Ako vnimate zoo?

Ninka122
19.10.24 00:41

Ako vnimate zoo?

Ahoj. Velmi dlhe obdobie som bola proti zoo a cirkusom. No nejak som polavila a povedala si, preco nie. Aspon u nas mame mensiu zoo, kde su skor domace zvierata. Dnes sme tam boli a mam velmi negativnu skusenost alebo skor negativne prezitie toho vsetkeho. Vsimala som si, ze su tam zatvorene sovy, ze plameniak chcel odletiet ale nemohol, ze lev bol zatvoreny v malej klietke a medved a tiger tam neustale chodili dokola. Nemozem na to prestat mysliet a tak som sa rozhodla zalozit diskusiu. Ako to vnimate vy? Ak sa niekto vyzna ako sa staraju o tie zvierata, tak sa moze podelit. Potesilo by ma, ak ich pustaju mimo navstevnych hodin aj niekde do vacsieho vybehu alebo dovolia vtakom preletiet sa :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11812
19.10.24 01:18

Tak zoo a cirkus to je dost rozdíl…v zoo jsou zvířata chovana většinou v co nejpřirozenějších podmínkách s minimálními zásahy člověka a jsou to zvířata stále divoká. Zoo se podílí na záchraně ohrožených druhů, jejich genetické diverzitě a některé odchované kusy ohrožených druhů vypouští zpět do přírody pokud to lze…bonusem je že my se můžeme na ta zvířata podívat, za to zaplatit a prispet tak na výzkum jejich druhů případně jejich záchranu.
Cirkus tam chovaji zvířata primárně pro to aby na nich videlali peníze a pro to aby je drezurovali, předváděli a vystavovali přičemž je vláčí v malých klecich třeba po celé Evropě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
19.10.24 01:21

Zoo je prostě zajetí, to nemá s přirozeným prostředím ve kterém by se ta zvířata normálně nacházela nic společného.

Šelmy, které přecházejí pořád tam a zpět, to většinou bohužel mají jkao projev určité psychické poruchy (medved, tygr, lev a pod.) vcelku dobře se většinou mají bíložravci (zebry, antilopy, žirafy apod.). Mají vcelku velký prostor a bezpečí.

Ptáci se málokdy mají kde proletět. Občas mají někteří velkou zasitovanou volieru, ale to se taky s otevřeným prostorem nedá srovnat :nevim:

Sama nevyhledávám zoo ani nic podobného. Právě z toho důvodu, že mi je těch zvířat vlastně spíš líto. Chápu myšlenku, že zraněné zvíře by nepřežilo a pak je pro něj toto jistá forma dožití, ale v zoo už se mláďata i rodí a nepoznají žádný jiný život. Na druhou stranu příroda jako taková je dost krutá a kdo ví jaký osud by je potkal v jejich prostředí :nevim:

Cirkus odsuzuji úplně. Velké šelmy které donutí se naučit nějaké rádoby zajímavé představení :zed: tuším (doufám, že správně), že už jsou zvířata v cirkusech zakázané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5236
19.10.24 02:00

Je rozdil cirkus, mala “domací” zoo a velka zoo. Do cirkusu by me nikdo nedostal, v malych domacich zoo tem velkym zviratum zpravidla taky nemaji moznost poskytnout vic nez minimum, ale velke zoo uz to mivaji fakt pekne a zvirata se tam podle me maji docela fajn. Co nesnasim jeste vic nez cirkusy, jsou delfinafia a vubec zarizeni, kde jsou zavreni delfini a velryby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
19.10.24 02:12

Příroda není krutá. To lidé jsou krutí Thrisho.
Jinak souhlas s tím co píše Thrisha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Leontodon
19.10.24 06:11

Za mě záleží pro jaké zvíře. Býložravci ok, těm se to i líbí. Ale šelmy, delfináriá nebo tučňáky - to je týrání. Já na to nemohu koukat.

• Citovat
  • Upravit
15480
19.10.24 06:31

Zoo navštěvujeme často a nic proti nim nemám. ;)
Do cirkusů nechodíme. Tohle podporovat nechci. Tam jsou zvířata opravdu chudáci.
Zoo a cirkus se ani nedá srovnávat … :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
19.10.24 06:32

Tak bez zoo by už některé druhy zvířat vymřely. Zkus se někdy podívat do pořádné velké zoo.

• Citovat
  • Upravit
495
19.10.24 07:11

Cirkus mi vadí, zoo jak která. Některé ty starší a malé jsou tragédie, ty velké, tam už je vidět pokrok, jsou zapojené do různých programů na ochranu, vypouštějí do volne přírody, napada mě Praha, Zlín. Třeba slovenské zoo mi přijdou tragické všechny, a to i prý nejhezčí Bojnice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2595
19.10.24 07:16

Tak zoo má především ochraňovat ohrožené druhy a vzdělávat veřejnost. Bydlím v Praze, nejčastěji tedy chodíme do pražské a ta je prostě skvělá. Díky pražské zoo se vrátili vyhynulí koně Převalského zpet do volné přírody. Vzdělávají obyvatelé Kamerunu, jak mají ochraňovat gorily. A zvířata se tam, dle mě, špatně nemají. Neviděla jsem jedinou šelmu, co by tam chodila dokola, jak ty popisujes. Pravidelně mají enrichment, dostávají hračky, aby se nenudily. Cirkusy jsou hnus, o tom žádná.
A myslím, že některým ohroženým druhům je lépe v dobré zoo, než v přírodě, kde je loví pytláci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
19.10.24 07:23

Do cirkusu jsem nikdy nezasla, tam uz snad maji i zakaz exotickych zvirat. Docela casto chodime do prazske zoo, a tam mi vzdy nejvic lito byvalo lednich medvedu :( Maly prostor, porad chodili tam a sem po vybehu…Myslim, ze uz jim stavi lepsi.

V malych a zahranicnich zoo nedavam, kdyz se ze lvu a tygru delaji domaci mazlicci. A lidi to jeste vyhledavaji. Jako „jeee ja si pohladil tygra“ nebo „jee ja sedim na slonovi, musim se honem pochlubit na instagramu“. To mam vzdycky takovy vztek nad tou ignoraci a hlouposti…

Příspěvek upraven 19.10.24 v 07:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
19.10.24 07:23

Cirkusům se zvířaty už je pomalu konec. Co mi teda vadí mnohem víc, jsou různá, rádoby vtipná, videa na YouTube, kde navlečou na opičku šaty a dělají z ní jakože dítě. To je chudák zvíře. ZOO za mě v pohodě, přece jen tam mají prostředky na to vytvořit zvířatům co nejpřirozenější prostředí, mají tam odborníky, veterinární péči. Nakonec nebýt ZOO, spousta druhů už by nebyla. A skoro všechna zvířata jsou už v zajetí narozená, ona už by ani v přírodě nepřežila. Horší je, když někdo nelegálně chová nějaké šelmy nebo má akvárium se žraloky, jen aby ukázal, že na to má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
19.10.24 07:56

Z cirkusu mám husí kůži. Naštěstí drezúře zvířat snad zvoní umíráček.
ZOO je taky diskutabilní. Ty zvířata jsou prostě v zajetí. Tyhle malé Zoo, co popisuješ jsou úplně špatně. Upřímně, moc nevěřím, že zvířata mají mimo návštěvní dobu nějaké „vycházky“. Je to hrozné. Rozumím, že když mám v kleci lva, lidi se na něj přijdou podívat. Ale tahle exotická zvířata, která se pohybují v přirozeném prostředí desítky i stovky kilometrů denně, nemají v kleci nebo nějakém výběhu co dělat. Velké zahrady asi trochu lepší, je fakt, že dělají i záslužnou práci, podmínky pro chov mají přece jen přijatelnější. I když v zásadě se to neliší. Krom stísněného prostoru musí zvířata snášet i návštěvnický ruch. Když to vidím někde ve zprávách, narvanou zahradu, kde samozřejmě ječí děti, protože hlavně s těmi se tam chodí, hlučí dospělí, fakt nevěřím, že to těm zvířatům nevadí.
Asi jediné přijatelné zajetí je rezervace, pokud tedy funguje, jak má.

• Citovat
  • Upravit
6640
19.10.24 08:05

@Thrisha v Arizoně je místo, kde velké nechtěné šelmy dožívají. A ony si na ten život tak zvykly, že to vystupování potřebují ke spokojenému životu. Jistě, už to je špatně. Ale bylo zajímavé vidět, že ti tygři dedecci chtějí tu pozornost a show. Starali se tam o ně hezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
19.10.24 08:10

@Temnástranasíly ano, věřím, že je to možné :kytka: my lidé ovlivňujeme prostředí ve kterém zvířata žijí, bohužel. Rezervace a útulky to trochu zmirňují, v tom úvodním příspěvku se to snažím trochu naznačit, že to může někdy být i prospěšné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný