Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, zkousim vysadit kvuli kojeni kravske mleko a zajimalo by mne zda vadi i jako uvarene..treba v bramborove ci krupicove kasi… a jeste me zajima zda se radi mezi alergen, nebo zpusobuje nadymani…proc ho nekdy doporucuji vysadit z jidelnicku.
Mléko je těžký alergen a vadí i uvařené, bacha na sušenky a skryté mléko, mléko je častý alergen u kojencu
Ach jo…ta moje holka ma v obliceji nejakou vyrasku…jakoby krupicku…asi prave alergie. Takze nemuzu ani palacinky a vse co obsahuje mleko tedy…takze nemuzu v podstate skoro nic. A co kefir?
Ano vadi i prevarene, mleko se vetsinou behem kojeni vylucuje z jidelnicku kvuli mozne alergii kojence na bilkovinu kravskeho mleka. Mleko bys nemela v zadne podobe, jogurty, syry, maslo, kefir, jogurtove napoje, nektere pecivo, vetsina susenek i margarinu i nektere sunky, lze je nahradit „mlekem“ rostlinnym - ryzove, ovesne, pohankove… pozor na kasein, kaseinat jen jinak receno bilkovina kr. mleka a take na syrovatku. Tak to tak nejak ve zkratce…
Příspěvek upraven 10.07.14 v 21:02
@Marky983 myslím,že se musí vysadit i zakysané, prostě všechno mléko ![]()
Do vareni se da pouzit to rostlinne mleko a rozdil nepoznas, palacinky si tak klidne muzes udelat i buchty, babovku a varim z pohankoveho nebo kukuricneho (maji neutralnejsi chut) i pudink, do omacek pouzivam ovesnou smetanu. Da se to, jen si na to musis zvyknout a zacit cist poctive obaly potravin.
A co mam jist ksakru? Jak mam jist kdyz je skoro vse alergen a nebo je to nadymave? Nejenom ze ma vyrasku, ale trpi i na vetry. Nejim skoro nic uz ted ![]()
Diky za rady
Ani jsem nevedela, ze je nejaka nahrada za mleko:)
@Marky983 zbytecne se rozcilujes
delas to prece pro svoje dite a potazmo pro tvuj klid, aby dite tolik neplakalo kvuli prdikum a boleni bricha. Zajdi si do zdrave vyzivy, tam najdes x alternativ, jak a cim mleko nahradit. Ja prvni mesice jedla jen pecivo bez mleka s perlou a sunkou nebo marmeladou, jedla jsem oloupanou okurku, piskoty, mohla jsem banany, oloupana jablka, ryzove dezerty, susenky ze zdrave vyzivy bez mleka a vajec, cervenou cocku, kuskus, brambory, ryzi s masem, je toho spousta, jen si na to musis zvyknout. Krom toho, ze nejis mlecne vyrobky muzes varit porad stejne jen trochu jinak a ne tolik korenene. To das ![]()
@Janha Perla tím myslíš ten roztírací tuk? Tu teda můžu?
Vůbec se v tom nevyznám. Proto díky za tipy. Malé je teprve měsíc a já se teprve rozkoukávám..netušila jsem že je to kojení tak komplikované
… Já práve skoro nic nejím, protože skoro u všeho je nějaký problém.. Teprve si vše zjištuju a mívám často hlad, protože dát si pořádné jídlo, na to nemám moc času a proto hledám potraviny, které slupnu za pochodu, nebo je rychle připravím… Byly to právě jogurty, rýžová kaše s mlékem, kefír, chleba s máslem a marmeládou…všude to mlééko
…
@Marky983 jj, perla s vitaminy je jeden z mala margarinu, ktery neobsahuje susenou syrovatku. Pecivo si kupuj balene, at vis co v nem je, pozor na tu syrovatku, takovy ty uplne nejobycejnejsi rohliky „za kacku“ muzes taky. Muzes sunku, jen si precti slozeni, tu marmeladu… Ja to tak taky mela, taky jsem prvni mesice nic moc nejedla, ty piskoty muzes, ty jsem mela jako posledni zachranu a kroupala je, kdyz jsem nestihala. Neboj, zabehnes se a zacnes pomalu varit nenarocna jidla. Ja jsem v podstate delala vsechno v jednom hrnci nebo pekaci, nahazela jsem brambory do pekacku, obskladala kurecim, podlila a soupla do trouby apod. Az pujdes nekam na prochazku s kocarkem, zajdi si nekam do te zdrave vyzivy, je tam hodne veci, ktere muzes a usnadni ti to, misto jogurtu muzes ryzove dezerty, ktere jsou bez mleka, nejsou chutove uplne spatne, koupis jenprave v tech zdravych vyzivach. Ta rostlinna mleka maji i v DM, i tam najdes treba rizoto a torteliny se zeleninou, ktery jen uvaris. Jde opravdu jen o zvyk. Ja byla taky vykulena, kdyz mi to zakazali, striktne jsem tu dietu drzela pul roku, pak jsem zacala sem tam jist jogurty a tvaroh, obcas tvrdy syr a ted krome cistyho mleka a smetany jim uz vsechno. Vyhnout by ses ted mela sojovym mlekum a sojovym vyrobkum vseobecne, soja je silny potravinovy alergen a nemuselo by to mimcu delat dobre. To zvladnes, moznost kojit za to stoji, zvyknes si a pak uz proste rovnou kupujes to o cem vis, ze muzes. Jo a zlate polomacene horke jsou bez mleka ![]()