Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Náš dvouletý syn má všechny příznaky alergie na plísně. Kašle hrozně obzvlášť když je venku vlhko. Začalo to letos v dubnu. Při kašli má také vodovou rýmu a ekzém v loketních a podkoleních jamkách. Bydlíme u lesa, takže asi to nejhorší místo co může být pro alergika na plísně. A to jsme se sem stěhovali schválně kvůli tomu že jsme plánovali děti, tak aby byli pak ve zdravém prostředí… I doma plísně musíme čas od času likvidovat. Máme tady s tím problémy všichni co tu bydlíme.
Už jsme absolvovali milión vyšetření. Rtg. plic, orl,odběry krve na bkterie, viry a pylové astma, stěry… a všechno v pořádku. Dle doktorů je zdravý. Kašle od začátku dubna s přestávkami. Teď jak prší kašle už dva dny a noci nonstop. Nic mu nezabírá. Skoro nespí, nenají se. Na alergologie jsme objednaní a čekáme. Ale u dětí se prý právě ty plísně moc nedají odhalit a vycházejí z krve většinou negativní, i když tam ta plíseň je.
Máte někdo dítě takto alergické? Co vám zabírá na tlumení kašle a jaká opatření vám pomohly? Mám strach aby se mu z toho nerozjelo průduškové astma…
Děkuju moc za rady, už jsem z toho zouflá. Magda.
My to tedy nemáme tak hrozné, u nás je hlavně kašel. Naše doktorka si myslela, že zbytečně histerčím, když na výtěrech v krku nic, poslech nic, krev z prstu taky nic a já tvrdila, že má záchvaty kašle - v noci samosebou o to horší. Nakonec, abych asi dala pokoj, mě poslala na alergologii, tam nám vzali krev ze žíly a zjistili alergie na venkovní plísně. Bere Aerius v sirupu a na ty záchvaty Longtermin - ten mu zabírá hezky.
Ale opravdu - dle tvého popisu - jsme na tom ještě dobře. Tak hodně štěstí
Zaťo a kde bydlíte, ve městě, nebo taky někde u lesa? Já jsem přesvědčená, že kdybychom šli do města, tak ta alergická reakce bude taky meší, ale u lesa je těch plísní nejvíc.
Ahoj, obnovuji tuto diskuzi a doufam, ze se dozvim nejake rady. pred rokem jsme se prestehovali z bytu do castecne zrekonstruovaneho domu na venkove. par mesicu mi v dome bylo fajn, pak jsem ale zacala mit zachvaty kasle. homeopatka mi od nich pomohla, zaroven jsme odjeli na dovolenou k mori a ja se uzdravila. po prijezdu jsem si parkrat zakaslala, mela trochu rymu a pak mela asi mesic klid. pak jsem se ale rozkaslala znovu a musela zase navstivit homeopatku, coz pomohlo. pak nastala zima a ja mela klid. usoudila jsem ze je to alergie na pyly, protoze se kasel nezlepsil ani kdyz jsme v lete odjeli do kempu pod stan. nicmene jsem si byla vedoma zvlastni skvrny na zachode, kterou jsem dlouho povazovala za solne skvrny na omitce. doma mame ale vynikajici cisticku vzduchu, ta by snad plysne ve vzduchu vycistila, ne? odjeli jsme na delsi dobu k mori a me bylo skvele, jak uz leta ne. po navratu jsem se zacala brzy citit unavena, nevydrzim bez kratkeho odpoledniho spanku, v noci chodim casto na zachod a mam odpoledne chvile kdy je mi v byte kde je 22 stupnu zima. pak jsem zacala zase hrozne kaslat. po homeopatikach se kasel zastavil. na zachode delame novou omitku a za skrini v pokoji kde spim jsem nasla plesnivou skvrnu, kterou jsme ihned odstranili. je mi uz lepe, ale po ranu citim, ze jeste alergii mam. asi se mi nikdy nepodari odstranit vsechny plisne z meho okoli, proto se ptam, co pomohlo vam?