Atopický ekzém a kojení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
47
3.12.10 13:19

Atopický ekzém a kojení

Ahoj,
ráda bych se zeptala na názor ohledně mé dcery (11měs). Od porodu měla kůži úplně čistou a krásně jemnou. Zhruba v 6 týdnech se osypala na obličeji a pak se osypání rozšířilo i na bříško. Naše tehdejší doktorka říkala, že se jedná o potničky. Poté se jí objevily takové ohraničené mapy v podkolení a na ručičkách a na jedné ručičce se jí udělal takový ohraničený tmavší červený flíček, který vypadá jako znaménko, ale na povrchu je hrubý (jakoby ekzém). Doktorka nám řekla, že jde o suchou kůži a na promazání napsala krém libobase. Na radu tchýně (také dětské doktorky) jsme zašli i na kožní, kde nám bylo řečeno, že to může vymizet a že by to do dvou let věku nechali být pokud si to dítě vyloženě neškrábe. Co se týče flíčku na ručičce, tak nebyli schopni říct, o co se jedná, ale už to má asi 9 měsíců, tak to už asi nezmizí :-(

Také jsme bydleli v domě u lesa, kde byl problém s plísněmi, tak nevím, jestli s tím toto může souviset.
Pak jsme se přestěhovali a teď je naší doktorkou manželova maminka a myslí si, že dcera nemá suchou kůži, ale atopický ekzém. To nám předtím nikde neřekli. Přitom jsem plně kojila do šestého měsíce a dodnes pořád kojím a kojím, protože dcera moc příkrmům nedá. Myslela jsem, že atopický ekzém bývá většinou u dětí, které kojené nejsou. Napsala nám doporučení na alergologii a my s manželem moc nevíme, co se bude dít dál. Nechceme do ní zbytečně nic rvát, ale zase nechceme nic zanedbat. Já sama byla alergik, ale na alergologii jsem nikdy nešla (měla jsem tehdy panický strach z injekcí) a v pubertě mi vymizela alergie na prach i na pyly. Teď už mi zůstala jen alergie v podobě osypaných loktů, která se objeví, když jsem hodně na slunci, ale nijak mě to neomezuje. Manžel má ekzém na rukou při mrazech.

Je pravda, že má dcera asi k alergiím předpoklady… Druhý problém je, že máme doma tři britské kočky, které s manželem oba milujeme a manželova maminka je nesnáší. Děsíme se tedy, že by se mohla na alergologii projevit třeba alergie na chlupy. Nikdy tedy s námi kočky nebyly v ložnici a teď co jsme v novém domě, tak jsou zatím v samostatné místnosti a žádné zlepšení za těch několik měsíců u dcery nepozoruji. Zato číči nám ztloustly a škrábou na dveře, protože jim chybíme :cry:
Nevím, co by se dělo pak, kdyby se alergie na chlupy třeba potvrdila. Je nějaká šance si kočky nechat??? Všechny alergeny přeci odbourat nelze. Máte někdo podobný problém a pokud ano, tak jak jste ho řešili?

Jinak dcera si vyloženě vyrážku neškrábe. Jen občas při přebalování si trošku třela stehno patičkou, ale hned po přebalení už o tom ani nevěděla. Jen asi jednou se trochu škrábala na bříšku. Myslím, že už je ve věku, kdy by si to uvědomovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16291
3.12.10 14:05

Atopický exem je i reakce na jídlo a očkování (nejen zvířata), u nás se rozjel Hexavakcínou 6 týdnech, je z toho dost zvýšená citlivost na vajíčka.

Teď jsme si pořídili kočku, a taky se nám AE zas horší, přitom v testech vyšlo, že by na ni reakci mít neměl. Tak jsem zvědavá jak dopadneme na jaře na kontrole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
3.12.10 14:26
Hanule píše:
Atopický exem je i reakce na jídlo a očkování (nejen zvířata), u nás se rozjel Hexavakcínou 6 týdnech, je z toho dost zvýšená citlivost na vajíčka.Teď jsme si pořídili kočku, a taky se nám AE zas horší, přitom v testech vyšlo, že by na ni reakci mít neměl. Tak jsem zvědavá jak dopadneme na jaře na kontrole.

Nam se u Anicky taktez ukazal atopak po prvni hexe…Bohuzel,znam takovych pripadu vic.
Ted ma Aja skoro tri roky a diky setrnemu koupani co dva dny drzime ekzem pod kontrolou :palec: :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18079
3.12.10 14:26

Ahoj,
jen k tvému přesvědčení, že atopický ekzém nepostihuje kojené děti - já sama mám atopický ekzém od malička a byla jsem kojená do roku a půl. U nás v rodině nikdo nikdy takový problém neměl. U mě také nikdy nepřišli na to, co ho způsobilo ani na žádnou alergii. Prostě se mi objevil jako miminku a pak se porůznu ztrácel a zase vracel. Nejhorší to bylo na základce a pak mi vymizel úplně a asi tak před dvěma lety se zase vrátil a nemůžu se toho zbavit.
Teď mám třítýdenní holčičku a ta má zatím kůžičku krásnou, tak doufám, že to tak zůstane. V porodnici mi říkali, že snížím riziko přenosu tím, že budu kojit aspoň do dvou let věku. Ale neznamená to, že ekzém nemůže dostat.
Ptala jsem se kožní dr, jaká je pravděpodobnost, že dostane ekzém a bylo mi řečeno toto:
U rodičů ekzematiků je pravděpodobnost výskytu ekzému 25%, u zdravých rodičů 10%. Atopie znamená atypický, někdy se opravdu nemusí přijít na to, co ho způsobuje. A nedá se vyléčit - jen utlumit a schovat „pod povrch“ s tím, že nikdy nevíš, kdy se zase objeví. Tak doufám, že budete mít štěstí a přijde se na to, co to u vás způsobuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
3.12.10 15:04
Hanule píše:
Atopický exem je i reakce na jídlo a očkování (nejen zvířata), u nás se rozjel Hexavakcínou 6 týdnech, je z toho dost zvýšená citlivost na vajíčka.Teď jsme si pořídili kočku, a taky se nám AE zas horší, přitom v testech vyšlo, že by na ni reakci mít neměl. Tak jsem zvědavá jak dopadneme na jaře na kontrole.

No u nás by to taky odpovídalo zhruba Hexavakcíně…
Já právě nevím. I každý doktor říká něco jiného. Koupeme tedy obden. A to jsem si plánovala, jak s ní budeme chodit na plavání :-(
Nemá to nijak hrozné, tak si říkám, že kdyby to zůstalo alespoň tak, jak je to teď, bylo by to dobré. Ani to nijak moc nerudne a hlavně, že ji to nesvědí. Ale třeba moje máma říkala, že jsem měla přesně to co ona a samo to přešlo asi ve 2,5 letech a nikdy jsem tedy vyloženě atopický ekzém neměla co pamatuji.
S tou stravou je to taky divné. Nevím, co si vybrat. Manželova maminka nás žene na alergologii kvůli ekzému, ale sama mi radila, že mám začít brzy s příkrmy (přitom co jsem četla, tak to doktoři u atopiků nedoporučují) a už před několika měsíci tvrdila, že může jíst mandarinky, což tedy také moc nedoporučují. Dostala jsem jídelníček od minulé lékařky a tam byly citrusy až od roka věku. Dělám si to tedy stejně podle svého, ale všechny názory jsou tak různé… Třeba i ohledně lepku a dalších :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18079
3.12.10 15:15

Mě zas bylo řečeno, že u ekzému nejíst tropické ovoce, ořechy, čokoládu a kafe. A kojit co nejdéle. A pokud je potřeba příkrmy, tak vše hypoalergenní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
3.12.10 16:01
Dino píše:
Mě zas bylo řečeno, že u ekzému nejíst tropické ovoce, ořechy, čokoládu a kafe. A kojit co nejdéle. A pokud je potřeba příkrmy, tak vše hypoalergenní.

U nás třeba část alergenu byla i moje MM. Jen jsme přestali kojit, tak AE ustoupil o 90%, zbylých 10% byla vajíčka a některé druhy zeleniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
18.1.11 12:45

Atopický ekzém

Kamarádka má dcerku které se ve třech měsících objevil atopický ekzém. Zkoušela vše možné co ji kdo poradil a vše bylo marné. Kamarádka spoustu nocí probrečela, protože dcerky ji bylo moc líto. Kortikoidy trošku zabírali, ale kamarádka se chtěla kortikoidům vyhnout. Proto mi pověděla, že našla čistě přírodní potravinové doplňky, které malé Karolínce dávala. Karolínce v té době už bylo 11 měsíců. Co jsem viděla bylo úžasné, neuvěřitelné. Po měsíci a půl se Karolínka zbavila atopického ekzému. Je úžasné, že i bylinky dokáží pomoci. Proto na radu kamarádky i já jsem u své dcerky používala a používám tyto bylinky. Kačenka sice neměla atopický ekzém ale nějaký ekzém na zadečku byl. Byla jsem s Kačenkou na očkování a paní doktorka to viděla psala mi hned kortikoidy, ale já paní doktorce pověděla o bylinkách a řekla jsem ji že to zkusím a kdyby to nepomohlo, že dojdu do lékárny pro ty kortikoidy. Po měsíci se Kačenka ekzému zbavila. Byla jsem šťastná a jsem opravdu vděčná, že mi kamarádka o bylinkách řekla. Můžete mě kontaktovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.2.11 09:00

ekzém

Mohla by jste prosím napsat, jaké bylinky Vám na ekzém u malé pomohly a jak se užívaly? předem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
9.9.12 10:09

bilinný preparát

I mě by zajimalo o jaký výrobky šlo. Prosím o název. děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
476
9.9.12 10:54

@Beranada to vím naprosto přesně, o jakou firmu jde, která si dělá z maminek prodejce a jsou jich plná diskuzní fóra (jejich příspěvky jsou si podobná jako vejce vejci a bylinky pomohly celé jejich rodině i přátelům na všechny potíže světa :-)) - žádné zázračné bylinky na ekzém neexistují, ekzém je nutné řešit komplexním postupem, od stravy, přes režim a mazání, základem je ale u dětí strava (ono i u dospělých), takže žádné zázraky od prodejců předražené, neúčinné a značně alergenní kosmetiky a potr. doplňků bych nečekala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6697
17.1.17 09:37

Ahoj, u dcery se projevil ekzém ve 3. měsíci (ještě nebyla vůbec očkovaná). Rychle se rozšiřoval po celém těle. Žádné mazání nezabíralo, dceru to velmi svědilo. Zabrala až bezmléčné dieta. Musela jsem vynechat vše, ale opravdu vše co obsahuje kravské mléko. Ke zlepšení začalo docházet cca po 14 dnech a do měsíce bylo po ekzému. Teď je dceři 10. měsíců, jí zeleninové, masové i ovocné příkrmy a pije speciální Nutrilon allergy care. Očkování již dostala (Hexacima) a ekzém se už neobjevuje. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6697
17.1.17 09:50

@drti No pro mě to bylo 6. měsíců pekla, ale vážně to hodně pomohlo. Ale nejedla jsem nic, co mléko obsahuje i minimálně (pečivo, uzeniny, sušenky, atd.). Ale ve zdravé výživě se dají koupit různé alternativy - obilninové a rýžové dezerty, cirznové pomazánky, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
23.1.17 23:10

Synovi pomohlo, když jsem držela při kojení bezmlecnou dietu, takže doporučuji vyzkoušet. V dnešní době se dá koupit spousta potravin, které to vynahradi. Ovšem je potřeba zvýšit příjem vápníku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
180
22.3.17 13:04

Doufám, že ta bezmléčná dieta zabrala, já sama mám alergii na mléko, spíš teda v dospívání se u mě projevila a v těhotenství jsem problémy přestala mít a mléko začala opět pít. Nyní se mi ale AE strašně zhoršil a mě až po 4 měsících došlo, že jsme začali pít mléko přímo od krav a tak jsem okamžitě mléko vysadila a hned za týden AE mizí před očima díky Bohu. Mám tu asi 15 mastí, co stejně nepomáhaly. Je to zlo, zvlášť u dětiček je to ještě horší :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek