Štěně - učení na plenu

Anonymní
16.10.24 00:32

Štěně - učení na plenu

Zdravím,
potřebuju poradit, jak naučit štěně na plenu. Mám doma už cca 3 týdny 2 a půl měsíční štěně čivavy a bojujeme s vykonáváním potřeby na plenu.
Již od prvního dne, co je u nás se snažím učit na plenu a úplně bez výsledků.
Jsem z toho už zoufalá. Musela jsem zamezit přístup do obýváku, jelikož chodil obě potřeby vykonávat pouze na koberec. Na koberci máme nábytek, takže ho nemáme jak odstranit.
Moje metody:
Hned po spaní, jídle a pití jdeme na plenku, kde jsem schopná s ním sedět i 20-30 minut, jelikož vím, že tu potřebu chce udělat. Říkám mu „udělej loužičku“…samozřejmě nic. Jen odejdeme z pleny a do minuty ani ne se vyčůrá někde na zem. Teď se mi poslední dny stává i to, že si skočím na 5 vteřin jen pro mobil a hned běžím zpátky a on se za tu dobu vyčůrá opět mimo plenu třeba 3 metry od ní.
Asi jen 2×-3× se na plenu vyčůral, ale to bych spíš řekla, že se počůral. Samozřejmě jsem hodně až přehnaně chválila a dostal keksík.

Používám nějaký sprej proti značkování, který stříkám na zem a taky nanáším kapky na plenu, které by ho měly povzbudit, aby na to místo vykonal potřebu. Jen vyhozené peníze…

PS: Už vidím narážky typu, že ho nemám učit na plenu, že má chodit ven… jelikož nemá všechny očkování a nechci, aby mi dostal nějakou nemoc, tak ho nemůžu ještě venčit venku. Bydlím v panelovém domě a tudíž zahradu nemám. Navíc když budu v budoucnu v práci, tak bude pro obě strany lepší, když si bude moct vykonat potřebu kdykoliv chce i doma a nemusí čekat, až přijdu z práce a budu se moct vyprázdnit.

Děkuji moc za tipy a rady :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20883
16.10.24 05:20

Tohle musí být troll, který chce rozpoutat zase vášnivou debatu. Jelikož jinak si psa pořizuje někdo, kdo neví o psech absolutně nic a ještě na něj nemá čas. Ten pes je absolutní chudák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
16.10.24 06:07

Chápu, že se člověk může dostat do situace, kdy pes je delší dobu doma sám a hodí se, aby uměl na plenu, měla jsem tohle jako dočasné řešení asi dva měsíce, kdy jsem bohužel skončila v bytě sama a s dojížděním do práce byla pryč i 14 hodin. Trošku nechápu učit takhle na plenu už od štěněte, učila jsem staršího (4 roky) psa a šlo to samo.

Když se vyčůrala mimo tu plenu, prostě jsem to vytřela hadrem, který jsem pak smradlavý položila na tu plenu. Pejsci často chodí čůrat na stejný místa, že kterých už svoji moč cítí. Pokud tím budeš mít nasáklý koberec, je třeba vyčistit pořádně, ať to z něj necítí a nedává přednost tomu místu. U staršího psa to šlo hned, věděla co po ní chci a jakoby i rozuměla, že to je jen dočasné řešení. Neumím si představit takhle nechat psa od mala dlouhodobě. Kor když si pořídím štěně a nemám čas se mu spoustu hodin denně věnovat. Že začátku to chce fakt hodně než se všechno naučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.24 07:03

@JunkieLucy také jsem několikrát zkoušela do pleny nasáknout ty loužičky, ať to tam cítí, ale bohužel bez odezvy.
Já na pejska čas mám. Jak jsem již uvedla v části PS, tak jsem psala do budoucna. Jsem na mateřské, takže jsem s pejskem téměř 24/7 pokud nezaběhnu do obchodu.

@Cenarius z čeho jste usoudila, že nemám na pejska čas a nevím o nich nic? Již kdysi jsem vychovala 14 letou čivavu, která byla velmi inteligentní a hle, chodila doma na plenu. Prostě mi to přijde pro ty pejsky lepší než, aby museli čekat, až přijde z práce. Samozřejmě jsem s ním chodila ven a to několikrát denně a i na dlouhé procházky. Jenže tohle je štěňátko s NEDOKONČENÝM očkováním a tudíž by ven chodit nemělo! Měla by jste si pozjišťovat informace, než mě tady začne takto urážet a z pejska dělat chudáka. Věřte, že pejsek se u nás má víc než dobře ❤️ štěňata jsou od mala učená vždy na plenu, pokud dotyčný nemá vlastní zahradu..

• Citovat
  • Upravit
7221
16.10.24 07:11

:zed: bože. Radši s tím jdi ven! Protáhne si střeva, a ty budeš mít víc kyslíku. Je to pes, ne kočka. Jsi akorad líná chodit ven.
Pokud teda to není zase jen nesmysl celý. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1847
16.10.24 07:17

Normálně s nim ven jdi. Máš ho na vodítku, tak si ho hlídejte, aby nic nezralo a nic nechytne.
Jaké očkování mu chybí?
Tím, že si ho navyknes doma, tak budeš mít v budoucnu problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.24 07:20

@Atisia mluvila jsem s veterinářkou a sama mi nedoporučuje chození ven, dokud nebude mít všechny potřebné očkování, aby se zamezilo zbytečné nákaze.
Vy si se svým štěnětem klidně choďte kam chcete. Já toho svého beru jako člena rodiny a proto ho budu chránit. Myslím si, že tu chvíli ještě vydrží, než bude mít i poslední očkování.
Navíc štěně čivavy je opravdu malé a i přes to, že mám ty nejmenší kšíry pro něj, tak je má o dost větší.
Pejska jsem zachránila od paní, která ho neodčervovala, nechtěla očkovat a prostě nečekala, že s ním bude tolik práce.
My jsme mu dali milující domov a doháním resty paní, která ho měla přede mnou.

• Citovat
  • Upravit
3155
16.10.24 07:21

Pořídit si čivavu je diagnóza sama o sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.24 07:25

@ALIPELI na začátku příštího měsíce máme jít na poslední tu 3 vakcínu a potom můžeme začít chodit ven. Pak už jen vzteklina. Paní, která ho měla přede mnou, s ním měla jít na očkování a bohužel se tak nestalo, tudíž to teď doháním. Ona pejska nechtěla dávat očkovat ani ho neočervila.
Mám právě ty nejmenší kšíry a on je má o dost větší, takže udělá menší pohyb a hned má tlapky venku. Už jsem byla v několika zverimexech tady ve městě a nikde menší nemají.

• Citovat
  • Upravit
7221
16.10.24 07:35

Nebuď líná a jsi s tím aspoň. Před barák. Pak tu budeš psát jak všude se…Re a nechce se to odnaučit. Je to pes. Ty maj chodit ven ať je to velký jak chce. Na plenu snad jen když je to doma celý dny samo nebo když má zdravotní problém. Za 3 minuty na trávě fakt nic nechytne :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
16.10.24 07:36
@Anonymní píše: Více

Na kočku, na fretku, na králíka, objednat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.10.24 07:56
@Anonymní píše: Více

A ta paní s ním taky nechodila ven nebo co? Měla jsi pokračovat v tom, jak bylo štěně naučené. Jestli ho paní normálně venčila, tak logicky ti doma na plenu chtít nebude. A kšíry se dělají i na morčata, tak se nevymlouvej na velikost :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3079
16.10.24 08:11

Jestli s ním nechodíš vůbec ven, tak se také může stát, že si na venčení doma zvykne a nebude ti chtít potom chodit na záchod venku. Viz. diskuse výše :lol: A nebo moje kamarádka si tak naučila naháče, stačilo pár týdnů a ten pes pak absolutně nechápal, proč by měl chodit ven a už vůbec se tam nechtěl venčit. Vždy si hezky počkal až domů na podložku. Byla z toho nešťastná, pes zmatený, nechápal, co se po něm chce. Odnaučovali pak ty podložky hodně dlouho.
My jsme se štěnětem chodili normálně ven pod barák. Hlídala jsem jen, aby nic neolizoval a nedostal se do přítomnosti jiného psa. Dělají to tak všichni v panelácích :roll: Učit psa jen na doma je…přijde mi to dost mimo. Promiň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.24 08:28

@unuděná pani s ním ven nechodila. Když jsem ho od ní brala, tak mi tvrdila, že je učený na plenu. Což byla očividně lež.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.24 08:34

Moje diskuze se úplně odklonila od toho, na co jsem se ptala.
PROSIM TEDY JEN O RADY A TIPY, JAK PEJSKA NA PLENU NAUČIT.
Bývalá čivava mi chodila normálně ven vykonávat potřebu a i doma na plenu nebyl problém. Neměl problém se na plenu naučit a šlo mu to hned. Co mám okolo sebe známé, kteří mají zrovna čivavu, tak také mají zavedené plenu doma a i chození ven.
Takže mi to opravdu nevyvracejte ;)
Pejsek bude chodit na delší procházky a bude normálně venčený, jen bude mít tu možnost vyčůrat se i doma na plenu :) když sám nebude chtít, tak později ani na tu plenu nemusí chodit

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný