal pokoj. ![]()
@Hoa Mai píše:
Sedla jsem si pritom vedle nej a drzela ho ze zadu za loket, protoze mel zajeci umysly. No, nepopiram, ze jsem ho stiskla trochu vic.
To jsem zatím u toho krčku nezkoušel… ![]()
No snád tam na tom lokti nemal modrinu, lebo to by vás potom jeho rodičia povláčili ![]()