Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravim, potřebuju poradit, našli mi silnou alergii na pelyněk a mám nyní omezený jídelníček, nevíte někdo co vařit, jak kořenit když nesmím, jak je to s čaji, s ovocem…??? Děkuji ![]()
Ahoj, já jí měla taky a omezení jsem neměla
Brala jsem Zodac a to bylo všechno ![]()
@kajamimi Tak prostě asi nevařit nic s pelyňkem, ani jsem netušila, že někdo pelyněk používá tak často k vaření, že by nebylo co jiného vařit
a ovoce asi můžeš to snad s pelyňkem nesouvisí
Nejsi spíš alergická na ten pyl
tady o tom něco píší http://www.potravinova-alergie.info/…otraviny.php?…
Vubec nepouzivam pelynek v kuchyni. Jednou v detstvi vim, ze jsme davali pod pelech psovi, kvuli prevenci blech. Jinak ani nevim, co se s nim koreni
Zajima me to ale, proto sem pisu.
Holky alergie na pelyněk je vpodstatě na vše hořké a souvisí to s alergeny.(nevím jak to přesně vysvětlit) ale jmenovitě je pelyněk obsažen v koření a tam se jmenuje estragon. Vyjmenuji vám tady skoro vše co nesmím :
Kořenová zelenina: celer, petržel, mrkev, pastiňák
koření: fenykl, kmín, kopr, anýz, libeček, koriandr, pepř, paprika, chilli, kari směsi, a jakékoli směsi koření…např. grilovací, provensálské atd.
kořenící bylinky: kopr, tymián, bazalka, oregano, libeček, majoránka
Léčivé bylinky: heřmánek, echinacea, měsíček, řebříček, podběl, chrpa, čekanka…
z květin: slunečnice, astra, gerbera, chryzamtéma, aksamitník, echinacea, kopretina, sedmikráska, pampeliška, měsíček, vratiče, zlatobýly, bodláky, pcháče, bodláky
Dále: slunečnicová semínka, slunečnicový olej, čekanka, cibule, česnek, arašídy
Ambrozie
Ovoce: banány, všechny melouny, kiwi, jablka a dále: med, okurky, cukety, patizony, rajčata, papriky, artyčoky, ibišek
Snad jsem na nic nezapomněla ![]()
To mi připadne bláznivé. Skoro vše, co jsi vyjmenovala, jsou divoké polní byliny, musí tam být nějaká hořčina, co ti nesedí. Ovšem meloun???
Nevím, nejsi tak trochu „v karanténě“ od těchto rostlin?
@kajamimi mno… diky za rozsireni obzoru, netusila jsem, ze estragon je pelynek. Nepouzivam ho ale kvuli intenzivni chuti a vuni. O zbytku jsem netusila, diky za osvetleni.
V karanténě nejsem, jen mám neustále rýmu, stále se dusím a kašlu, teče mi z očí. dostala jsem léky tak snad zaberou.
@kajamimi hele, já trpěla na opravdu šílené alergie 10 let. Přestala jsem jíst maso, začala se jaksi pravidelně vyprazdňovat, začala jsem lítat hodně po polích, lesích a po alergiích jako když utne (a to jsem často vypadala jako jedinec s leprou). Tím nechci říct, aby jsi snad následovala mého příkladu
ale možná by bylo fajn navštívit dobrého iridologa, ktarý ti může říct, které orgány máš zanešené a čím si ulevit.
No asi nemá cenu se dohadovat paní doktorko. hold je někdo víc i když mé příznaky neviděl a jelikož jsem se otekla právě po jídle, proto mi bylo doporučeny testy snad na všechny alergeny jídla. alternativní medicínu nemusím. a s orgány fakt problém nemám. a já osobně se masa nevzdám, nemám důvod a problémy s vyprazdňováním taky ne…jen jsem prosila o radu v jídelníčku.