Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ma nekdo zkusennosti s vymahanim alimentu pres policajty? Ma to vubec cenu? Jak to probiha a jak dlouho to trva? Ja to znam pres exekuci ale toto ne. Dekuji
@karo25 A nemyslíš náhodou situaci, kdy partner neplatí alimenty více než 6 měsíců v kuse a to se kvalifikuje jako trestný čin?
Nemá to cenu vůbec, mě dluží skoro 40.tisíc a byla jsem dát trestní oznámení a nic. Zastavili to, že nepracuje, že se s tím nic dělat nedá. Takže se s tím nic nedělalo. Poprvé, když jsem dávala, tak zas jednou poslal tisícovku a znova to zastavili, to pracoval tehdy ještě a mě vyslýchali co měsíc a otce jednou a tehdy dluži 20.tisíc..takže já už nejdu nikdy
.
A zas známý má dceru v péči, nezaplatila mu 3×, dal trestní oznámení a šli na soud a hrozilo jí vězení, to dlužila do 10.tisíc..musí mu to dávat z výplaty ted. Takže, asi v tom hraje roli i, jestli je pracující a který policista si to vezme..
O tom snad vždycky rozhoduje soud a ne policie - ta vznese návrh na obvinění a rozhodují soudy - je pak otázkou jakou formou sporu zda trestní či občanskoprávní spor
.
Chystá se nějaká novelizace - ještě to neprošlo sněmovnou - dluhy by si pak měl vymáhat stát a peníze dávat dětem formou nějakého příspěvku.
§ 196
Zanedbání povinné výživy
(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plněnísvé zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze.
Muj znamy sel minuly rok na 10 mesicu do vezeni za neplaceni alimentu, a to byl zamestnany, byvale nejak splacel dluzne alimenty, ale tim padem jen umoroval dluh, o malou mel zajem, cekal miminko s novou partnerkou a presto sel sedet ikdyz ted vlastne ve vezeni neplati a dluh opet naskocil:( Zrovna u neho bych necekala tento rozsudek kdyz snahu mel, podmineny trest by byl myslim ucinnejsi a hlavne by porad platil ![]()
Takze na policajty to dat muzes, ale jestli to pomuze to nevim, podle rozhodnuti soudu, to je pripad od pripadu.
@Moucharda
Tak jak je to možné, že s tím mým bývalým nic nedělají a to dělá věčně opakovaně..Každý rok chodím na polici a nic, pořád to zastaví, že je to zbytečné..A je to kolotoč rok co rok 20.tisíc jdu na polici, pošle pár splátek, policie to zastaví a zas nic celý rok..Ted zas 40.tisíc a během měsíce to zastavili, že to trestní oznámení ruší, jak zjistili, že nepracuje..Což si myslím, že nemá význam, mělo by je zajímat, že to dělá schválně a vidí to i ze záznamu, že platí jen měsíc dva po trestním oznámení nebo soudě o výživném a pak nic..Tak to táhnem už 10.rok
.A ještě jsou na mě vždycky hnusní, jako kdybych si vymýšlela.. ![]()
Právě, že mě to zaráží od známého bývalou jí vyhrožovali, že půjde sedět za 3 splátky výživného nebo 4 a tomu mýmu za roky neplacení nic
.
Já jsem podávala trestní oznámení dvakrát, poprvé na 28 tisíc, teď na 108. Ex poprvé dostal podmínku, pak byla amnestie a je čistý. Nejspíš dostane zase podmínku. Peníze stejně neuvidím ![]()
Podle mě jen ztráta času a energie, aspoň v našem případě.
Neplatí 7 let.
@spirunka píše:
Muj znamy sel minuly rok na 10 mesicu do vezeni za neplaceni alimentu, a to byl zamestnany, byvale nejak splacel dluzne alimenty, ale tim padem jen umoroval dluh, o malou mel zajem, cekal miminko s novou partnerkou a presto sel sedet ikdyz ted vlastne ve vezeni neplati a dluh opet naskocil:( Zrovna u neho bych necekala tento rozsudek kdyz snahu mel, podmineny trest by byl myslim ucinnejsi a hlavne by porad platil
Takze na policajty to dat muzes, ale jestli to pomuze to nevim, podle rozhodnuti soudu, to je pripad od pripadu.
Tak to mu úplně tak nevěř, muselo v tom být i něco dalšího…jen za „neplacení výživného“ se opravdu neposílá hned sedět. Musel už být třeba v podmínce, neodpracovat obecně prospěšné práce atd. Navíc tam je i odstaveček, že pokud to zaplatíš do vynesení rozsudku, tak se to celé zastaví. Takže v něčem ten známý neříká tak úplně vše…
@karo25 píše:
Ma nekdo zkusennosti s vymahanim alimentu pres policajty? Ma to vubec cenu? Jak to probiha a jak dlouho to trva? Ja to znam pres exekuci ale toto ne. Dekuji
Policisté nevymáhají alimenty, ale stíhají jejich neplacení (za splnění všech podmínek). Občas se stane, že dotyčný, než aby se proti němu vedlo trestní stíhání to zaplatí. Ale ikdyž to policisté stíhají a na soudě odsoudí, tak peníze stejně dostat nemusíš…
@Keyllah taky jsem si tenkrat rikala, ze je to nejake hrrr (prisli si pro nej rovnou do prace a sup do basy). On proste v lhute asi nespatil vsechno, ale jen cast. Podle me spis nereagoval na obsilky jak mel. V podmince nebyl.
@spirunka píše:
@Keyllah taky jsem si tenkrat rikala, ze je to nejake hrrr (prisli si pro nej rovnou do prace a sup do basy). On proste v lhute asi nespatil vsechno, ale jen cast. Podle me spis nereagoval na obsilky jak mel. V podmince nebyl.
Takže rovnou na zatykač a vazba?? tak to je ještě víc divný, to opravdu není jen tak…za alimenty se poprvé rozhodně nezavírá! Vím to z praxe, mám to na stole každý den. Spíš tam toho bylo víc, co ani ty nevíme, tak jen aby jsi takové historky brala s rezervou ![]()