Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mě nejvíce vadí ten prášek co je v rukavicích. To jsem osypaná hned ![]()
A ano, hodně lidí co má alergii na latex má intoleranci na ovoce, jako je například kiwi a hlavně banán. Já to tak mám, po banánu i kiwi mě jemně škrábe v krku.
Ona miluje hodně šopský salát, ovoce a vždy si pak za pár hodin stěžuje na bolest břicha a průjem. Zjišťovala jsem na co může mít alergii, ale tohle mě vůbec nenapadlo a že latex je v potravinách.
![]()
@Petrapp11 píše:
Ona miluje hodně šopský salát, ovoce a vždy si pak za pár hodin stěžuje na bolest břicha a průjem. Zjišťovala jsem na co může mít alergii, ale tohle mě vůbec nenapadlo a že latex je v potravinách.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
v potravinách není latex. ale často, když je někdo alergický na latex (či jiný alergen), reaguje i na další alergeny
Syn má alergii na latex, souvisí s tím alergie na banány, jak píše někdo výše.( My dřív přišli na alergii na banány než latex, měl opravdu ošklivou reakci)..a pak pozor, křížená alergie s tímto může být alergie na pyly břízy a pak na jablka…
Ja jsem alergická na latexové i vinylové rukavice (nemůžu je nosit, ale že bych se osypala po pár dotycich, to snad ne), a zároveň jsem alergická na různé ovoce i zeleninu. To ale u mě souvisí s pylovou alergii. Že by souvisela alergie na materiály s ovocem pochybuji, to spíš má nějakou pylovou alergii, o které nevíte.
@adamcoka píše:
Mě nejvíce vadí ten prášek co je v rukavicích. To jsem osypaná hned
A ano, hodně lidí co má alergii na latex má intoleranci na ovoce, jako je například kiwi a hlavně banán. Já to tak mám, po banánu i kiwi mě jemně škrábe v krku.
To je poprvé, co slyším o někom, že má problém s kiwi a banánem jako já
Já mám na kiwi hodně prudkou reakci, například nemůžu si ani z ovocného košíčku kousek kiwi sundat a košíček sníst. Na banán reakci nemám tak velkou, ale nesnesu ho v žaludku, zvracela bych. Nicméně latex mi vůbec nevadí, latexové rukavice v práci normálně nosím a pohoda.
On v těch potravinách není latex. Jsou to zkřížené alergie. Našla jsem nějakou tabulku, tak přikládám.
Já si hodně stěžovala na to, že když sním jablko, tak mě vše svědí a oteču. Pak mi to začalo dělat jakékoliv ovoce s peckou. U doktora jsem se cítila jako hlupák, ale on mi vysvětlil, že to možné je, protože mám ty alergie na břízu, olši atd…
Je tam i ten banán a latex ![]()
Jinak je možné, že se ta alergie projevuje nevolností. To já tak mám na vajíčka. Dříve mě z nich škrábalo v krku, teď se mi dělá zle od žaludku.
Dobrý den, zajímají mě Vaše zkušenosti s alergii na latex. Dcera chodí na rehabilitaci a fyzioterapeut na ní šahá s rukavicemi a tam kam šáhnul se osypala…pak to zmizelo. Upozornil nás na to, tak jsem googlila a zjistila, že může být alergická i na nějaké jídlo. Je pravda že občas má střevní problémy a že jí bolí břicho. Je jí 11 let. Zkusím jít na ní s rukavicemi a jestli se znovu osype pošupitám na alergologii.