Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, tohle je těžké odhanout, protože alergeny se nevyskytují pouze v srsti, ale i v moči, slinách, žlázách atd. být tebou, tak buď pejska nepořídím a nebo pořídím, ale do předu si zajistím, zda je možné pejska někomu darovat, pokud na něj dítě bude alergické. to že teď má syn hodnotu nula nic neznamená, alergie se u něj může vyskytnout později. možní můžeš zkusit, zda by vám pejska někdo na nějakou dobu nepůjčil a vyzkoušet to. ale koupit pejska a pak se ho zbavit jen kvůli synove alergii je docela nezodpovědné, to už je lepší žádného nekupovat
ještě dodám, že vlastně nezáleží na tom, zda si zpozorovala nějakou reakci při kontaktu s jiným psem. každý pes je jiný, takže se může stát že na jednoho psa dítě alergické bude a na druhého nikoliv. nehledě na to, že alergie se nemusí vyskytnout hned, ale až po nějaké době soužití.
takže z mého pohledu - raději bych psíka nekupovala, bylo by to riskantní, pokud má dítě alergie a trpí na ekzémy - pes by od něj ten ekzém mohl taky chytit.
Psina píše:
Ekzém je infekční??? Odkdy???
My měli v testech taky nulovou reakci na kočku a teď co ji máme doma, se nám horší AE v obličeji. Už byl čistý. Tak nevím, zda je to pkočkou nebo počasím. Prokázanou alergii máme na vejce.
Sestřenice má alergii na psy, ale prý že jorkšíra by mít mohla, resp.její dcerka pořád psa chtěla, tak sestřenice vyzjistila, že alergici (nevím jestli všichni nebo jenom někteří) mohou mít jorka, že prý má jiné chlupy, podobající se spíš vlasům. Nevím, co je to za teorii, ale zkus se poptat po tomto, třeba to je pravda.
Ano, je to tak. Máme Yorka z důvodu, že u něj nedochází k vypadávání chlupů - jsou podobné jako lidské vlasy a méně alergizují. Při vhodné úpravě.
Nikdy ti, ale nic nezaručí, že to bude OK. Nejlíp si jej půjčit domů / od známých /…
Dle mého, pokud má test na 0, je na nejlapší cestě psa zvládat i v reálné podobě. Já mám lehkou alergii na psí srst (jsem atopik, astmatik), ale svých psů bych se nezbavila. Každej atopik (ten, co má své psy rád a nemá těžkou formu) Ti potvrdí, že dokonce, i když má alergii na cizí psy, na své vlastní psy alergii nemá. Jsem ráda, že můj syn má se psy od mala každodenní kontakt, protože už teď není ze zvířat hysterický (to na prvním místě) a na druhém hodně podporují jeho imunitu. Je jasné, že pokud by měl těžší alergii, jednala bych jinak, ale plusy jsou nyní víc.
Sluničkoo-pokud má syn tak velice rozsahlé spektrum toho na co je alergická,tak to že nyní je pes negativní,tak za rok může být všechno jinak.Alergie-resp. dispozice těla tvořit si alergiclé protilátky je vrozená,neměnná.A nyní je jen otázka,kdy se vyvine,v jaké míře a v jaké formě.Léčba vakcínou je dobrá,ale alergika trvale nevyléčí-užívá se cca -5 let,většinou potom potíže zmizí a je otázka času,na jak dlouho.U syna to bylo asi na 5 let,potom se to objevilo znova.Takže pokud má nyní syn tolika alergií,tak by docela vsadila na to,že brzy se spektrum rozšíří i o psa.Bohužel,je to tak a to se nedá změnit.Neexistuje pes,který by byl vhodný pro alergiky.Alergizují srstí,močí,chlupama,slinama.A pokud zkusíte pejska půjčit,tak stejně nic nezjistíte.Můžete ho mít doma třeba rok a za rok se syn může dusit astmatickými záchvaty a co dál?Budete mít sílu ho dát někomu jinému?
Zažte to radši ještě jednou.Jorkšír je pejsek,který v případě nouze nemůže být venku…bohužel.
lasička1 píše:
Sluničkoo-pokud má syn tak velice rozsahlé spektrum toho na co je alergická,tak to že nyní je pes negativní,tak za rok může být všechno jinak.Alergie-resp. dispozice těla tvořit si alergiclé protilátky je vrozená,neměnná.A nyní je jen otázka,kdy se vyvine,v jaké míře a v jaké formě.Léčba vakcínou je dobrá,ale alergika trvale nevyléčí-užívá se cca -5 let,většinou potom potíže zmizí a je otázka času,na jak dlouho.U syna to bylo asi na 5 let,potom se to objevilo znova.Takže pokud má nyní syn tolika alergií,tak by docela vsadila na to,že brzy se spektrum rozšíří i o psa.Bohužel,je to tak a to se nedá změnit.Neexistuje pes,který by byl vhodný pro alergiky.Alergizují srstí,močí,chlupama,slinama.A pokud zkusíte pejska půjčit,tak stejně nic nezjistíte.Můžete ho mít doma třeba rok a za rok se syn může dusit astmatickými záchvaty a co dál?Budete mít sílu ho dát někomu jinému?
Zažte to radši ještě jednou.Jorkšír je pejsek,který v případě nouze nemůže být venku…bohužel.
přesně tak, má slova ![]()
Já mám alergii na všechno, co tvůj syn, plus mnoho dalšího, mám pozitivní alergii i na psa a žiju s ním od 99. roku, doktorce na imunologii jsme ho vždycky zapírali, nijak mi nevadí, ekzém ani astma se mi nezhoršilo, tak nevidím důvod, proč bych ho nemohla mít. Pokud malému vyšla alergie negativní, tak bych se toho nebála. I když alergii si na něj může tělo vytvořit, možná bych si předem zajistila, aby měl pes ke komu jít, pokud by to bylo nutné.
Ahoj,ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti.
Syn má od mala ekzém a alergie - prokázané dle testů na: vejce, mléko, kočku, sóju, burské oříšky, pyly, trávy.
Na PSA mu alergie vyšla s hodnotou 0-nula.
Nyní bude mít pejska (strašně si přál jorkšíra - a vzhledem k tomu, že u něho alergie na psa není,tak jsme tedy s manželem do toho šli).
A chtěla jsem se zeptat, zda když je tedy alergie dle testů na psa nula (čili uplně bez alergie), tak zda je to ok a nemusím se obávat???
Děkuji.
PS: Při kontaktu s jinými pejsky jsem žádnou reakci nepozorovala.