Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, mám takový dotaz k alergii na kočky. Dcera(4r) je ekzematik. Teď už několik měsíců v klidné fázi, byly jsme na krevních testech a samozřejmě z jídla ji nic nevyšlo, ale vyšla ji alergie na kočky Ige 4,6.
Pani doktorka hned doporučila dát kocoura pryč a na další zvíře zapomenout. Jenže…dcera nemá žádné příznaky. Jednou jedinkrát měla červené oči, když byla s kocourem zalezla pod dekou, kde už asi 4dny spal. Kocourovi je devět, žije tu celou dobu v bytě s ven nechodí. Bohuzel, odchází nám na rakovinu. Je to ragdoll, nikdy se nekoupal, spí s nami v posteli a chlupy jsou úplně všude. Plán byl takový, že až odejde, pořídí se co nejdříve nové kotě, ale teď jsem úplně bezradná. Jsme kočičí rodina, obě babičky plný barák koček. Bojím se, že když zůstaneme bez kočky, tak až dorazí k babickam bude mít problémy. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Jak se u vás alergie dál vyvíjela?
Na kocoura je zvyklá. Tělo si zvyklo. Jak bude bez něj bude hůř. Takhle známý přišel na alergii až když se odstěhoval od rodičů a zvířecí domácnosti.
Manžel je alergický na kočky a psy. No vzal si mne a tak ma doma kočky a psy
zvykl si krasne. Jediný problém je, když se vrací třeba po delší době pobytu mimo domov. To pak den jen pšíká a nadává. Ale pak se to zase utřepe.
Kotě bych klidně koupila
Pokud nemá žádné potíže, tak bych to neřešila, ale proč tedy dělali testy na alergologii, když tvrdíš, že žádné potíže nemá? ![]()
Ahoj, léta jsme měli doma kočku a nic mi to nedělalo.
Asi bych jej pryč nedávala a nechala v klidu odejít. Ale zkus omezit aspoň to spaní v posteli.
Jako dítě mi testy na kočku dělali a vyšly minimální hodnoty.
Okolo 17 let jsem ale začala trpět, v noci nespala a blbě se mi dýchala, došlo to až do astma. A pak se dělali testy znovu a hodnota byla už přes 40.
Nevím jestli se to takhle může zhoršit u každého, ale alergie se vyvíjí a mění.
Tak bych se asi zamyslela, jestli pak mít další kočku.
ono fakt není nic příjemného moct spát jen v sedě a skoro se dusit.
Já kocky miluju, bohužel jsem. alergik.
Kocku jsme mivali venku na zahradě.
Když jsem se bavila s alergolozkou, tak casto ti, kteří maji alergii na kocky, tihnou v případě vystavení alergenu riziku astmatu. Nemam důvod jí nevěřit.
Si vyber, kocka nebo zdravi dcery…
Mám taky alergii na kočku. Příznaky zatím minimální. Než mi ji zjistili, tak jsem je vlastně ani nepozorovala. Já mám alergoložku skvělou a ona mi právě říkala, že zrovna u kočky se ta reakce časem zhoršuje, když je alergik v kontaktu s tímto alergenem. A přesně jak píšou holky, často vede k astmatu.
Na alergen prý nejde si zvyknout. To by byli už všichni alergici vyléčeni, kdyby to bylo tak jednoduché. Tohle mi přímo řekla.
Kočku bych nechala dožít, ale novou už fakt neee. Ono je něco jiného vydržet na návštěvě, ale mít ji doma…
Příspěvek upraven 29.09.22 v 12:31
Tak holka problémy má, když má exem, že jo.
Nechala bych kočku dožít a novou nepořizovala. A začala víc prát a měnit ložní povlečení a vysávat, i když alergen z kočky je prostě všude.
Já exém mám a je to něco tak příšernýho, že vědět, že to dítěti způsobuje kočka, upřednostnila bych rozhodně dítě. Syn alergii na kočky má. Setkává se s nima leda na návštěvě a to se nejednou stalo, že se nám chlapec dusil.
On vůbec nepšiká, oči mu neslzí, ale po čase začne kašlat a dusit se.
@cancerka píše:
Pokud nemá žádné potíže, tak bych to neřešila, ale proč tedy dělali testy na alergologii, když tvrdíš, že žádné potíže nemá?
Tak potíže má. Má ekzém. Ten je obvykle spojen s alergií.
Alergie na kocku vam vysla, ale neni to moc. Kocce bych omezila pristup k male do pokoje, proste tam mala spi a neni to dobry. Vyprat a vycistit deky. Dobra je susicka, krasne vysbira alergeny. Jinak pokud s ni vyrustala, uz si telo zvyklo, zase bych to nehrotila a nechala kocku doma normalne dozit…
Kdyby se mala dusila a mela astma pri styku s kockou, zasahla bych razantneji, ale takhle…
Muj mladsi ma Ige primo na kocku 60 a to poznam, kdyz se treba ve skolce bavi s holcickou, co maji doma 3 kocky a dotyka se ji. Svedi ho oci a otecou mu. Nebo kdyz se hodne vali ve skolce po koberci, proste tam ty alergeny jsou, ale naucili jsme se s nima zit. Jsou daleko horsi veci.
My kocku doma mame, prisla jako maly, vyrizeny kote. Ale bydleni ma v garazi a ve sklepe, kam chodi malinkym okynkem a jinak volnost. Spokojeni jsme my i kocka.
Maly na ni samozrejme nesaha…
Ekzém je projevem alergie, takže jakto, že nemá příznaky alergie?
Kocoura bych si samozřejmě nechala, ale novou kočku nepořizovala. To, že teď dcera má klidové období ekzému, je na stopro dané létem, sluncem (to se kožní vyrážky vždy lepší) a také nejspíš tím, že přes prázdniny nebyla tolik doma, ne? ![]()
Jinak můj manžel je taky alergik na kočky. Dokud s nimi byl v denodenním kontaktu, říkali jsme si, že je to celkem v pohodě a je to fajn, že si zvykl. Ale reálný náhled jsme získali až poté, co se naopak dostal plně z dosahu alergenů (stěhování, čistá domácnost bez chlupů) - nebe a dudy zdravotně. Na plicním koukali jak zjara, jak se zlepšil… Takže ano, tělo si nějak zvykne, ale určitě ne do plného zdraví.
@cverunka píše:
Tak potíže má. Má ekzém. Ten je obvykle spojen s alergií.
no právě
a tvrdí, že nemá příznaky, když ekzém je dost velký příznak a většinou právě při dlouhodobém ekzému a vystavování i nadále alergenu to přejde do astma
asi bych nechala tohohle kocoura dožít, ale určitě bych ho nepouštěla do jejího pokoje a vůbec ne do postele
určitě bych pak nepořizovala kotě a pozor, určitě si jako náhražku nepořizujte králíka, protože to bývá ještě silnější alergen!!!
Ahoj, zkušenost mám. Jako malé mi byla zjištěna alergie a doma jsme měli kočku, ale prostě dát pryč zvíře, které je členem rodiny prostě nepřipadalo v úvahu. Pak jsme měli po úmrtí kočky králíka a ten musel jít pryč, protože jsem měla alergickou reakci velkou. Každopádně teď mám jako dospělá kočku (ukecaná dítětem) a nějaký zásadní problém nemám, pouze občas kýchnu. Na návštěvě u někoho kdo má zvíře problém mám a u někoho jiného ne. Nikdo ti nedokáže říct jak to bude probíhat dál, ale nedokážu si představit, že někdo dá po několika letech pryč zvíře pokud nemá nějaký extra problémy.
Novou kocku uz bych neporizovala a k babickam to jistila leky.
Nebo mit kocku venkovni.
Ono se to nezda, ale pro telo je to docela zatez a zbytecna.