Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky. V stredu idem na laparku, tak surfujem o 106 a hľadám rady a tipy. Doktor mi hovoril, že po tejto operácii už nie je žiadna ambulantná liečba neplodnosti. Užívala som skoro rok a pol clomhexal a neskor aj dufaston a keď to nezaberalo, tak namiesto dufastonu som brala utrogestan.
Chcela by som sa vás opýtať aké sú ďalšie možnosti liečby. S manželom sme sa rozhodli, že na umelé oplodnenie nechceme ísť. Tak zisťujem čo všetko je možné a čo sa robí v centrách na neplodnosť.
Miradka ![]()
Miradko hodně záleží na tom, co ti při té laparce najdou. Od toho se pak budou odvíjet tvé další kroky. Já mám diagnostikovanou endometriózu jinak je vše Ok. Zkoušela jsem už několikrát IVF. Zatím neúspěšně a tak jsem teď začla cvičit podle " paní Mojžíšové „:http://www.cvicime.cz/…a/index.html#top .Cvičím zhruba 2. měsíc a už teď pociťuju účínky (pomalu mizí urputný bolesti při Ms) ![]()
Někomu zase pomohl " Gynex “:http://www.001shop.cz/…x-koncentrat nebo různé jiné bylinné přípravky.
Opravdu hodně záleží na tom s čím konkrétně máš problém… a manželův spermiogram je v pořádku? Abyste chybu nehledali jen u tebe a ona zatím nebyla někde jinde ![]()
Miradko, opravdu zalezi na konkretnich vysledcich a co uz vam vyloucili. Prvni by mel byt spermiogram a u tebe hormonalni profil a vysetreni, zda ovulujes. Predpokladam, ze tohle vse je OK, kdyz uz jsi brala leky na podporu ovulace.
No pokud nenaleznou zadne prekazky (srusty na vejcovodech), tak dalsi moznosti je IUI (intrauterinni inseminace), kdy se sperma zavadi do delohy (namisto pochvy pri pohlavnim styku) a spermici maji usnadnenou cestu.
Nebo dalsi moznosti je imunologicke vysetreni (a pripadne potlaceni imunitnich reakci) nebo geneticke vysetreni. Ale to jsou vsechno vetsinou jen metody na odhaleni moznych pricin, ty se nekdy odhalit vubec nemusi a pak nezbyva nez verit a zkouset - prirozene, IUI nebo pripadne i IVF (pokud si to rozmyslite).
Pokud se pri laparce neco objevi, tak ti reknou doktori, jake jsou dalsi moznosti.
Drzim palce, at vsechno dobre dopadne.
Bohunka
Manžel je v poriadku, teda v medziach. Mne tabletky vraj zaberali ako hodinky. Ešte som zabudla podotknúť, že už som bola na vyšetrení priechodnosti vajcovodov klasickou metódou (už neviem ako sa tomu hovorí, ale bolo to najhoršie vyšetrenie ktorým som zatiaľ prešla). Tam mi zistili, že mám oba vajcovody priechodné. Na emdometriózu sa dá prísť len laparoskopiou? Nedá sa vidieť na sone? Celkom mám z toho obavy. Vypadá to tak, že s touto diagnózou nejde otehotnieť prirodzenou cestou.. ![]()
Endometrióza se jinak než laparoskopií nezjistí
Myslíš, že ji máš? Máš nějaké příznaky? … bolesti břicha, bolestivou Ms, bolest při pohlavním styku?
Neboj je spousta holek, které s endoškou otěhotněly, ikdyž jim třeba doktoři říkali, že to tak lehce nepůjde a šlo to ![]()
Vobec netuším či mám endometriózu. Keď mám MS tak to býva dosť bolestivé obdobie. Pri styku bolesti nemávam. Neviem aké príznaky sú na endometriózu, ale dúfam, že ju nemám. Teraz ma skor bolí žalúdok. Som z toho snaženia na nervy…
Snáď sa trochu ukľudním po operácii. Inak dostanem vredy. ![]()
už som doma z laparky a mám endometriózu - 3 až 4 stupeň a 1 vajcovod nepriechodný
. Čo by ste mi doporučili? Asi to IVF, však?
Sinead, kde ti robili IVF? Mňa pošle doktor asi do Ostravy. To sa dozviem až na budúci týždeň, keď mi vytiahne stehy.
Miradko to je mi moc líto, že ti tu endošku potvrdili ![]()
Většinou těhotnění při endomet. řeší pomocí IVF. Ale je dost lidiček, kterým se to povedlo přirozeně. Já jezdím do Prahy do Pronatalu.
1.IVF+ICSI jsem měla asi 2 měsíce po laparce. Říkala jsem si, že jsem pročištěná od srůstů, mám profouklý vejcovody tak se třeba zadaří. Bohužel ![]()
Momentálně jsem po 4. nepovedenym IVF a dávám si roční pauzu od IVF. Zbývá mi přeci jenom poslední hrazený cyklus tak si ho nechci hned vyčerpat
Momentálně endošku. nijak neřeším, ikdyž mám ukrutné bolesti při Ms, ale antiko nebo jiná hormonální léčba se mi nechce brát. Stále v skyty duše doufám, že by se nám to mohlo podařit přirozeně ![]()
Sinead
Předešlý příspěvěk je ode mne. Nechápu proč se mi to odeslalo jako anonymní
![]()
Ahoj holky,
jsou to neuvěřitelné starosti a příběhy, když si to čtu.
My se snažíme už no bude to 11měs. a nic, ms mám pravidelnou ovu také, poznám ji i na sobě i pomocí testů, takže zbývá stále jen ta otázka proč…ne?? ![]()
Poslední dobou mám z toho depku a přemýšlím jak to začít řešit ať se někam pohnem a víme aspoň na čem jsme a kde je chyba, zkrátka obout se do toho, protože tohle čekání asi nikam nevede a život nám utíká pod rukama. Takže má první cesta bude na gyn. a dr. mě pošle na nějaké vyšetření, nebo??? Díky.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.