Aktivizace seniorů
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Aktivizace seniorů
Hezký den,
dostala jsem brigádu v Domově pro seniory a chtěla bych se zeptat, zda máte nějaké tipy, co bych mohla dělat se zdravými seniory po mentální stránce, a co např. se seniory s Alzheimerovou demencí. Jestli jste se např. u svých rodinných příslušníků setkali s takovou aktivizací, aktivitou, že se Vám líbila, nebo Vám utkvěla v hlavě, něco pro skupinku 12-15 lidí. Děkuji za jakékoliv rady, tipy, nápady. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak to mě napadá jedině něco vyrábět
Dost záleží, v jakém jsou stavu ![]()
Ale řekla bych, že něco podobného jako s dětmi v MŠ.
Zkus popsat situaci trošku víc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dechovka
nechat je vyprávět příběhy z mládí štrikování, vyšívání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jakože jsou tam různé tématické bloky - tvořivá dílna, trénink paměti, hudební chvilka, pohybové hry a cvičení, vzpomínkový klub a tak
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No nevim, mamka pracuje v domove duchodcu a jakakoliv aktivita byla valnou vetsinou klientu prijimana negativne - at jiz deti s fletnickama, individualni rozhovory (pokladali jim otazky o zivote, rodine, pranich do budoucna) nebo pejsci. Na vsechno povetsinou reagovali stylem: dejte nam pokoj, chceme mit klid. A pak lezi a cumi na bednu nebo do stropu. Samozrejme jsou mezi nimi vyjimky, ale fakt malo. Mamka se inspirovala tim, co delaji v DD v USA, kde pracuje znama, ale u nas maji ty lidi holt jinou mentalitu…
- Citovat
- Upravit
No zrovna mě toho moc nenapadá. Pracovala jsem jako zdravotní sestra v domově pro seniory, takže aktivizace jako taková šla trochu mimo mě. Kolegyně co měly toto na starost se seniory dělali vše možné, každý den něco jiného. Když bych to vzala tak jak si psala -
Tvořivá dílna - cokoliv vyrábět, malovat, vystřihávat. To je jako s dětmi, dá se říct. Např. Malovali barvami na CD (myslím, že to byly barvy na sklo), háčkovali, štrikovaly, malovali na prázdné šnečí ulity, dělali různé dekorace z čehokoliv… kamínky, ruličky od toaleťáku…
Trnink paměti - tady mě napadá snad jen pexeso, nebo podobné hry
. Tady fakt nevím
Hudební chvilka - u nás se scházeli 1× týdně v hala, tam za doprovodu kláves zpívali. Někteří dostali bubínek, rumbakoule, triangl…, pak 1 x týdně jim jeden ze seniorů pouštěl CD s vážnou hudbou, jindy zase jeden z nich hrál na harmoniku
Pohybové hry a cvičení - rehabilitačka vedla každé ráno cvičení. Kdo chtěl, mohl přijít. Bylo to vždy v hale. Jen takové to lehké protažení těla. Kdo nevydržel stát, cvičil v sedě. Chodilo tam ale málo seniorů, tak to pak zrušili. Odpoledne pak mívali jeden den v týdnu různé hry, např. chytání rybiček na prut (takové ty pruty na kterých je magnet a rybička má u huby želízko), házení míče, kroužků na tyč…
Dál mě napadá - 1× týdně vařili - většinou si upekli nějakou buchtu a tu pak společně u kávy snědli. Před Vánoci pekli cukroví.
Když mě ještě něco napadne, tak napíšu. Jsem už nějaký pátek doma, tak mě toho moc nenapadá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ve tvořivé dílně třeba něco háčkovat, plést, nebo třeba vyrábět hadrové panenky ze zbytků látek pro charitu. Myslím, že je prodává Unicef, ale nejsem si jistá ![]()
Taky se dělají takové stromy z korálků, drátků a kamenů, ale to je poměrně titěrná práce.
Nebo jim můžeš třeba číst, ale zase aby se shodli na tom, co, když jich je tolik.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Třeba by ti mohli poradit tady :
http://www.trenovanipameti.cz/index.php?…
Příspěvek upraven 09.07.14 v 22:28
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo ještě jsem si vzpomněla - 1× týdně měli čtení. Četla jim sociální pracovnice, ale co to fakt nevím. Tam se jich scházelo docela dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pár tipů na trénování paměti je třeba tady http://www.sue-ryder.cz/…seniory.html
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je moje profese ![]()
děláme taky různě podle témat, něco na pohyb, mají tu i posilovnu, ta je otevřena 2× týdně na 3 hodiny, máme cvičební kroužky, kde jedem protahovačky, trošku posilování, ale do toho se raději nepouštěj, je potřeba respektovat různé nemoci těch lidí, stav kloubů, chrupavek, nemůžeš vést pohyb v takovém rozmezí, ajk u mladých lidí..
pak máme téma na trénink paměti- kvíz o všeobecných znalostech, o republice, květiny, slavné osobnosti-prohlížení fotek, aut, apod.¨
pečeme malé vafle
máme atelier, kde vyrábíme, pleteme košíky, pleteme, háčkujeme, vyrábíme postavičky, na zimu jsme háčkovaly sněhuláky…někdy jen lepíme kuličky z krepáku na předmalovaný obrázek, u lidí s demencí
dnes ráno jsme pouštěli muziku, něco jsme zpívali, trochu tancovali, s těma co už jen sedí, tak aspoň s rukama.
někdy jen čteme noviny, co je nového..
jednou týdně mají masáže rukou, nejdřív koupel v teplé vodě s trochou soli a s vonným olejemˇ- nevím jak to nazvat česky líp. jsem v zahraničí.
hrajem společenské hry..
fakt jak kdy.-)
pokaždé záleží, co máme za lidi ve skupině a podle toho se přizpůsobí program a náročnost toho kroužku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co jim dopřát trochu adrenalinu v podobě hraní binga, hraní hry tic tac = kde se musí v časovém limitu tvořit slova, pro muže karty, šachy, například poznávání značek aut, debata o autech, kvíz o naší vlasti nebo i jiných zemích, např. hlavní města, řeky, jakou řečí se tam mluví. Předčítání knihy. Předčítání hlavních zpráv z tisku a snaha o debatu o aktuálním dění. Naštvat je debatou o politice…
ženy asi nějaké ruční práce, čtení, pexeso. Možná i nějaké cvičení v podobě zašroubovat něco někam, navlékání korálků, cvičení jemné motoriky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na déčku jsou denně nějaké tvořivé nápady pro děti, určitě by se něco hodilo i pro seniory, ale moc to nesleduju, určitě budou mít webovky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dovolím si oživit diskusi.
Zítra nastupuju do domova seniorů do Hvězdy ve Zlíně přemýšlím mám se potka i s konkrétními seniory. Jdu zítra prozatím na skupinové činnosti. Ale přemýšlím jaké konkrétní otázky by jste seniorovi dali? Já nevím napadá mě třeba
Co rád dělá
co ode mě očekává
ale dál? nevím netuším díky za vaše nápady je mi jasné přizpůsobit se situaci ale i tak budu ráda za vaše postřehy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud dáš dohromady pouze dvě otázky, tak asi málo o tom víš a možná by bylo k zamyšlení zda sis vybrala správně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit