Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Malý má dnes rok. Máme už 3 roky kočky (2 krátkosrsté domácí a 1 mainskou). Jak měl malý tři měsíce, tak se mu na líčkách objevila vyrážka, kterou si škrábal. Jakoby suchá kůže. Lékařka řekla, že by to mohla být alergie, nebo dětský ekzém. Líčka měl rudá jen po dobu velkých mrazů. V létě se to objevilo snad 2× a na druhý den zmizelo. V hlavě jsem vyloučila alergii na kočky. S nimi si hraje neustále, vyloženě ty naše potvůrky šikanuje, zvěřstvo si to nechá líbit, chlupy lítají všude
. Nikdy alergii neměl. Jenomže dnes měl alergické příznaky, co mívám občas já. Začal si žmoulat nos, strašně kýchat, drbat oči a z nosu mu při kýchání tekl sliz/hleny - nevím jak to nazvat. Jakoby při rýmě. Jenomže toto při rýmě nikdy neměl, když už byl nemocný.
Moc by mě hlavně zajímalo, jestli to nemůže být nějaká opožděná alergie na kočky. Nebudu zastírat, že by mě to totálně zničilo, jsou to naši mazlíci.
Sama mám alergii na srst, ale kupodivu ne na kočky.
Alergie se u mě projevuje právě červeným nosem, žmoulám si ho, teče mi z nosu a žmoulám si oči.
Vůbec nevím, na co by mohl mít jiného alergii. Nic nového doma není. Každý den dělá to samé, tak samo si i hraje s kočičákama ale nikdy mu nic nebylo. Mám strach, aby se to neprojevilo až teď.
Míte někdo zkušenost?
No, to je taky moje nocni mura, kocka je milacek. Kazdopadne dcera byla naprosto OK, my s manzelem oba nealergici, litala po louce, v trave, v lese… a jednoho dne z niceho nic totalne natekla, zacala slzet, pruhledna ryma, oci rudy jak kralik. Doma to preslo, venku zas okamzita reakce. Po dvou dnech jsem zasla k dr., ktera me po telefonu ujistila, ze u 15m ditete alergie na pyly teda fakt ne, ze to az mnohem pozdeji. Po osobnim prohlednuti konstatovala, ze dneska uz je mozny asi vazne vsecko. Na alergologii na ni taky koukali jak na exota. A objevilo se ji to vazne z minuty na minutu, souvislost s pyly byla zrejma - venku hruza, doma v pohode. Treba to tak vypozorujes i s tou kockou, jestli treba kdyz je den bez ni, tak je OK, ale jak ji zase vidi, tak reakce?
Bohuzel mi rekli, ze u takhle malych deti bohuzel ty alergie zadnym koznim ani krevnim testem nejsou schopni primo specifikovat, sice to zkouseli, ale z krve na pyly naprosto negativni, pritom alergie zrejma, a to jsme byli na specializovane detske alergologii. Zabral Zodac, no nastesti s tema pylama aspon neprijde do styku celorocne kazdy den, jako s kockou v domacnosti, kterou kocka vlastni, ze ![]()
To co měl ve třech měsících s tím nemusí vůbec souviset. Imunitní systém se mění a pracuje, takže co mu dřív nevadilo, může z ničeho nic začít a je jedno jestli mu je rok nebo 50. Píšeš, že to dělal jen dnes, třeba lítalo něco ve vzduchu. Pokud to bude dělat pořád, zkus vysledovat z čeho by to mohlo být. Nemusí to být ty kočky (i když srst je velký alergen), ale třeba to může být prach, osvěžovač vzduchu…
Ahoj, tak já mám stejnou zkušenost až na to, že dcera má alergii na psí srst. Od miminka byla zvyklá na psa no a pak skoro po 2 letech z ničeho nic otekla. Začalo jí téct z nosu, svědili ji očička a letos se nám k tomu přidala i hrozná vyrážka. Takže klidně může mít malý alergii na kočky
(ale taky nemusí).. nechala jsem malé odebrat krev a máme teda potvrzenou alergii. :/ Co nám teď zabírá tak AERIUS, ale musím jí ho dávat dva dny dopředu, když jdu k mojí mamce na návštěvu(tam máme právě psa). Přeji, aby to alergie nebyla ![]()