Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dufam, ze sa nebudem opakovat, priznam sa ze som nehladala v historii, mam otazku od akeho veku, sa asi da dieta naucit smrkat? Syn ma 13,5m, a strasne sopliky steka mu to von, do odsavacky sa mi moc nechce
pocula som, ze to ma nejaky suvis s tym ked vie dieta piskat na fletnu. maly fuka do pistalky uz od 8m ale smrkat ne a ne.
ukazovali sme mu to, ale nechape. Tak aby som ho neterorizovala zbytocne, ked na to este nema vek ![]()
Dakujem vopred za rady
Přidávám se k dotazu, docela bych uvítala radu, jak to dítě naučit…Poslední dobou mi malá chrčí, chodí a otírá si o mě nos, dokud jí „nudle“ neodpadne, takže nosánek utírám, ale myslím, že by se už možná mohla naučit smrkat…odsávačku už nemam sílu přeprat jí:))
Díky za tipy
Gabča a Bára
Ahojky
Alánek se naučil smrka už dlouho před prvníma narozeninama…velmi jednoduše…stačí přiložit jemný kapesníček a mačkat dvěma prsty nosík…samozřejmě jemně a to to dítko instinktivně začne foukat nosíkem ven…a teče to samo…a pochvala a ovace následují. Takto jsme se tedy naučili smrkat my. A odsávačka nám leží nepoužitá doma už od kaufu.
Tak zkuste a pak informujte, zda se zadařilo či nikoli.
S pozdravem a všem smrkálkům zdar přeje Alča a Alánek
Gabinka, tak to je presne ako u nas
my mu akurat vzdy stlacime nos a akokeby to posunieme tie sopliky a oni vydu von, ale pocujem ako mu to tam bubloce, fuj je to des, hlavne v noci
tiez utierame nudle pri nose. Teraz som mu striekala morsku vodu, to vzdy place tak aj sople vyjdu von. S tym bojom to je hrozne, tiez len mu to nastriekat do nosa, je nadludsky vykon ![]()
Tak snad nam niekto poradi. ![]()
Alenka tak kym som dopisala, tak pribudol tvoj prispevok. dakujem vyskusam ![]()
Ahojte, poradte aj nam…nas maly ma uz 2.5 roka a este stale nevie smrkat
Nebyva chory, ani sopliky nemava, takze v podstate sme nemali kedy sa naucit … a teraz som bezradna, lebo mal tento mesiac trochu soplikov a nie a nie sa vysmrkat…museli sme pouzivat odsavacku na vysavac…hrozny boj uz s tak velkym dietatom…
prosim, dajte tip......stlacanie nosika kategoricky odmieta, iba si necha poutierat sviecky…:( Vdaka za kazdy napad, radu…
Alenka tak som to skusala a on zacne hned plakat len ked sa mu toho nosu dotknem
mam mu naraz stlacit obe dierky, alebo jednu a potom druhu?
Gothic, pokud se nepletu, i u dospělého se má smrkat tak, že stlačíš pouze jednu nosní dírku, takže bych řekla asi to dělat u dítka stejně, aby mělo správný návyk…
Gabinka asi mas pravdu, ked ale slacim jednu tak nic
ked stlacim obe tak spusti rev a sice sa nevysmrka, ale tie sopliky nejak vyjdu von
Chapem, ze asi nic moc sposob, ale co s nim?? odsavacku tu teraz nemam a dycha hrozne tak zatial improvizujem ![]()
Jo jo…gothic…on už má tvůj synáček takovu malou paniku…tak zkoušej jednu dírku…a taky bylo doporučeno vytírat nosánek vincentkou…tak zkuste - to by mu nemělo ublížit.
tak mě napadlo- a co zkusit kapky do nosu? ty mají blahodárný vliv na nosní sliznici, způsobí oplasknutí zduřelé sliznice a tak může mimi dýchat. A pak se tvoří i míň soplíky a líp se spolupracuje na smrkání. Teda alespoň u nás. Pro Anetku používáme kapky Otrivin, mám s nimi dobrou zkušenost a pro Verunku mám koupený Nasivin pro novorozence.
Snad jsem alespoň trochu pomohla. Peggi
Dakujem za rady, skusame vselico, ono to nie je asi klasicka ryma, skor pravy opak tecie mu to ako s kohutika
striekame mar a euphorbiu a to mu to vyplavuje, mne skor vadi, ze mu to tam bubloce, uplne mi to prekaza, najradsej by som mu tie sople vytiahla, ale odsavacku nemam(muz dnes asi kupi) no a nejak sa mi do toho nechce, asi na to nemam nervy.
ale potom ma zase chyta panika a predstavujem si ako bakterie putuju do eustachovej trubice a sposobuju zapal stredneho ucha
No snad to nic nebude. Prosim prosim, ja velmi chcem aby sa to naucil ![]()
Gothic,
myslíš, že to bude fungovat, když tady poprosíme? Tak já taky CHCI, ABY SE VOJTA NAUČIL SMRKAT!!! ![]()
Myslím, že už to uměl, ale zase to zapomněl… A ted si nenechá na nos skoro šáhnout… Ale Sterimar (STŘÍKY STŘÍK
má rád. ![]()
Peta
Ahoj holky,
tento problém zatím neřeším, je čas
Ovšem kamarádka naučila smrkat dítě: bez rýmy zkoušeli „jak dělá ježek“ uff uff nosem. No a pak když byla rýma, tak se řeklo: „jak dělá ježek?“, no a malý funěl nosem a rýma šla ven
Tak třeba vás to inspiruje.
Jitka
Missorka, Jitka ![]()
no neviem ci to pomoze, ale tak nejak som mala potrebu poprosit ![]()
Nas prcek nerobi ziadne zvieratka
len teraz sa naucil paci-paci a tak tak vselijak, tancuje, toci sa do kruhu, musime sa s nim nahanat, ale vobec nic neopakuje ked sa mu necche a zvieratka uz vobec nie
utesujem sa tym, ze vyrasta v bilingvalnom prostredi, tak dufam, ze je to tym. Tymto rozsirujem diskusiu, koho dieta este v 13,5 mesiaci nenapodobnuje zvieratka?? ![]()
jitka typ s jezkom je dobry, skusim to aj ked moc nedufam, ale nieco zabrat musi dofrasa!!!!